Een tijdje geleden werd ik door een artikel op Girlscene.nl aan het denken gezet. Het was een grappig artikel over Disney Prinsessen, hoe zij zouden zijn als echte vrouwen in de harde realiteit van vandaag de dag. Google je op hetzelfde – Disney Princesses in real life – dan kom je op veel fotoseries uit. Intrigerend, en het zette me verder aan het denken. Wat voor vrouwen zouden de prinsessen zijn in de wereld van vandaag?

Dina Goldstein is een fotografe die als kind nooit sprookjes voorgelezen kreeg en ging nadenken door de impact van deze verhalen op kinderen. Haar uitgangspunt is dat de sprookjes van Disney een onrealistisch verhaal vertellen, want in het echte leven loopt het niet altijd zo goed af. Ik vind dit een heel intrigerende visie, want het geeft precies weer hoe deze vrouwen in de realiteit van vandaag behandeld zouden worden. Kijk naar Ariël: een zeemeermin is een mystiek wezen dat opgesloten zou worden om door mensen aangestaard te worden. Als Doornroosje in een lange slaap zou zijn, dan zou dat betekenen dat ze in een terminale coma ligt en daar niet mer uit kan komen, tot verdriet van haar man. Jasmine zou geplaatst worden in een Oosters land waar de situatie erg slecht is en zelf meedoen met de oorlogvoering. En Rapunzel vind ik het mooiste… hoe zij wordt geportretteerd als een hedendaagse kankerpatiënte die haar prachtige lokken is kwijtgeraakt. Andere plaatjes laten zien dat Sneeuwwitje een moeder van zeven kinderen is met een man die niets uitvoert en dat Belle er alles aan doet om mooi te blijven – lees: plastische chirurgie. Het zet je aan het denken over deze stereotypen, niet?

Maar hoe zouden de hedendaagse prinsessen zijn qua karakter? Wat voor vrouwen zouden ze zijn in de maatschappij? Hoe zouden ze hun prins ontmoeten? Daar kun je natuurlijk een eind weg over brainstormen,  en dat is stiekem ook best leuk om te doen. Ik heb er in ieder geval zo mijn verhaaltje over bedacht!

Belle is een typische studiebol: dat was ze op de middelbare school al, want ze haalde alleen maar hoge cijfers. Ze had echter niet veel vrienden, want na school moest ze naar huis om voor haar dementerende vader te zorgen. Ze studeerde Engels aan een prestigieuze universiteit en ging nooit uit. Omdat haar vader rijk is, wonen ze in een prachtig groot huis met een geweldige bibliotheek en personeel dat Belles beste vrienden is. Ze werkt na haar studie in een bibliotheek en leest daar elke week voor aan kinderen. Zo ontmoet ze op een dag ook de geschiedenisleraar Brandon, die erg onzeker over zichzelf is vanwege ernstige brandwonden op zijn gezicht. Maar Belle helpt hem daar overheen te komen en ze leven nog lang en gelukkig.

Doornroosje is de echte socialite. Ze is mooi en heeft een goede reputatie als de perfecte huisvrouw, maar ze heeft geen kinderen en daarom is het haar roeping geworden om de beste feestjes te organiseren voor haar vriendinnen, die veel liefdadigheidswerk doen voor het milieu en de natuur. Zij en haar man zijn dolverliefd op elkaar, maar Doornroosje komt in een depressie terecht waardoor ze erg veel slaapt en hij niet goed weet wat hij met haar aanmoet.

Assepoester heeft het zwaar. Ze is een alleenstaande moeder en altijd aan het schoonmaken en poetsen. Haar gezin heeft het niet breed en bovendien heeft ze zelf niet de kennis en de vaardigheden om haar kinderen goed op te voeden. Ze kwam oorspronkelijk uit een erg hoogstaande familie, maar door een schandaal rond haar geboorte is ze verstoten en opgevoed door een pleeggezin dat haar slecht behandelde. Ze is niet gelukkig met haar leven, maar probeert haar kinderen wel de goede kanten ervan mee te geven.

Tiana heeft het ook zwaar. Ze is zwart en is erin geslaagd haar droom van een eigen restaurant waar te maken, maar heeft te maken met veel discriminatie. Ze heeft weinig geld hoewel ze goed verdient met haar kookkunsten, en haar vriend is een armoedzaaier en een luiwammes. Haar passie voor koken sleept haar erdoorheen.

(Natuurlijk zijn er nog veel meer prinsessen: Jasmine als prostituee voor een rijke sultan, Mulan als vrouw in het leger, Pocahontas als meisje uit het Oosten dat naar het Westen verhuist… maar ik vind dat die al mooi worden weergegeven door Dina Goldstein en wilde alleen deze vier zelf doen.)

You may also like...

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]