Doel

Bron beeld: Pixaday

Een nieuwe maand, nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden! De tweede maand van mijn zomervakantie is aangebroken en ik vind het daarom ook weer tijd voor een nieuw doel. Hoe is het mij in juli vergaan en hoe gaat augustus eruitzien?

Terugblik juli: heb ik mijn rust gepakt?

Het ging eerst een beetje stroef: ik moet aan het begin van de vakantie altijd even mijn draai vinden omdat ik dan ineens veel thuis zit en (veel) minder structuur heb. Wat er dan gebeurt, is dat ik me stort op bezigheden die ik tot ‘’werk’’ bombardeer omdat ik graag bezig wil blijven en wil zorgen dat mijn dagen nuttig zijn: vandaar dat ik een beetje doordraafde met het bloggen en alle projecten die ik wilde gaan doen. Daardoor verbruikte ik alleen maar nog meer energie en kwam ik dus helemaal niet aan de broodnodige rust toe. Jazeker, ik sliep wel uit, maar van andere dingen kwam weinig: daarvoor moest eerst een knop om. Dat gebeurde gelukkig ook dankzij lieve mensen die me confronteerden met het feit dat het gewoon allemaal teveel was. Daarna werd het makkelijker en heb ik ontzettend fijn genoten van mijn rust: ik heb veel gelezen, televisie gekeken, op mijn gemakje geblogd, veel naar buiten geweest… gewoon allemaal dingen gedaan die goed voelden en waar ik zin in had, dus dat was heel erg fijn!

Doel voor augustus: nieuwe blogfocus

Aanvankelijk was ik van plan om als doel voor deze maand een blogvakantie in te lassen: de hele maand augustus geen blogs schrijven, alleen maar de Happy & Happenings en recensies voor The Book Review. Maar de afgelopen week voelde ik me niet zo lekker: ik had geen energie, veel last van peesontstekingen en zat gewoon niet zo lekker in mijn vel. Het schrijven en inplannen van artikelen voor de hele maand augustus voor Vivians Vocabulaire en The Book Review lukte dus steeds minder goed en ik begon me te realiseren dat het ook niet meer lekker voelde: het begon weer als een verplichting te voelen, als een moetje. Ik ben op dit soort momenten echt blij met mijn zelfinzicht, want hoewel ik snel geneigd ben mezelf voorbij te wandelen, het lukt me ook altijd goed om dat vast te stellen en na te gaan wat er aan gedaan moet worden. Eerder besloot ik al om voor mezelf te kiezen en mijn plan om vier verschillende blogs te onderhouden af te blazen en dat voelt nog steeds heel erg goed. Tijd om nog een stapje verder te gaan… of eigenlijk nog een stapje terug.

Ik probeerde me laatst te bedenken hoe ik mijn blog eigenlijk het afgelopen schooljaar heb gecombineerd met school en stage. In de eerste plaats hield ik me niet bezig met andere blogs, besefte ik, en in de tweede plaats werkte ik ook veel minder planmatig. Soms kwam er heel veel online, soms ook heel weinig. Soms kon ik elk weekend tijd vinden om te schrijven, soms verdronk ik in het schoolwerk en kwam het daar echt niet van. Maar dat was eigenlijk best oke: school kreeg voorrang, mijn gezondheid kreeg voorrang en mijn blog moest af en toe gewoon op een lager pitje. Prima. Eigenlijk ben ik pas de laatste maanden veel strakker gaan bloggen, en ik weet niet eens echt waarom. Ook weer een soort drang om mezelf te bewijzen, denk ik.

In ieder geval heb ik me bedacht dat ik niet meer heel erg strak en planmatig wil werken. Ik wil kunnen schrijven over wat me echt bezighoudt op het moment dat het me bezig houdt, ik wil niet meer verplicht artikelen moeten schrijven omwille van het schrijven. Onlangs interviewde ik iemand voor de Blog Gespot-rubriek en zij heeft me het belang van kwaliteit boven kwantiteit laten inzien. Zij zei:

Beter op een onregelmatig tempo echt goede stukken waar je trots op kunt zijn dan elke dag een halfslachtig artikel om de gaten mee te vullen.

En dit is gewoon heel erg waar. Het voelt gewoon veel beter om spontaan te schrijven wanneer ik er tijd voor heb, wanneer ik de energie heb en wanneer ik echt zin heb om aan mijn blog te werken. Niet schrijven omdat het moet, maar omdat ik het wil, op de manier die goed voelt en zoveel of zo weinig als maar goed voelt.

Dus wat gaat het precies worden? Vanaf augustus ga ik proberen om met deze nieuwe blogfocus te werken. Geen vaste planning meer, maar gewoon schrijven wanneer ik wil zonder me verplicht te voelen. Er zullen periodes zijn dat er veel online zal komen en er zullen periodes zijn dat er veel tijd tussen de artikelen zit, maar in ieder geval ga ik schrijven over wat goed voelt omdat ik weet dat dat veel beter is voor de kwaliteit van de artikelen. Zodat ik me straks niet schuldig hoef te voelen over het niet kunnen bloggen door drukte met school en zodat ik meer dan genoeg tijd overhoud voor andere dingen, zoals lezen, mijn roman weer oppakken – iets wat ik in augustus ook wil gaan proberen – series kijken, spelletjes spelen en gewoon doen wat goed voelt en waar ik blij van word. Ik denk dat dit veel beter gaat zijn voor mij en voor mijn blog: ik denk dat het een goeie stap gaat zijn in de richting van meer balans en dat voelt heel fijn!

Blog jij sterk planmatig of ook vooral spontaan?

You may also like...

5 Comments

  1. Ik blog deels gepland deels spontaan. Ik probeer 2 artikelen per week online te zetten, maar het lukt me niet altijd om op deze op dezelfde dag online te zetten. Dan gaat het voelen als moeten en dat wil ik absoluut niet.

  2. Ik blog planmatig, maar ik werk vooruit… zo kan ik dus een dagje overslaan als ik geen zin heb (nu dan, tijdens studeren had ik daar geen tijd voor, dus toen was het soms wel een “moetje”… maar nu heb ik er weer veel plezier in)! 🙂

  3. Ik blog planmatig, maar schrijf zoveel vooruit dat ik eigenlijk nooit op een dag echt moet schrijven. Dat vind ik wel heel erg fijn. 🙂
    Liefs

  4. Ik blog eigenlijk precies op de manier die jij nu wilt gaan toepassen. 🙂

  5. Ik werk wisselend maar weinig echt vooruit… soms heb ik wat extra bloginspiratie en tijd om dat uit te werken en doe dat dan ook… het is allemaal net hoe het loopt, maar volg vooral je eigen gevoel dat is het allerbelangrijkste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]