Ik weet niet hoe het komt, echt niet, maar sinds ik The Tudors voor het eerst heb gekeken, de Britse tv-serie over het leven en de ongelukkige liefdes van Henry VIII van Engeland, ben ik weg van zijn geschiedenis. Ik ben totaal gefascineerd door zijn zes vrouwen en hun – bijna allemaal – ongelukkige levensverhalen, hoe ze bijna allemaal dood eindigden. Ik ben zo ontzettend geïntrigeerd door het leven aan zijn hof, door hoe corrupt en tiranniek hij zelf was en door wat zijn vrouwen deden om bij hem in de gunst te blijven en de fouten die ze daardoor juist maakten – of die ze maakten omdat hij wilde dat ze werden gemaakt. Ik vind ze allemaal even geweldig, maar mijn grote favoriet is Anne – Anne Boleyn. Henry’s tweede vrouw, degene die waarschijnlijk het meest heeft betekend voor de geschiedenis na zijn regime.Doordat ik The Tudors nu twee keer heb gezien en doordat ik een geschiedenisopdracht over Anne heb gedaan, weet ik zo ongeveer haar hele levensverhaal, haar hele miserabele lot uit mijn hoofd. Ik weet niet goed hoe ze er in haar tijd uit moet hebben gezien, want daarvan heb ik alleen portretten kunnen vinden en daarop oogt niemand echt sympathiek, haha. Maar ik ben werkelijk helemaal verzot op de Anne Boleyn die Natalie Dormer neerzet in The Tudors: ze is niet alleen heel mooi, maar heeft ook echt gewoon de pit en de charme van Anne, ze heeft haar echt helemaal tot leven gewekt en haar persoonlijkheid totaal uitgediept en haar een nieuwe betekenis gegeven. Alleen al om haar weer te zien, is voor mij een reden om The Tudors een derde keer te gaan kijken, wat ik binnenkort zeker weten ga doen. Sowieso zin alle acteurs supergoed, maar Natalie is gewoon… de ster.

Maar wat me zo boeit aan Anne is natuurlijk niet alleen de vertolking van Natalie. Als dat zo was, dan zou ik er verder niet echt in geïnteresseerd zijn en zeker geen opdracht aan haar wijden. Nee, ik ben zo dol op Anne omdat ik haar een ontzettend bijzondere en interessante vrouw uit de geschiedenis vind. Ze was echt een feministe in haar tijd, ze nam het heft in eigen handen in plaats van te dansen naar de pijpen van haar machthebber. Zij zorgde ervoor dat hij naar haar luisterde, zij wist hem zodanig te charmeren dat hij alles op alles zette om van zijn eerste vrouw te scheiden én alle banden te verbreken met de kerk en de paus in Rome – en dat was nogal een schandaal in de zestiende eeuw! Zij beloofde hem een prinsje om hem op te volgen en de Tudor-dynastie voort te zetten, maar ze kreeg alleen een dochter… een dochter die later misschien wel de belangrijkste vorst van Engeland zou worden en wiens enige gebrek was dat ze de lijn niet voort kon zetten, maar die in alle andere opzichten gelijk zou hebben gestaan aan een zoon. Anne was de eerste en zou ook de enige blijven die niet met Henry naar bed wilde voor hij met haar getrouwd was en toch knapte hij daardoor niet op haar af. Ze had het lef, de intelligentie, de kracht en vooral de charmes om Henry over te halen Engeland totaal te veranderen, maar die uiteindelijk besefte dat ze meer vijanden dan vrienden had – en dat was heel, heel gevaarlijk aan het Tudor-hof. Ze moest uiteindelijk sterven omdat ze meerdere miskramen had gehad en ervan verdacht werd incest en overspel te hebben gepleegd, waarvan ik overigens absoluut niet geloof dat het waar was. Ik vraag me wel af of ze echt van de koning hield, want het is weliswaar zo dat ze gepusht werd door haar familie om hem te verleiden en vast te houden, maar ik denk dat ze op een gegeven moment toch wel van hem ging houden. Hoewel dat vast niet gemakkelijk was bij een 44-jarige, enorm dikke man die een stinkende open wond aan zijn been had. Gelukkig zien we daar in The Tudors niet zoveel van en kunnen we ons concentreren op de knappe Jonathan Rhys Meyers.

Hebben jullie een favoriete vrouw in de geschiedenis?

You may also like...

6 Comments

  1. Een mooi verhaal heb je geschreven Vivian, over Anne Boleyn. Ik heb de boeken ook allemaal gelezen. Ze zijn allemaal Spannend!

  2. Mooi beschreven! Ik had eerlijk gezegd nog nooit van haar gehoord. Is dat heel raar?

    1. Nee hoor! De geschiedenis van Henry VIII is niet een van de beroemdste, je moet er gewoon in geïnteresseerd zijn haha – voor ik The Tudors ging kijken had ik ook nog nooit van haar gehoord!

  3. Ik dacht dat het… die met de andere voornaam was?

  4. Ik moet net alle literatuur uit die periode lezen, en dan kom je vanzelf uit bij Sir Thomas Wyatt en zijn obsessie met Anne Boleyn… best wel gaaf! 😀

  5. Ik vond de Tudors echt een fantastische serie. Ik denk dat ik het binnenkort ook maar weer eens ga kijken. Ik krijg er maar geen genoeg van 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]