Van alle goede dingen die ik ooit in me heb gehad was jij het eerste en het beste. Jij, van top tot teen, van je aaibare oorlelletjes tot de hoop in de krul van je teentjes. Dat moet je onthouden. Denk daaraan als weer zo’n eikel zegt dat je slecht of laat-maar-zitten bent. Denk daaraan als je zeker weet dat de goede dingen vastzitten achter de glimlach van andere mensen. En denk er nog harder aan als je vindt dat je niets bent.

Hoe ik bij dit boek kwam

Alle goede dingen van Clare Fisher is een ondergewaardeerde parel. Het boek verscheen afgelopen augustus, maar er zijn bijna geen recensies van op boekenblogs verschenen en het heeft maar weinig aandacht gekregen. Zonde, want het boek sprak me meteen aan toen ik het persbericht ontving: het was niet helemaal YA, maar ook geen New Adult: het leek meanders dan anders, bijzonder, interessant, indringend… een verhaal over een jonge vrouw die in de gevangenis zit omdat ze iets vreselijks heeft gedaan, maar wat dan? En hoe heeft het zover kunnen komen? Misschien is het de docent in mij, misschien is het gewoon mijn leessmaak, maar ik was meteen onwijs benieuwd. En dat bleek volkomen terecht.

Waar het over gaat

Beth is twintig en zit in de gevangenis omdat ze iets verschrikkelijk slechts heeft gedaan. Iets waar ze zelf nog niet goed bij kan, en daarom moet ze van de gevangenispsycholoog Erika een lijst maken van alle goede dingen in haar leven, en zo stukje voor stukje zichzelf confronteren met wat er allemaal met haar is gebeurd. En dat is niet niks: ze ging van pleeggezin naar pleeggezin en werd door haar explosieve karakter nooit ergens echt begrepen – maar zijzelf begreep ook maar bar weinig van de wereld om haar heen. Eenmaal volwassen doet ze haar uiterste best om een eigen leven op te bouwen, een volwassen baan te houden en in relaties te investeren, maar de wereld is hard en het leven nog harder… en Beth komt er steeds meer achter dat je best doen soms gewoon niet genoeg is.

Wat ik ervan vond

Er zijn een hoop goede dingen op te noemen aan Alle goede dingen, maar in het begin zag ik die goede dingen eigenlijk nog niet zo. Fisher heeft gekozen voor een bijzondere compositie, en dat is één van de sterke punten aan het verhaal, maar het zorgt er wel voor dat je echt even geduld moet hebben voordat je erin zit. Het verhaal van Beth wordt namelijk verteld aan de hand van haar lijst met goede dingen: elk punt correspondeert met een flashback, en die flashback hebben nogal een traag tempo. Het is soms niet helemaal duidelijk wanneer wat zich nu precies afspeelt en je krijgt pas op het eind een chronologisch beeld, dus ja: geduld is een schone zaak bij dit verhaal. Zeker omdat de eerste paar hoofstukken ook best een beetje langdradig zijn.

Puzzelstukjes

Maar… dat geduld wordt dan ook beloond. Want ook al begin je aan het boek met de gedachte dat je wilt weten wat Beth heeft gedaan, al snel verdwijnt die vraag dankzij Fishers boeiende en meeslepende schrijfstijl naar de achtergrond en blijkt dat dat juist totaal niet de boventoon voert. Het gaat niet om wat ze gedaan heeft, maar veel meer om wie ze is, wat ze allemaal heeft meegemaakt en hoe ze hier is gekomen. Met elk hoofdstuk en elke flashback krijg je een puzzelstukje aangereikt en elk stukje onthult een nieuw deel van de intens trieste afbeelding. Het is ontzettend heftig hoe Beths jeugdzorgverleden wordt beschreven en hoe je er steeds meer achter komt wat ze allemaal heeft moeten doorstaan en, wat nog het ergste is, hoe dat haar steeds meer kapot heeft gemaakt.

Beth

Van de manier waarop Beth zich met haar lijstje richt tot de baby die ze heeft gekregen – en wiens plaats in het verhaal lang onduidelijk blijft – tot haar ontzettend pure en mooie gedachten over haar zwangerschap: Beth is een heel erg bijzonder personage met wie je al heel snel meevoelt. Ze is menselijk, je wilt niets liever dan haar helpen en knuffelen en zeggen dat het oké is, en ook daarmee versterkt Fisher haar boodschap: het maakt niet uit wat Beth gedaan heeft. Het gaat om wie ze is en om hoe ontzettend breekbaar en kwetsbaar ze is door haar leven tot zover, het gaat om haar o zo dappere pogingen om opnieuw te beginnen en echt iets van haar leven te maken, het gaat om hoe goed ze in haar hart is en hoe ze verlangt naar zekerheid en veiligheid en hoe afhankelijk ze is geworden van zelfbeschermingsfaçades.

Personages

Fisher laat met het boek goed zien hoe ongelooflijk ingewikkeld iemands verhaal kan zijn, hoe groot en toch klein iemands wereld. Ze laat zien dat er in een mensenleven zoveel kan gebeuren waardoor je gevormd wordt en dat er zoveel mensen op je pad kunnen komen die je kunnen beïnvloeden, maar dat het soms ook zo, zó moeilijk is om weer op te klimmen uit een dal en de juiste keuze te maken. Dat wordt mooi duidelijk door de interessante beschrijvingen van het gevangenisleven, maar nog veel meer door de kleurrijke verhalen van de andere personages: docenten, pleegouders, medegevangenen, begeleiders, vrienden: allemaal hebben ze een impact op Beth en haar leven, allemaal zijn ze een puzzelstukje en allemaal horen ze bij het grote plaatje.

Conclusie

Alle goede dingen is een krachtig, tragisch en toch ook hoopvol verhaal over een meisje dat niet begrepen wordt, geen veiligheid of zekerheid heeft gekend en toch, ondanks alles, vastbesloten is om er iets van te maken. Fisher heeft een hoofdpersoon gecreëerd die onder je huid kruipt en van wie je niets liever wilt dan dat het goed met haar komt, maar ze heeft ook een ijzersterk verhaal neergezet dat door de bijzondere compositie absoluut een impact heeft op je gevoelens. Het begin is wat taai en de onthulling van het slechte dat Beth gedaan heeft is voorspelbaar, maar dat doet niets af aan het feit dat dit gewoon een heel, heel goed boek is dat je niet snel meer zal loslaten.

Titel: Alle goede dingen (All the Good Things)
Auteur: Clare Fisher
Vertaald door: Karin Schuitemaker
Uitgeverij: HarperCollins Young Adult
Verschenen: augustus 2017
Aantal bladzijden: 320
Genre: young adult contemporary
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789402726305
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

HarperCollins YA, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

8 Comments

  1. Ik heb het boek hier ook liggen en ben er heel benieuwd naar!

  2. Ik heb het boek hier ook liggen en ben er heel benieuwd naar!

  3. De verhaallijn van een jonge vrouw in de gevangenis doet me een beetje denken aan Schuldig van Amy Efaw, wat ik ook een prachtig boek vond. Misschien ga ik ‘Alle goede dingen’ ook ooit lezen 🙂

    1. Die ga ik even opzoeken, bedankt voor de tip!

  4. De verhaallijn van een jonge vrouw in de gevangenis doet me een beetje denken aan Schuldig van Amy Efaw, wat ik ook een prachtig boek vond. Misschien ga ik ‘Alle goede dingen’ ook ooit lezen 🙂

    1. Die ga ik even opzoeken, bedankt voor de tip!

  5. Wat een goede, eerlijke en weloverwogen recensie! Als de vertaler van dit boek (een die me is bijgebleven) kan ik het alleen maar met je eens zijn.

  6. Wat een goede, eerlijke en weloverwogen recensie! Als de vertaler van dit boek (een die me is bijgebleven) kan ik het alleen maar met je eens zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]