Adele 25

Bron foto: Facebook-pagina Adele

INTERNETEXPLOSIE! Jarenlang hebben we niets van de Britse grootheid Adele gehoord en deze week staat alles in het teken van haar, lijkt het wel. In het reclameblok van de Britse The X-Factor kwam geheel onverwachts een teaser met haar stem voorbij – dat was afgelopen zondag. Gisteren publiceerde ze een open brief aan haar fans over 21 en de nieuwe toon van 25, en vandaag (ik herhaal: VANDAAG!) is de hele boel echt ontploft met alle extra informatie. Met andere woorden… mijn op één na favoriete artiest heeft ein-de-lijk haar nieuwste album aangekondigd en ik kan niet wachten!

25 verschijnt op 20 november, maar morgen zullen we al een voorproefje krijgen met de eerste single plus bijbehorende muziekvideo: Hello. Ik vermoed dat dit het nummer is waar de teaser bij hoort en ik moet zeggen dat ik het nu al fenomenaal vind klinken! Haar stem is zó mooi en wat ze zingt in de teaser klinkt enorm krachtig en betekenisvol, bijna als een verontschuldiging – en misschien is het dat ook wel, een uitleg. Ook de tracklist vind ik er goed uitzien: het zijn elf nummers met onder andere namen als Sweetest Devotion (ik heb zo’n idee dat deze over haar zoon gaat), When We Were Young, Remedy, Million Years Ago, Love In The Dark en Send My Love (To Your New Lover). Veel lovesongs dus weer, maar dat zijn we natuurlijk ook gewend. Ik kijk vooral uit naar de ballades, Hello lijkt daar in ieder geval een van te zijn.

Maar laten we het eens even hebben over het hoe en waarom achter 25. Het is serieus bijna vijf jaar geleden dat 21 verscheen en sindsdien heeft ze alleen nog de Bond-titelsong Skyfall uitgebracht in 2014, die ook een hit werd. De reden voor de gigantische hiaat tussen de twee albums is vermoedelijk haar zoon Angelo die net een paar dagen geleden zijn vierde verjaardag heeft gevierd. Adele kondigde in april 2012 aan dat ze wat tijd nodig zou hebben voor haar nieuwe cd, en toen was ze volgens mij net in verwachting, dus het was wel duidelijk dat ze zich graag wilde richten op haar privéleven – dat is ook wel waar ze om bekend staat en deel van de reden dat ik haar zo bewonder: ze heeft zichzelf en haar privacy op de eerste plaats staan. Inmiddels is ze sinds Skyfall niet meer in de publiciteit geweest en nu is daar ineens 25.

In haar open brief aan de fans schrijft Adele dat ze het grootste gedeelte van haar leven heeft gewenst dat ze ergens anders was, iemand anders was. Wat ze eigenlijk zegt, is dat ze niet goed voor zichzelf is geweest, dat ze zichzelf niet voldoende op waarde heeft geschat. Ze schrijft dat 25 haar manier is om het goed te maken met haarzelf: een manier om haar verleden achter zich te laten en toch alle lessen en waardevolle dingen eruit mee te nemen. Een ode aan de persoon die ze is geworden zonder dat ze het echt doorhad, een ode aan hoe ze is gegroeid en aan wat voor haar belangrijk is. Een ode aan wie ze is. En als ik kijk naar het albumomslag, naar de sterke blik in haar ogen, denk ik dat dit wel eens heel overtuigend zou kunnen zijn. Het is eigenlijk een soort 1989 van Taylor Swift, al zijn het natuurlijk twee compleet verschillende artiesten, maar ook Adele gaat volgens mij voor een nieuwe versie van zichzelf, voor een nieuw gevoel van authenticiteit en eigenwaarde… en ik ben heel benieuwd hoe dat gaat worden. Eén ding weet ik in ieder geval zeker: zodra het album op Apple Music verschijnt, gaat-ie meteen naar Mijn muziek!

Wat vind jij van Adele en haar muziek?

You may also like...

2 Comments

  1. Ik ben fan en zo benieuwd naar haar nieuwe album! Hopen dat ze ook een Tour gaat doen! Tof dat je een artikel over haar schrijft ?

  2. Ik ben erg benieuwd naar haar nieuwe album… Klinkt alvast goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]