Bron beeld: NBC.com

Er zijn heel veel series die ik tof vind, en elke serie heeft zo zijn eigen X-factor: Grey’s Anatomy kijk ik vanwege de heerlijke humor en de altijd interessante verhaallijnen, Gossip Girl is mijn all-time favoriet vanwege het eindeloze drama en de glamour, Downton Abbey vind ik prachtig vanwege het tijdbeeld en zo kan ik nog wel even doorgaan. Elke serie heeft iets bijzonders, iets speciaals. Maar af en toe ontdek ik een serie die me helemaal verliefd laat worden en die me weer doet beseffen waarom ik het zo magisch vind om series te kijken. This is Us is zo’n serie. En oh jongens, wat hou ik ervan.

Dezelfde verjaardag

Het is ontzettend moeilijk om te vertellen waar This is Us over gaat zonder spoilers te geven, want eigenlijk ben je in de tweede aflevering pas zover dat je begrijpt hoe alles zit – althans, dat was bij mij zo. De eerste aflevering is vooral een hoop ‘’huh wat is dit’’ ‘’hoe zit dit in godsnaam’’ ‘’wie is nou wie’’ en ‘’ah dit is lief maar ik snap er niks van.’’ Dus laat ik maar gewoon uitleggen dat de serie gaat over verschillende mensen die elk hun eigen levens leiden, maar toch met elkaar verbonden zijn doordat ze dezelfde verjaardag hebben.

Lief en leed

De serie volgt enerzijds Jack & Rebecca, een dolverliefd stelletje dat in de jaren ’90 hun leven samen opbouwt en te maken krijgt met alle struggles van het ouderschap. Anderzijds volg je in present day het drietal Kate, Rendall en Kevin. Kate kampt met overgewicht en alles wat erbij hoort, Kevin probeert erachter te komen wat hij nu eigenlijk wil na een mislukte carrière als acteur en Rendall heeft vooral een hoop daddy issues op te lossen. Ze kennen elkaar, delen lief en leed met elkaar maar zijn ook zo verschillend als dag en nacht terwijl ze elk op hun eigen manier proberen iets van het leven te maken.

Eerlijk en authentiek

De reden dat de serie zo geprezen wordt en ook de reden dat ik er dol op ben, is hoe éérlijk het is. Ik vind het echt briljant hoe het in elkaar gezet is en vooral dat het niets heeft van de overdrevenheid die veel Hollywood-series eigen is. De serie laat eigenlijk op een prachtige manier zien hoe het leven is en met welke worstelingen, frustraties, pijn en lichtpuntjes wij allemaal te maken krijgen. De serie gaat over de moeilijkheden en keuzes van opvoeding en ouderschap, over de kleinste en de grootste relatieproblemen, over de band tussen broers en zussen, over dromen en ambities, over verwachtingen en druk, over pijn en verlies en twijfels, over geluk en angst, over volwassen worden en liefhebben… de mooiste én zwaarste momenten van het leven komen voorbij en dat is zó intens prachtig. Hoopvol en triest tegelijk, eerlijk en authentiek.

Warm en liefdevol

Wat ik daarnaast zo mooi vind, is hoe warm het is. Er zijn volgens mij hele bewuste keuzes gemaakt wat betreft de kleurenschema’s en sets, maar ook de cast is fantastisch. Mandy Moore (A Walk To Remember), Milo Ventimiglia (Gilmore Girls), Sterling K. Brown (American Crime Story), Chrissy Metz (American Horror Story), Justin Hartley (The Young and the Restless) en Susan Kelechi Watson (The Blacklist) doen het zo ontzettend goed in hun rollen dat je echt van ze gaat houden. Er zit humor in hun performance, maar vooral heel veel gevoel en warmte, waardoor ze van die personages worden die voelen als familie, als mensen die je in hun levens toelaten, mensen van wie je graag wilt dat het goed met ze gaat en die je graag wilt volgen. En dát is zo belangrijk voor een serie, maar toch lukt het maar weinig series om het voor elkaar te krijgen.

Wijsheden

Het allermooiste aan This is Us? Dat het vol zit met wijsheden over het leven zelf. Quotes als There’s no lemon so sour that you can’t make something resembling lemonade en It’s just ‘Us.’ And this sloppy, wild, colorful, magical thing that has no beginning, has no end, it’s right here. I think it’s us zijn zo mooi dat je er geheid kippenvel van krijgt. Maar de serie snijdt ook zoveel thema’s aan – dood en leven, liefde en verlies, fouten en kansen, angst en hoop – dat er elke aflevering wel een moment is dat je echt aan het denken wordt gezet over hoe mooi én wreed het leven eigenlijk is.

Zoals het leven zelf

Het is zo mooi omdat al die verschillende personages, die zo fantastisch liefdevol en kleurrijk zijn, elk hun eigen manier hebben om naar het leven en alle ellende én schoonheid ervan te kijken – en precies die manier delen ze met ons als kijkers. Het zijn personages die het niet allemaal goed voor elkaar hebben – sterker nog, ze hebben het eerder niet dan wel voor elkaar, maar toch kunnen ze hun zegeningen tellen, eindeloos lachen en genieten. Het is romantisch, gevoelig, sentimenteel en verrassend, precies zoals het leven zelf. De serie laat zien dat het leven eigenlijk één grote puinhoop is en dat we daar gewoon het beste van moeten zien te maken, met alles wat we in ons hebben – en als we dat doen, bestaat er een aardige kans dat het ons ook mooie dingen oplevert. Een prachtserie voor hopeloze romantici en eeuwige optimisten: een serie zoals er meer zouden moeten zijn.

This is Us is in Nederland elke dinsdagavond om 22:00 te zien op FOX Nederland.

Kijk jij This is Us ook?

You may also like...

2 Comments

  1. Hmm… misschien toch maar eens gaan kijken. Ik twijfelde haha.
    Anouk onlangs geplaatst…Handlettering met blenden twinmarkersMy Profile

    1. Het is absoluut een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]