Ik hou van Katy Perry. Hoe ik haar ontdekt heb, weet ik niet meer – volgens mij was Roar het eerste nummer dat ik van haar luisterde – maar ik raakte in rap tempo verslingerd aan haar albums Teenage Dream en PRISM. Ik vind het superleuk hoe gek, maar ook hoe gevoelig ze kan zijn, ik vind haar girlpower- en inspiratienummers geweldig om naar te luisteren en ze heeft iets artistieks, ze zoekt soms een beetje het randje op en ze staat echt voor wat ze doet, en dat vind ik awesome. Haar nieuwste en onwijs lang verwachte album Witness is inmiddels uit, en mán wat was ik benieuwd! En een beetje bang, want tja… het leek erop dat het allemaal behoorlijk provocatief ging worden en het zal maar tegenvallen en dat is toch altijd een beetje jammer, zeker als het om één van je favoriete artiesten gaat.

Eerste indruk

Ik zal eerlijk zijn: toen ik Witness voor de eerste keer hoorde – de singles niet meegerekend – was ik sceptisch. Hm. Is dit het? Oké… zoiets. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest vinden en eigenlijk had ik er net wat meer van verwacht. Het waren vooral uptempo-nummers, met veel bombastisch klinkende muziek en schijnbaar weinig ruimte voor Katy’s stem. De sound van dit album is anders dan bij Teenage Dream (poppy, swingend) en ook anders dan bij PRISM (meer divers, anthem-achtig) en dat vond ik jammer.  Witness klonk donkerder, luider… het was meer schreeuwerig en aanwezig en dat vond ik niet per se leuk. De nummers leken zo op het eerste geluid niet echt ergens over te gaan of op te vallen.

Sound

Maar er waren toch wel wat nummers die bleven hangen, en toen luisterde ik het nog een keer… en nog een keer… en ik was verkocht. Katy is zo’n artiest die je even een kans moet geven, want haar muziek lijkt in het begin een beetje op inhoudsloze tienerliedjes (Teenage Dream, I Kissed A Girl, Last Friday Night, Birthday) of op enigszins rare dancemuziek (California Girls), maar als je er écht naar luistert is het echt heel erg goed.  Daar kwam ik ook bij Witness achter: haar sound is op dit album heel anders, maar in positieve zin: het heeft meer diepgang, het is kritischer, persoonlijker, gevoeliger. Bijna alsof ze met dit album veel meer van zichzelf laat zien, bekentenissen aflegt, laat zien wie de edgy, prettig gestoorde, inspirerende, kleurrijke Katy écht is. En dat vind ik tof.

Favoriete nummers

Als het om Katy’s muziek gaat, hou ik enerzijds heel erg van haar girlpowernummers (Roar, Part of Me, Fireworks, Rise) en anderzijds van haar meer gevoelige liefdesliedjes zoals The One that Got Away, Wide Awake en Unconditionally. Wat ik leuk vind aan Witness, is dat het beide soorten songs bevat, én meer. Naast girlpowernummers en liefdesliedjes bevat het album ook songs die over Katy zelf gaan en waarmee ze echt een persoonlijk boodschap overbrengt over haar persoonlijke groei én zijn er nummers die een vleugje maatschappijkritiek leveren. Eigenlijk vind ik alle nummers behalve Roulette en Pandelum leuk: ze klinken allemaal net een beetje anders en laten goed zien hoe divers Katy’s stem is en hoe goed ze ervoor kan zorgen dat haar muziek blijft hangen. Een paar van mijn favorieten:

♥ Witness / Mind Maze

De titeltrack is volgens mij ook het meest persoonlijke nummer op het hele album: ik vind de tekst heel sterk omdat het me aan het denken zette toen ik er de eerste keer naar luisterde. Het nummer gaat over dat we allemaal graag iemand willen hebben die ons écht goed kent en die met ons mee kan groeien, te midden van iedereen die zijn weg probeert te zoeken in het sociale circus van de wereld. Kritisch én persoonlijk, dus. Mind Maze is een nummer waarin je Katy’s persoonlijke twijfels goed door hoort klinken en dat geeft ook weer een stukje herkenning over de onzekerheid, angst en stress waar je zelf doorheen moet als je wilt groeien. Heeft iets spookachtigs, erg mooi.

♥ Hey Hey Hey / Power

Girpower-alert! Ik vind deze twee nummers echt leuk. Hey Hey Hey swingt de pan uit en het kickass-idee is supertof. Katy zingt hier over dat ze, vrouw zijnde, eigenlijk stoer én zacht kan zijn en dat ze absoluut niet fragiel of kwetsbaar is. Mooie boodschap waar zeker wel wat meer aandacht voor mag zijn. Power gaat over dat je als vrouw weer kunt herrijzen als je kwaad is aangedaan, dat je sterker kunt worden nadat je kwetsbaar bent geweest en dat je niet over je heen moet laten lopen. Het refrein is heel krachtig (ook zo’n kenmerk van Katy’s muziek) en ik hou van de boodschap.

♥ Swish Swish (feat. Nicki Minaj)

Tja. Over dit nummer was behoorlijk wat ophef en in het begin dacht ik ‘’wat ís dit voor nummer’’ maar het is wel lekker om naar te luisteren. Het is een beetje een anti-pestenliedje en dat is cool, maar ik luister er vooral graag naar omdat het zo makkelijk meezingt en leuk is om mee te zingen.

♥ Déjà Vu / Miss You More

Twee nummers die volgens mij vooral over de vertwijfeling van liefde gaan en ze klinken echt mooi. Déjà Vu zou ook best een verpakte kritieksong kunnen zijn over in een sleur terecht komen met je relatie en toch elke keer weer voor die ene persoon blijven vallen. Ook weer zo’n tekst die echt binnenkomt en je laat nadenken. Miss You More is een prachtig soort ballad over verloren liefde en hoe die nog steeds zijn uitwerking op je kan hebben. Volgens mij is dit zo’n nummer dat voor iedereen wel op de één of andere manier herkenbaar is als je ooit liefdesverdriet hebt gehad (voor mij in elk geval wel).

♥ Chained to the Rhytm (feat. Skip Marley) / Bon Appetit (feat. Migos)

Ik denk dat dit toch mijn grootste favorieten van het album zijn: ik hou van de fijne beats, ik vind de muziekvideo’s awesome en ook de teksten bevallen me. Chained tot he Rhytm is lekker kritisch en gaat over hoe we allemaal eens wat meer om ons heen zouden moeten kijken naar wat er gebeurt in de wereld in plaats van in onze eigen bubbel te blijven zitten en alle ellende maar te slikken. Bon Appetit is sexy, een soort ode aan vrouwelijke verleiding? Je moet er denk ik maar niet té veel over nadenken, maar een lekker nummer is het wel. De video doet vermoeden dat het ook over anti-sexualization zou kunnen gaan en over de objectifying van vrouwelijke muziekartiesten. Gewaagd!

♥ Tsunami

Ik vind dit nummer echt adembenemend. Het gaat over (als ik het goed interpreteer) de puurheid van liefde en risico’s nemen en onbevreesd zijn als je voor iemand wilt kiezen en iets moois en sterks wilt opbouwen. Ik hou van dit nummer en ik hoop echt heel hard dat het een single wordt of dat ze het live gaat zingen.

♥ Bigger Than Me

Over girlpower gesproken! Ik geloof dat Katy dit nummer heeft geïnspireerd op de verkiezingen in Amerika en haar steun aan Hilary Clinton en zoiets hoor ik er ook wel in. Het mooie aan het nummer vind ik dat het gaat over je stem laten horen, een verschil maken, jezelf laten zien, het grote plaatje in gedachten houden, ergens echt voor gaan met alles wat je in je hebt. Ja, vind ik mooi!

♥ Save as Draft / Into Me You See

Deze twee nummers zijn hartverscheurend mooi. Save As Draft is ook zoiets herkenbaars: over hoe moeilijk het kan zijn om liefde los te laten, de twijfels die je hebt om weer contact te zoeken, alles wat je nog zou willen zeggen. Into Me You See is hoopvoller, gaat over jezelf echt openstellen voor iemand, nadat diegene hard heeft gewerkt om je vertrouwen te winnen. Ik zei het al: Katy’s teksten en nummers zijn soms echt super-poëtisch en onwijs diepgaand.

Conclusie

Is Witness Katy’s beste album? Misschien wel: het heeft mijns inziens in ieder geval wel de meest diepgaande en gevoelige songs, het heeft een beetje een kritische en écht diepgaande sound en de nummers zijn heel divers, van krachtige uptempo-songs tot adembenemende ballads waar je echt met volle concentratie naar wilt luisteren. Dit album bevat de meeste nummers die ik leuk vind, en hoewel het heel anders is dan Teenage Dream en PRISM, hou ik wel van de Katy van dit album: authentiek, oprecht en artistiek. Ik heb – YES YES YES – kaartjes weten te bemachtigen voor haar concert in Antwerpen volgend jaar, dus ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn om haar in levenden lijve de nummers te horen zingen!

Vind jij Katy’s muziek leuk?

You may also like...

1 Comment

  1. Wat leuk dat je deze cd zo uitgebreid reviewt! Jammer dat je eerste indruk niet meteen heel positief was, maar zo te horen staan er wel nummers met hele mooie teksten op. Ik luister zelf ook graag naar Katy Perry. Ze heeft heel veel verschillende soorten nummers uitgebracht en ik vind ze bijna allemaal op hun eigen manier wel tof. En wat onwijs gaaf zeg dat je naar het concert van Katy Perry in Antwerpen gaat! Wat een heerlijk vooruitzicht 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Dislikes | 13 producten waar ik dus niet zo vrolijk van wordMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]