23256756Mijn vader wordt later een wereldberoemde schrijver. Je zult het wel zien. Hij woont dan in Spanje, in een mooi, groot huis boven op de rotsen. Zijn schrijftafel staat voor een enorm raam dat uitkijkt over zee. Daardoor kan papa nog beter schrijven, want uitkijken over zee geeft inspiratie. Zo vaak ik kan, ga ik bij hem langs. Jasper en Lena gaan met me mee. dat zijn mijn man en mijn allerbeste vriendin, dus dat mag. Terwijl papa schrijft, zwemmen we met ons drieën in zee. Of in het zwembad, want dat heeft papa ook. na het zwemmen liggen we sloom van het lachen in van die kleurig gestreepte strandstoelen.

Eerste indruk

In mijn weekoverzicht van eergisteren vertelde ik al dat mijn moeder onlangs thuiskwam met een hele stapel boeken van de Donner, vanwege een ‘’12 voor 10’’-actie. Ik mocht de boeken hebben die me wat leken en een van die boeken was deze, die me meteen aantrok vanwege het schrijfthema in het verhaal. Ik verwachtte er niet heel veel van, maar ook niet onwijs weinig. En dat was het ook eigenlijk precies: niet heel veel, maar ook niet onwijs weinig.

Waar het over gaat

Floor heeft het een beetje moeilijk: ze is verdrietig omdat haar ouders gescheiden zijn en wil heel graag goed voor haar vader zorgen zodat hij zo snel mogelijk weer kan gaan schrijven en beroemd kan gaan worden. Ze vindt het moeilijk dat haar moeder gewoon doorgaat met haar leven en dat haar vader dat juist helemaal niet lijkt te willen. En dan zijn er nog Lena en Jasper: Floors beste vriendin die soms helemaal niet zo lief is en Jasper van wie ze nooit zeker weet of hij nou wel of niet verliefd op haar is…

Alle beroemde schrijvers drinken

Wat ik ervan vond

Dit is echt zo’n boekje dat je in een paar uurtjes uitleest op een stormachtige avond en dat maakt het ook een heel fijn boekje. Een van de dingen die ik er leuk aan vind, is de mooie vormgeving: tiptop verzorgd, zowel het omslag als het binnenwerk. Dat heeft mooie kleurtjes en illustraties die goed passen bij het verhaal en het fantasierijke karakter van Floor, dus daardoor wordt het leuk om de bladzijden om te slaan.

Het verhaal is een beetje eenvoudig, maar heeft wel meerdere dimensies en geeft een interessant beeld van de worstelingen van een meisje dat langzaam maar zeker een puber en tegelijkertijd volwassen begint te worden. Het ik-perspectief van Floor komt mooi tot leven, met treffende uitspraken en gedachtegangen, waardoor het heel geloofwaardig is. De verhaallijnen over hoe ze probeert om te gaan met de scheiding, de drankverslaving van haar vader en haar eigen relaties zitten goed in elkaar, al steken ze niet echt uit boven de andere boeken die op eenzelfde manier te werk gaan.

Iets wat ik ook nog sterk vind aan het boek, is hoe de thematiek verlevendigd wordt: Floor wil graag een beroemde schrijver worden en wil datzelfde voor haar vader, maar dat is allemaal niet zo makkelijk. Het is mooi om de beschreven thema’s door haar kinderogen te zien, want dat maakt het allemaal best scherp. Daarnaast hebben de personages iets moois en eerlijks doordat Floor heel goed ziet wat er eigenlijk aan de hand is en hoe ze in elkaar zitten, en dat geeft het verhaal wat extra diepte. Het enige wat me een beetje tegenstond, waren de personages Lena en Jasper: ik kon niet echt hoogte krijgen van wat nou precies hun rol was en vond het een klein beetje onrealistisch hoe zij werden neergezet, maar anderzijds ook juist wel weer realistisch. Het zijn typisch personages die een reden hadden kunnen zijn om nog eens honderd bladzijden aan het verhaal vast te plakken.

Conclusie

Alle beroemde schrijvers drinken (behalve ik) is een leuk boekje om lekker tussendoor te lezen als je even iets anders of iets korts wilt. Het zit goed in elkaar, maar het is echt te simpel en te kort om te blijven hangen. Voor een jeugdboek is het echter prima.

Titel: Alle beroemde schrijvers drinken (behalve ik)
Auteur: Aag Vernelen
Uitgeverij: De Eenhoorn
Aantal bladzijden: 119
Verschenen: maart 2014
Genre: jeugdroman
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 3

You may also like...

2 Comments

  1. De uitgever heeft dan wel weer een hele leuke naam xD

  2. Klinkt nog best oké, maar zou het niet per se hoeven te lezen ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]