Vol enthousiasme en zorgvuldigheid heb ik gisteren een start gemakt met mijn nieuwe bullet journal: de eerste twee blanke bladzijden besloot ik te gebruiken voor een jaaroverzicht van 2016. Heel fijn om te doen, want zo besef je pas écht hoe waardevol en bijzonder het jaar is geweest en welke successen en hoogtepunten je hebt mogen beleven. Maar als je dan vervolgens een nieuw Word-document opent en die knipperende cursor in beeld komt… dan wordt het lastiger. Want dan komt de realiteit van de terugblik ineens binnen: wow, er is gewoon alweer een jaar voorbij. En hoe moet ik in hemelsnaam de Wervelwind van 2016 in één blogpost vatten? Meer nog dan 2015 – het jaar waarin ik bijvoorbeeld mijn propedeuse haalde – was 2016 namelijk een onwijs bijzonder en intens jaar. Een jaar vol herinneringen, trots, groei, hoogtepunten. Een jaar om op terug te blíjven kijken, ook na deze blogpost nog.

2016: het jaar dat ik een sociaal leven kreeg

Aan het eind van 2015 wist ik één ding heel zeker: in 2016 wilde ik aan mijn sociale leven gaan werken. Niet zozeer omdat de behoefte daaraan zo sterk was, maar meer omdat ik mezelf een kans wilde geven, het wilde proberen, mezelf uit die veilige, eenzelvige comfortzone wilde trekken. En dat heb ik gedaan. Ook al vond ik het eng, ook al maakte het me onzeker, ik heb het gewoon gedaan. En meteen goed ook, want vanaf februari of maart ben ik gewoon in een soort wervelwind terecht gekomen. Een wervelwind van boekenevents, blogdates, echt contact maken met mensen, ja zeggen op uitnodigingen, het gewoon doen. Spannend? Ja, het was spannend – en dat is het nog steeds. Maar het is het ook zó ontzettend waard, elke keer weer. Want de nee, toch maar niet-gedachte is inmiddels veranderd in een ja, ondanks-houding en daar ben ik elke keer weer blij om.

Wat het mij heeft gebracht

Het socialer worden is een stukje persoonlijke groei waar ik enorm trots op ben, maar het heeft me ook heel veel mooie herinneringen gebracht. Zo heb ik dit jaar een heleboel toffe auteurs mogen ontmoeten, ben ik op een uitgeverij geweest, heb ik nieuwe vrienden en mede-boekenwurmen leren kennen, ben ik bij onderwijsevents geweest en heb ik een aantal van mijn favoriete bloggers in het echt ontmoet. Dankzij de ontdekking van de schrijftolk – iemand die met mij meegaat naar een sociaal iets en daar alles typt wat er gezegd wordt, zodat ik niets hoef te missen – is het een stuk gemakkelijker en minder eng geworden. Zoveel geweldige mensen, zoveel fantastische herinneringen. Ik ben er trots op dat ik het heb gedurfd, dat ik het blijf durven en dat ik ook steeds méér durf. Ik heb beseft dat extravert zijn net zo waardevol is als introvert zijn.

2016 in hoogtepunten

Natuurlijk waren er ook nog andere dingen bijzonder aan 2016! Aan het eind van 2015 wist ik al een beetje welke dingen dat zouden zijn, maar dat maakt deze hoogtepunten alleen maar nóg specialer.

 • Heerlijke reizen: Het jaar begon al meteen heel goed met twee citytrips, eerst naar Madrid en toen naar Stockholm. Wat een prachtige steden zijn dat, en wat was het heerlijk om gewoon zo tussen de drukte van school en stage door eventjes op reis te gaan. Vond ik echt heerlijk! Daarnaast kampeerde ik een weekje in Friesland en ging ik in de zomer voor twee weken naar Italië: heerlijk weer, heerlijk eten, mooie steden en vooral dat gevoel van rust, doen en laten wat je wilt, genieten… het is niet voor niets dat ik veel foto’s heb gemaakt van mezelf bij mooie uitzichten, want dat is echt een ultiem gevoel van vrijheid en on top of the world zijn. Ik heb genoten!
 • Mijn eerste publicatie: Eind 2015 werd ik benaderd door een redacteur van Support Magazine – een tijdschrift voor mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking – met de vraag of ik een artikel wilde schrijven over onzichtbaar ziek zijn. Dat wilde ik natuurlijk wel, en na veel schrijven en schrappen viel begin februari het tijdschrift op de deurmat met míjn paginagrote foto en drie bladzijden beslaande artikel erin… dat was echt heel erg gaaf! Heeft me ook wel doen beseffen dat ik dat heel graag vaker wil doen, in de toekomst. Ook omdat ik op die manier echt mijn verhaal kan vertellen, mezelf kan laten zien, mensen kan inspireren…  ja, daar ligt echt wel een deel van mijn toekomst!
 • Het concert van Adele: Begin juni had ik niet alleen het vrijgezellenfeest van zus Laura, maar ging ik ook naar het concert van Adele. En jongens… dat was écht een hoogtepunt want het was zó magisch. Ze zong zo goed, ze was zo’n fantastische persoonlijkheid om te zien, het was zó cool om daar te zijn met al die mensen en mee te zingen en te swingen op haar muziek en echt… het was fenomenaal. Geweldig. Ik hoop echt dat ik vaker de kans krijg om naar een concert van zo’n artiest te gaan.
 • De bruiloft: En natuurlijk de bruiloft! Die zat gewoon vól met mooie momenten. Het was zo bijzonder om er deel van uit te maken, maar ook om af en toe zélf te mogen stralen: ik mocht tekenen als getuige en daarmee laten zien hoe ik had getraind met lopen, ik mocht mijn splinternieuwe roman als cadeau overhandigen, ik heb tot het eind van het feest gedanst en lol gemaakt… het was echt hét hoogtepunt van het jaar, zonder twijfel. Eigenlijk ook omdat op dit punt heel veel samenkwam van wat ik bereikt heb: het schrijven van mijn eerste echte roman, beter leren lopen, meer genieten van sociaal contact, meer zelfvertrouwen, sterker in mijn schoenen… en dat voelt heel bijzonder.
 • Heel veel kleine hoogtepunten: En doordat mijn sociale leven zo is gaan groeien en bloeien, zijn er tal van kleine, maar net zo bijzondere hoogtepunten geweest. De blogdates en gezelligheden met nieuwe mensen, alle auteur- en boekenevents, verjaardagen en andersoortige bijeenkomsten… maar ook ‘’gewoon’’ allerlei uitstapjes. De maanden zaten, zoals jullie vast wel gezien hebben in mijn dagboekrubriek, steeds vol met dit soort hoogtepunten en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.
 • Mijn nieuwe stage: Eén van de beste dingen die mij dit jaar zijn overkomen: mijn nieuwe stage. De school waar ik nu lesgeef, is ontzettend anders dan de scholen waar ik de afgelopen jaren stage heb gelopen en ik kan hier ontzettend groeien. Ze hebben een opritje én een verlaagd kapstokhaakje voor me gemaakt in de docentenkamer, ik krijg fantastische begeleiding, ik leer ontzettend veel en ik word echt enorm op waarde geschat met alle verantwoordelijkheden die ik krijg, de klassen zijn superleuk en ik voel me er gewoon enorm thuis. Dat voelt zó goed! In het eerste halfjaar van 2016 had ik een beetje een tegenslag omdat we ontdekten dat mijn beperkingen qua zien en horen toch wat meer impact hadden dan we dachten, maar dankzij deze stage vind ik steeds weer nieuwe manieren om daarmee te dealen, dus… deze stage helpt mij absoluut om te groeien als docent.

Terugblik op mijn doelen voor 2016

Eind 2015 formuleerde ik voor mijzelf een aantal doelen die ik baseerde op mijn life goals. En weet je wat zo bijzonder is? Ik heb al die doelen bereikt. Echt. Het voelt heel erg onwerkelijk, maar ook enorm goed – want dit is ook precies waarom ik die life goals heb geformuleerd, zodat ik met kleine stapjes aan mijn grote dromen kon werken. Ik ben sterker geworden in mijn docentencompetenties en mijn onderwijsvisie. Ik heb een roman afgemaakt (het doel was eigenlijk 2, maar dat was ook wel érg optimistisch). Ik ben het grootste gedeelte van het beeldmateriaal op mijn blog zelf gaan maken. Ik heb een sociaal leven opgebouwd. Ik heb meer rust genomen, mijn gevoel gevolgd, gedaan wat me gelukkig maakt. Ik heb enorm veel bereikt, ben gegroeid en eigenlijk was het gewoon een heel mooi en heel goed jaar. En daar ben ik keitrots op.

2016 in…

 • 1 woord:
 • 1 boek: Misschien ooit – Colleen Hoover: mijn absolute favoriet van dit jaar.
 • 1 film: A Walk To Remember: de film die me het meeste bijblijft van dit jaar.
 • 1 serie: Fuller House: zo leuk om deze ontdekt te hebben!
 • 1 artiest: Oh Honey: mijn grote nieuwe favoriet als het op muziek aankomt.
 • 1 moment: alle momenten tijdens de bruiloft!
 • 1 hoogtepunt: de bruiloft!

2016 was een jaar vol persoonlijke groei en bijzondere momenten: op naar een nieuw jaar vol magie en confetti!

Wat blijft jou het meeste bij van 2016?

You may also like...

13 Comments

 1. Wat mag je trots zijn op jezelf dat je op sociaal gebied echt uit je comfortzone bent gestapt. Ik vind het heel knap dat je houding daarin ook echt is veranderd en dat je daardoor ook als persoon bent gegroeid. Wat een heerlijk lijstje met hoogtepunten ook! Zoveel om trots op te zijn en met een glimlach op terug te kijken! Ik hoop dat 2017 voor jou net zo’n mooi jaar mag worden.
  Romy onlangs geplaatst…Mijn 9 favoriete artikelen uit 2016My Profile

  1. Dankjewel! Ja, het is echt een bijzonder jaar geweest =D

 2. Wat super dat het zo goed gelukt en bevallen is om je sociale leven zo uit te breiden!

  Voor mij staat het dansen centraal in 2016. In januari deed ik voor het eerst mee aan een workshop inclusiedans, was meteen verkocht. En nu weer zoveel verder gekomen daarin, echt heel blij dat ik dat heb ontdekt.
  Jacqueline onlangs geplaatst…30 day blog challenge: social media en ikMy Profile

  1. Wat ontzettend fijn dat dat zo goed voor je heeft uitgepakt!

 3. Echt zo mooi om te lezen, ik word er helemaal blij van!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #36My Profile

 4. Heel knap dat je zo uit je comfortzone bent gestapt, prachtig ook dat het je zoveel mooie momenten hebt opgeleverd 🙂

  Ik heb een pittig heftig jaar achter de rug en ben net als jij ook uit mijn comfortzone gestapt maar juist door naar binnen te keren en echt eens voor mezelf te gaan zorgen. Ik ben altijd iemand geweest die haar eigen grenzen met mijlen overschreed en hierdoor ben ik overspannen geraakt. Nu moet ik dus wel rekening houden met mezelf en dus ‘nee’ durven zeggen of iets later op een feestje komen (of eerder weggaan). Was doodeng maar voel me zoveel beter en ‘echter’.

  Ik ben er van overtuigd dat 2017 nóg geweldiger gaat worden (voor jou en mij) en dat onze stijgende lijnen verder blijven stijgen 🙂 Alvast een heel gelukkig nieuwjaar!
  Nathalie onlangs geplaatst…2017 is coming | Oud & Nieuw ritueelMy Profile

  1. Wauw, dat is inderdaad niet niks wat je beschrijft. Goed van je dat je er echt voor bent gegaan!

 5. Erg mooi om dit geweldig positieve artikel te lezen. Je mag terecht trots zijn op jezelf lieve Vivian.. het was een mooi jaar voor je 🙂 Ik wens je al het goeds toe voor 2017, meer dan verdiend!<3

  PS; Ik ben nu wel erg benieuwd naar je woord voor 2016…
  Saskia onlangs geplaatst…Het jaar 2016 in vogelvlucht, maar dan even anders..My Profile

  1. Dankjewel, superlief van je! Een woord voor 2016 had ik van tevoren niet echt, maar als ik terugkijk is dat ”herinnering” omdat er zoveel mooie dingen zijn gebeurd. Voor 2017 heb ik wel een woord bedacht, daar komt morgen een artikel over online! =D

 6. Ik zou echt eens wat vaker de tijd moeten nemen om stil te staan én terug te blikken op belangrijke én vooral mooie gebeurtenissen. Eigenlijk ben ik aan het overwegen om een Bullet Journal bij te houden. Het herinneringsdagboek dat ik afgelopen jaar enkele maanden bijhield bleek niet datgene te zijn dat ik zocht maar een BuJo zou me wel kunnen helpen om bewuster bezig te zijn met dit soort zaken. Ik heb nu eenmaal een zwak voor lijstjes, dus een boekje vol lijstjes lijkt me helemaal iets voor mij.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Gelezen in december 2016My Profile

  1. Ik hou nu al een paar jaar een bullet journal bij en kan het je echt aanraden, ik vind het superfijn om er gewoon alles in kwijt te kunnen en het is ook echt handig!

 7. Ik lees ‘m weliswaar wat laat, maar ik vind dit zo’n fijne blogpost! <3 Nog afgezien van dat ik me helemaal kan herkennen in je favoriete boek en film, is het echt mooi om te lezen hoe erg jij bent gegroeid dit jaar. En ik vond het superleuk om je eindelijk eens te ontmoeten. 🙂
  Maaike onlangs geplaatst…De 10 best bekeken recepten van 2016My Profile

  1. Dankjewel! Ja, ik vond onze blogdate ook echt een hoogtepunt <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]