Onzekerheid

Je weet niet welk boek je wilt gaan lezen. Welke serie of film je wilt gaan kijken. Wat je wilt eten. Wat je wilt doen. Welke opleiding je wilt kiezen, wat voor werk je wilt doen. Wat je met jezelf aan moet. Je weet het gewoon even niet meer, zit niet lekker in je vel, voelt je onzeker, bent je flow kwijt, hebt last van de een of andere blokkade, kampt met stress, denkt teveel na of wat het dan ook maar is waardoor je niet lekker in je vel zit. Heel erg vervelend, want we willen graag dat het goed met ons gaat, dat we ons fijn en kiplekker voelen en dat het ons voor de wind gaat. Maar helaas werkt het zo niet: het leven maakt het ons soms knap moeilijk, ons brein maakt het ons vaak nog moeilijker. En dat is gewoon stom. Maar je hoeft je er niet bij neer te leggen, want je kúnt het oplossen. En zo niet, dan kun je er toch je voordeel mee doen.

Onthoud dat het oké is

Onzekerheid hoort – helaas – bij het leven. Zeker als je nog jong bent, ontkom je er gewoon niet aan dat je je soms verloren voelt, dat het soms allemaal heel moeilijk lijkt te zijn en het gewoon niet wil. Je bent je nog volop aan het ontwikkelen, nog volop bezig met uitzoeken wie je nou eigenlijk bent en wat je wilt en zelfs als je dat al uitgeknobbeld hebt, is het soms gewoon lastig zonder duidelijk aanwijsbare reden. En hé, dat is oké! Je hoeft niet altijd tiptop in je vel te zitten, je hoeft niet alles altijd perfect op een rijtje te hebben. Soms is zo’n dipje of blokkade juist goed, want het zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in wat er nou eigenlijk speelt en wat je daar wel of juist niet aan bevalt, in wat je wilt en wat je belangrijk vindt en in je prioriteiten. Helemaal niet erg dus!

Reflecteer

Het begint uiteindelijk toch met reflecteren: probeer na te gaan wat er precies aan de hand is. Heb je een writer’s block? Teveel stress vanwege school of werk? Problemen met je gezondheid? Zit je ergens tegenaan te hikken, ben je bang, boos, verdrietig om het een of ander? Probeer erachter te komen, te ontdekken waar het vandaan komt, en brainstorm vervolgens over wat je zou kunnen doen om het aan te pakken. Je hoeft niet meteen DE oplossing te hebben, als je er maar bewust mee bezig bent. Het zal verrassend goed voelen!

Kies een focuspunt

Voor mij is dat bijvoorbeeld ik wil doen wat goed voelt en me goed voelen bij wat ik doe en daar probeer ik me aan vast te houden. Ik gooi niet mijn hele tijdsindeling om voor dat nieuwe focuspunt, ik blijf gewoon mijn dingen doen – maar doordat ik ze bewuster doe en ook bewuster kies wát ik doe, voelt het beter. Kies dus voor jezelf een focuspunt, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan: het komt erop neer dat je probeert uit te vogelen wat op dit moment het belangrijkste voor je is. Niet stressen? Naar je lichaam luisteren? Genieten van het nu? Het maakt niet uit hoe abstract of concreet het is, als jij er maar een definitie aan kunt verlenen en het als uitgangspunt kunt gebruiken.

Stel jezelf elke dag 3 doelen

Voel je je onzeker of weet je even niet meer zo goed wat je wilt of hoe je je flow wilt terugkrijgen, dan helpt het om het per dag te nemen en daar helpen doelen weer heel goed bij. Formuleer elke dag 3 dingen die je graag wilt doen, dat kan gewoon in het algemeen of gericht op je focuspunt of op de oorzaak van je ‘’verlorenheid’’ als je die weet. Ben je bijvoorbeeld onzeker over iets op je werk, richt je 3 doelen dan daarop. Gaat het om iets wat je lastig vindt op school of om een blogdip, werk dan met die drie doelen aan het oplossen daarvan. Maar als je gewoon in het algemeen niet weet wat je wilt, als je teveel wilt, dan werkt het goed om gewoon per dag te focussen op drie dingen en voor de rest te kijken wat je graag wilt. Dit werkt voor mij heel goed!

Maak een weekindeling

Structuur helpt als het voelt alsof je de weg kwijt bent! Naast doelen stellen werkt het ook erg goed om per dag een bepaalde invulling te kiezen. Op maandag werk je bijvoorbeeld aan school, op dinsdag aan stage, op woensdag aan je blog, op donderdag ga je iets leuks doen met vrienden of familie, op vrijdag ga je sporten en op zaterdag en zondag mag je helemaal zelf weten wat je doet: zo zou je het kunnen doen zodat je (weer) een ritme krijgt dat je kan helpen om de focus ook weer terug te krijgen.

Pieker er niet te veel over

Ik heb er ook last van: als ik mezelf teveel push of teveel dingen tegelijk wil, ben ik geneigd heel erg te gaan piekeren over dat ik teveel doe en dat ik minder zou moeten doen en dat het niet werkt en dat ik in de war ben en het allemaal niet zo goed weet en… STOP! Je maakt jezelf gek als je daar zo mee bezig bent en het lost niets op. Als ik voor mijzelf besluit om te doen wat ik het liefste wil is dat heerlijk, maar als ik er vervolgens heel erg over blijf nadenken wát ik dan wil en dat ik mezelf tot niets wil verplichten, lukt het niet meer. Reflecteren is prima, hartstikke goed ook, maar je moet wel ergens de grens trekken. Volg je gevoel en laat je gedachten los.

Na mijn besluit dat ik gewoon mijn gevoel zou gaan volgen en doen wat ik wilde, leek het ook alsof ik een soort blokkade had, alsof het werken met takenlijstjes niet meer klopte. Maar toen kwam er alweer een besef (ja, zoals jullie merken weet ik het soms ook gewoon niet zo goed) dat ik niets drastisch anders hoefde te doen: ik kon nog steeds prima dagjes besteden aan bloggen als ik dat wilde. Zolang ik mezelf maar tot niets verplicht en alles doe omdat ik het wíl doen en het fijn vind. Daar gaat het uiteindelijk om, en dus: push jezelf niet, accepteer dat je het even moeilijk hebt en just go with it! En als bovenstaande tips je helpen, dan is dat alleen maar fijn.

Wat doe jij als je je verloren voelt?

You may also like...

9 Comments

 1. Ik zit op moment in zo’n fase met mijn blog. In eerste instantie wilde ik graag schrijven en had ik even geen idee meer waarover nu eigenlijk, vervolgens had ik allemaal ideeën en wil alles tegelijk mijn hoofd uit. Het liefst zou ik dan in een hoekje duiken en mijn blog opdoeken op zo’n moment, maar ik weet gelukkig ook dat het beter werkt om weer te gaan kijken wat nu eigenlijk mijn focuspunt is 😉
  Jantine onlangs geplaatst…Tips voor het kopen op een kleedjesmarktMy Profile

  1. Dat helpt inderdaad enorm! En vaak moet je gewoon ergens beginnen ook 🙂

 2. Ik kan helaas niet zeggen dat ik dit herken. Alle jaren wist en weet ik eigenlijk heel goed wat ik wil. Ik voel me wel een soort van verloren met de verkoop van ons huis. Dat wil maar niet vlotten, terwijl duurdere en minder mooie appartementen in de buurt als warme broodjes gaan. Buiten onze macht dus probeer hier zo positief mee om te gaan als mogelijk.
  Sas onlangs geplaatst…In 2016 zag ik deze films voor het eerstMy Profile

  1. Dat is alleen maar fijn! Ik heb ook altijd heel goed geweten wat ik wilde hoor, maar juist dat maakt het soms zo moeilijk haha.

 3. Pfoe: heel herkenbaar op dit moment! Ik merk echt dat ik op meerdere vlakken mijn draai niet kan vinden en te veel over dingen nadenk. Toch heb ik wel besloten om met mijn werk te minderen: volgend jaar ga ik minder werken, zodat ik meer tijd heb om dingen te doen die ik ook nog heel graag wil doen maar nu gewoon te veel zijn, zoals mijn blog.
  Mijn tip voor nu: even alles de boel laten en zien wat de dag mij brengt. Merk dat het mij meer rust geeft en dan (hopelijk) komt de rest dan vanzelf weer terug.

  1. Daar kan ik me helemaal in vinden!

 4. Gelukkig heb ik hier niet zo heel veel last van. Zowel, dan laat ik het inderdaad gewoon toe.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #30My Profile

 5. […] Wat kun je doen als je het even allemaal niet meer weet? Een soort “mental breakdown” hebt? Of je gewoon niet goed voelt? Check deze praktische tips! […]

 6. […] Wat kun je doen als je het even allemaal niet meer weet? Een soort “mental breakdown” hebt? Of je gewoon niet goed voelt? Check deze praktische tips! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]