Pink – of oké, eigenlijk P!nk – is al jaren een behoorlijk grote naam in de muziekindustrie: zo’n artiest waar je eigenlijk niet omheen kunt en die eens in de zoveel tijd met een killeralbum komt. Ik ken haar eigenlijk nog helemaal niet zo lang: ik ben verliefd geworden op Try en Just Give Me a Reason en ook haar liedje voor de Alice in Wonderland-soundtrack vind ik tof, maar dat is het dan wel. Toch was ik meteen enthousiast toen haar nieuwe album Beautiful Trauma werd aangekondigd en vervolgens op iTunes verscheen: ik bewonder haar als persoon namelijk ook enorm – ik bedoel, heb je haar live performances wel eens gezien?! – en was benieuwd of dit album me écht fan kon maken van haar muziek. Het antwoord? Ja. Ja, ja, ja, ja!

Statement sound

Wat ik leuk vind aan Pink en aan de sound van het album is dat ze er ís. Als je naar video’s kijkt van haar live performances, dan stáát ze er echt, ze zet acrobatische toeren en expressieve dansroutines neer en het is geweldig om naar haar te kijken, omdat ze heel duidelijk weet wat ze met haar lichaam en haar stem kan en daarmee maakt ze echt een statement, waardoor haar muziek heel veel lading en echt een verhaal krijgt. Zo klinken de liedjes op het album ook: Pink heeft een hele sterke stem waarmee ze zó veel emotie in de teksten legt en zoveel gevoelens en gedachten en onzekerheden en twijfels kenbaar maakt, maar tegelijkertijd heel sterk laat weten wie ze is en dat ze op haar strepen staat. Ze maakt statements met haar sound, met haar muziek en haar stage presence, en ik vind dat dat haar muziek heel sterk maakt.

Power

Daarnaast maken de nummers op Beautiful Trauma duidelijk dat ze absoluut een heleboel power in haar stem heeft en die maar al te graag gebruikt om knallende muziek te maken die zich een weg baant door je oren naar je hoofd en hart: veel van haar nummers krijg je al snel niet meer uit je hoofd én veroveren een plekje in je hart. Ze weet precies hoe ze de balans moet vinden tussen powerballades met teksten die verrassend rauw zijn en mooie, langzamere nummers met krachtige uithalen en metaforisch-filosofische boodschappen. Muziek waar je niet omheen kunt, inderdaad.

De What About Us-movement

Eigenlijk komt het door dit album dat ik een muziekstroming heb ontdekt die ik voor het gemak maar even de What About Us-movement noem. Pink is niet de enige die hieraan meedoet, maar door haar nummers is het me wel gaan opvallen: liedjes die gaan over hoe we ons niet klein laten krijgen, over terugslaan naar haters en pestkoppen, over onze stemmen laten horen en op onze strepen staan. Natuurlijk is dat iets wat in Amerika veel meer speelt door het Trump-regime, maar idealistisch als ik ben vind ik het gewoon héél mooi: het zijn van die hoopgevende liedjes waarmee de spijker op de kop wordt geslagen over het vinden van je eigen kracht en hoe sterk we kunnen zijn als we ons sterk maken. Artiesten als Alessia Cara, Rachel Platten, Charli XCX, Lana del Rey, Kesha en Katy Perry hebben soortgelijke anthem-nummers en dat vind ik echt awesome.

Favoriete tracks

Omdat dit niet een album is dat ik van haver tot gort geweldig vind – dat gebeurt eigenlijk alleen bij Taylor Swift-albums, haha – ga ik niet alle tracks af, maar bespreek ik alleen de nummers die ik heel tof vind en die in mijn playlist met favoriete nummers zijn beland.

Beautiful Trauma

De openingstrack: ik vond ‘m in eerste instantie niet zo bijzonder, maar nu ben ik er toch behoorlijk aan verslingerd. De tekst is heel erg expliciet, met veel vloekwoorden en verwijzingen naar drugs en seks, maar het heeft ook een mooi gevoelige lading, zo van ‘’als we het verprutsen, dan wel samen’’ en ‘’jij bent de enige die me met mijn hoofd boven water houdt.’’ En het is enorm catchy, met een lekkere pompende beat en een pre-chorus en chorus die je heel makkelijk meezingt.

https://www.youtube.com/watch?v=FEC_FjCGeR8

Whatever You Want

Dit is zo’n nummer waarin haar stem heel sterk is en tot zijn recht komt: het is snel en heavy, maar de tekst gaat dieper en het is eigenlijk gewoon een heel lekker nummer dat niet ongemerkt voorbij gaat als je het album luistert.

What About Us

Ik vond dit nummer al geweldig toen ik het als single hoorde, maar ik ben er nog steeds verliefd op. Dit is wat ik bedoelde met dat statement sound: de tekst is zo mooi en Pink gebruikt haar stem om het refrein steeds krachtiger en gevoeliger en dringender te laten klinken en ik vind het zó mooi. En zo inspirerend: het is een ‘’wij zijn er ook nog’’-liedje, een nummer dat duidelijk maakt dat we niet zomaar over ons heen moeten laten lopen en moeten terugvechten als het erop aankomt. Ik hou er zo van.

Barbies

Ook een heel erg mooi nummer dat me raakt elke keer dat ik het hoor: Pink laat met dit nummer zien dat haar stem ook echt heel divers is en het is een soort stripped-down track met weinig muziekinstrumenten – tot de muziek tegen het einde aanzwelt – en de nadruk op haar stem en haar boodschap. Ik vind de tekst – over te snel volwassen worden en hard worden gemaakt door de grote boze wereld – heel erg raak.

Where We Go

Ik vind dit echt een verborgen parel van het album: het is zo’n nummer dat begint zonder dat je het merkt, maar als het richting het refrein gaat wil je toch even checken welke track het is en wat de tekst is, omdat het toch iets interessants heeft. Het is één van de gevoeligere nummers verpakt als een uptempo track en dat werkt best wel goed.

Better Life

Ooohh, ik vind dit zo’n lekker nummer! Het viel me eerst helemaal niet op, maar het is zó catchy en ik hou de laatste tijd wel van dit soort R&B/EDM-achtige tracks, een beetje rapachtig en snel, een beetje brutaal en goed meezingmateriaal.

I Am Here

Dit is best wel een vet nummer, op een aparte manier: het heeft een Bohemian Rhapsody-achtige sound en het klinkt een beetje eng, maar wel cool. Ik weet verder niet heel goed wat ik ervan vind, alleen dat het één van mijn favorieten is.

Wild Hearts Can’t Be Broken

Deze is ook zo mooi: in de categorie ‘’we zijn niet klein te krijgen.’’ De tekst vind ik echt prachtig en haar stem klinkt hier kwetsbaar en toch sterk. Zo’n liedje dat je recht in je ziel raakt.

You Get My Love

Ik denk dat dit het meest romantische en oprechte nummer van het album is en daarom vind ik het ook mooi: de rest van de tracks gaat over de meer donkere en onzekere kanten van liefde, maar in dit nummer maakt ze juist heel duidelijk dat ze voor iemand wil gaan, ook al heeft ze dingen verpest en fouten gemaakt: ze weet dat ze wil blijven en dat vind ik heel mooi. Mooie manier om het album af te sluiten ook.

Wat vind jij van het album?

You may also like...

3 Comments

  1. JA<3 Al fan sinds haar eerste nummer … En heel wat keren naar haar concert geweest. Haar oude muziek (en minder bekende) is ook zeker een aanrader! Dit album ben ik ook weer onwijs fan van! Vind haar sowieso een erg tof persoon, ze heeft me zeker in mijn jeugd met heel wat nummers erdoorheen geslagen, moeilijke periodes. Voor mijn mijn fav artiest ever 🙂 Leuke review!

    1. Wat leuk dat je zo’n fan van haar bent, wist ik helemaal niet! Ik heb haar echt pas sinds kort ontdekt, heb haar The Truth About Love-album ook al in mijn muziekbibliotheek staan maar nog niet naar geluisterd.

  2. Ik vind Pink ook heel tof, maar moet bekennen dat ik nog niet zoveel van dit album ken. Toch maar eens gaan luisteren dan!
    Jacqueline onlangs geplaatst…Boekpresentatie Unload to uploadMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]