9x persoonlijke groei door het bloggen

Onder Bloggen op 22 november 2016

person-woman-hotel-laptop

Op Visionary Life schreef Deisy een tijdlang over de waarde van bloggen voor jezelf en waaróm het dan zo waardevol is. Die artikelen las ik elke keer weer met glimmende ogen en jeukende handen, want ze zorgden ervoor dat ik zin kreeg om nóg meer en nóg serieuzer te bloggen en deden me voelen hoeveel ik van het bloggen hou. Toen ik er nog wat dieper over nadacht, bleek dat ik door die blogserie ook ben gaan beseffen wat bloggen allemaal kan doen voor je persoonlijke groei: er is zo enorm veel wat je door het bijhouden van een blog over jezelf kunt leren en voor jezelf kunt doen! Dat is misschien wel de voornaamste reden dat ik het bloggen zo waardevol vind… maar hoe bereik je dat nou precies, persoonlijke groei door het bloggen?

Verantwoordelijkheidsgevoel

Bloggen is een big deal: sommige mensen doen het misschien af als kinderspel en tijdverdrijf, maar wij bloggers weten wel dat er een hoop bij komt kijken. Als je het serieus neemt en er ook serieus mee bezig bent, helpt het je om verantwoordelijkheidsgevoel te kweken en kom je erachter wat het betekent en wat het waard is om zo actief met iets bezig te zijn en er zoveel tijd en moeite in te investeren.

Schrijfvaardigheid

Door te bloggen, verbeter je je schrijfvaardigheid. Je breidt je woordenschat uit, maakt minder taalfouten, leert veel over hoe zinnen en teksten in elkaar moeten zitten en je wordt kortweg steeds beter met taal. Je schrijfstijl verbetert en daar heb je ook buiten het bloggen veel aan! En door veel te schrijven ben je ook weer veel bezig met wat er in je omgaat en hoe je dat naar buiten kunt krijgen, dubbel mooi dus.

Zelfreflectie

Als je persoonlijk blogt, betekent dat dat je veel met jezelf bezig bent. Niet op het egocentrische af, maar je moet jezelf goed kennen om goed over jezelf te kunnen schrijven – want je wilt niet de indruk wekken dat je jezelf én je lezers voor de gek houdt. Hoe meer je blogt, hoe meer inzicht je krijgt in jezelf en in hoe je eigenlijk bent, hoe je jezelf kunt ontwikkelen en verbeteren en je zelfbeeld. Daarnaast is je blog ook het perfecte medium om je gedachten op te botvieren als je geïnspireerd bent geraakt door een blogpost, film, tv-serie, boek of persoon: zo verwerk je de inspiratie en inzichten op zo’n manier dat je er zelf door groeit.

fashion-legs-notebook-working

Therapeutische werking

Hoe vaak heb ik het zelf al wel niet gezegd, dat bloggen voor mij een enorme therapeutische werking heeft? Het van me af schrijven is vaak gewoon zo ontzettend fijn: als ik in de war of onzeker ben, helpt het schrijven me om de dingen weer goed te relativeren en op een rijtje te krijgen. Het helpt me om duidelijkheid en ruimte in mijn hoofd te creëren en weer wat meer vertrouwen te krijgen. En al die therapeutische stukjes blijven online staan, dus het is ook superfijn om ze te kunnen teruglezen indien nodig!

Bloggen als me-time

Als bloggen je hobby is, is er niets fijner dan het ook te doen als me-time: zo kun je jezelf via het bloggen de kans geven om tot rust te komen, om op te laden en nieuwe energie bij elkaar te sprokkelen, om te ontspannen en te doen wat je leuk vindt. En zulke momenten heeft een mens gewoon heel hard nodig, meer dan we zelf denken!

Trots en eigenwaarde

Ben je onzeker aangelegd? Dan lijkt bloggen misschien geen goed idee, maar dat is het juist wel. Door te bloggen, creëer je iets wat helemaal van jou is, iets wat je zelf kunt inrichten en vormgeven, iets waarmee je mag en kunt doen wat je helemaal zelf wilt. Je kunt net zolang knutselen en schaven tot je helemaal tevreden bent en dan voelt het zo goed als jouw werk staat te schitteren op het wereldwijde web! Bloggen leert je dus om trots te zijn op jezelf en op wat je kan, maar ook om vertrouwen te krijgen én te houden in wat je waard bent en wat je mogelijkheden zijn.

person-woman-apple-hotel

Grenzen verkennen

Bloggen helpt je om uit je comfortzone te stappen, nieuwe dingen uit te proberen, je grenzen te verkennen en te verleggen. Als je net begint met bloggen, is het sowieso iets wat best een beetje eng is, maar hoe meer je het doet, hoe meer je uitprobeert en hoe meer je experimenteert… hoe beter het zal gaan en hoe meer je te weten komt over wat wel en niet werkt.

Omgaan met kritiek

Het is natuurlijk niet leuk om negatieve reacties te krijgen of om te horen dat mensen je blog eigenlijk niet zo goed vinden. Maar helaas: kritiek hoort er nu eenmaal een beetje bij. Door te bloggen leer je omgaan met kritiek: je ontdekt welke kritiek je wel en niet naast je neer kunt leggen, hoe je het weer kunt verwerken en hoe je erop kunt reageren. En dat is zó waardevol voor, nou ja, de rest van je leven!

Jouw plekje in de wereld

Bloggen kan je een hoop inzichten bieden. Niet alleen over wat jij vindt van bepaalde ideeën en over de ideeën die je hebt, ook over wat je wilt. Misschien kom je er door het bloggen wel achter dat je het heel fijn en belangrijk vindt om jouw stem te laten horen, om stukjes te schrijven over jouw standpunten, over de maatschappij en de wereld. Misschien krijg je wel reacties van mensen die geïnspireerd zijn door jouw ideeën of door jouw persoonlijkheid of je ervaringen. Bloggen biedt je hoe dan ook een podium om uit te zoeken wie je precies bent en wat je wilt en wat je plekje in de wereld is… en dát is waar al die persoonlijke groei door het bloggen vandaan komt. Fantastisch toch?

Wat heb jij geleerd door het bloggen?

Reacties
CommentLuv badge