Elke keer als ik een aantal blogposts van boekenblogs inhaal, realiseer ik het me weer: ik geniet het meest van de echt inhoudelijke artikelen. Niet de recensies, niet de persoonlijke (lees)updates, niet de TBR-artikelen of de verwacht-lijstjes. Nee, echt inhoudelijke artikelen. Over genres, auteurs, bepaalde elementen van boeken of wat dan ook. Dat betekent niet dat ik alle andere content oversla, want die vind ik ook gewoon leuk. Maar een blogger scoort bij mij echt het beste met fijne, goed onderbouwde opiniestukken – daarom schrijf ik die zelf ook heel graag. Maar ik kan me voorstellen dat het best een beetje zoeken is naar goede thema’s voor dat soort artikelen. En daarom geef ik tips!

Waarom non-recensie content?

Allereerst: er is echt niets mis mee als je de voorkeur geeft aan het schrijven van recensies en stukjes over je TBR en je verlanglijstje en noem het maar op. Ik geloof er nog steeds heilig in dat het superbelangrijk is om te bloggen zoals jij wilt. Maar er is wel nog een andere kant: er zijn niet heel veel (Nederlandse) boekenblogs waar ook andere content dan recensies te vinden is. Als jij ervoor kiest om dat soort stukjes te schrijven, til je niet alleen je blog naar een hoger niveau omdat je de diepte in gaat met je content, maar geef je jezelf ook meer gelegenheid om je als blogger te onderscheiden. Het is dus zeker iets om te overwegen!

Wat is non-recensie content?

Maar wat valt er nu wel en niet onder? Je zou zeggen: alles wat geen recensie is. Dus óók je persoonlijke updates over je leesleven, je challenges, je TBR, je verlanglijstjes en noem het maar op. Dat soort content bespreek ik hier echter niet, omdat deze stukjes vrij eenvoudig te schrijven zijn en omdat je die ook vooral op je eigen manier moet invullen. Ik bedoel veel meer de opiniestukken: allerlei soorten artikelen waarin jij je mening geeft. En dat kan werkelijk over alles gaan! Maar… waar begin je dan?

Geef tips over bloggen of recenseren

Ik denk dat elke blogger blogtips of recensietips of wat voor tips dan ook kan geven: je kunt wel zeggen dat je weinig ervaring of kennis hebt, maar jij doet de dingen op een heel eigen manier die misschien ook wel inspirerend kan zijn voor andere bloggers! Bedenk dus eens voor jezelf: wat voor tips zou ik kunnen geven over wat voor mij werkt wat betreft bloggen of recenseren? Of misschien heb je wel een toffe vormgeving, een speciaal blogrooster of iets anders waar je advies over kunt geven.

Bespreek verfilmingen

Ik vind dit zelf heel leuk om te doen, maar doe het niet zo heel vaak. En dat terwijl het wél tof is en jij het ook kunt doen! Zoek uit welke van jouw favoriete boeken verfilmd zijn en bekijk de films, gewapend met een notitieblok. Schrijf op wat er anders is dan het boek, of die veranderingen in jouw ogen gunstig zijn, of de film net zo goed is als het boek en wat je maar nog meer kunt verzinnen. Of maak puur een book and movie differences-artikel, want daar zijn mensen vaak naar op zoek!

Geef je mening

Dit is natuurlijk heel breed genomen, maar de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Beschouw je blog eens als een tof boekenmagazine waar jij de hoofdredacteur van bent. Een tijdschrift bevat vaak ook opinieartikelen. Jouw blog is hét podium voor jouw ideeën en meningen over de boekenwereld! Waar kun jij urenlang over discussiëren? Wat vind jij een groot onrecht? Waar zou meer aandacht voor moeten zijn? Digitaal lezen en ebooks, vertalingen, covers, ontlezing, de boekverkoop, you name it.

Duik de boeken in

Dit is iets wat ik zelf een beetje aan het uitproberen ben en tot zover bevalt het goed. Brainstorm eens voor jezelf over wat een boek voor jou goed maakt. Wat moet er gebeuren met personages, plot, schrijfstijl, thema enzovoorts? Dat is op zich al goed materiaal voor een artikel, maar je kunt er ook dieper in duiken. Welke dingen vind jij tof en minder tof aan boeken? Analyseer het, zet goede en minder goede uitwerkingen tegenover elkaar en geef je mening!

Interview mensen

Het zal niet elke blogger even goed liggen en het zal niet altijd even haalbaar zijn, maar leuk is het wel! Ga op zoek naar toffe mensen die je voor je blog kunt interviewen: je favoriete bloggers, iemand bij een uitgeverij of van een boekhandel of misschien wel een (indie) auteur met wie je bijvoorbeeld via social media leuk contact hebt. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!

Hou het nieuws in de gaten

Als je weet welke sites en social media-accounts je moet volgen, kun je goed op de hoogte blijven van het boekennieuws. Schrijf daarover op je blog! Bijvoorbeeld als een auteur na lange tijd weer een nieuw boek aankondigt, als er een nieuwe uitgeverij ten tonele verschijnt, als er een nieuwe boekenwet wordt aangenomen, noem het maar op. Herschrijf het nieuws en geef er je mening over. Als je dat structureel doet, wordt jouw blog misschien wel dé blog over boekennieuws!

Schrijf jij graag non-recensie content?

You may also like...

24 Comments

 1. Leuke ideeën! Ik merk dat ik dit soort artikelen ook vaak het leukst vind om te lezen op andere blogs. Artikelen over TBR en dergelijke vind ik ook heel leuk, maar daar scroll ik meestal snel doorheen. Inhoudelijke artikelen (zoals deze) lees ik echter met meer aandacht. 🙂

  1. Ja dat heb ik dus ook, inhoudelijke artikelen hebben vaak gewoon veel meer interessante dingen te vertellen!

 2. Leuke ideeën! Ik merk dat ik dit soort artikelen ook vaak het leukst vind om te lezen op andere blogs. Artikelen over TBR en dergelijke vind ik ook heel leuk, maar daar scroll ik meestal snel doorheen. Inhoudelijke artikelen (zoals deze) lees ik echter met meer aandacht. 🙂

  1. Ja dat heb ik dus ook, inhoudelijke artikelen hebben vaak gewoon veel meer interessante dingen te vertellen!

 3. Ik vind de non-recensie artikelen stiekem ook het leukst om over te schrijven. Ik probeer ook steeds vaker een soort booktalk artikel te schrijven, waarin ik bepaalde onderwerpen bespreek, zoals “waarom ik in de boekhandel koop” bijvoorbeeld. Ik hou er echt van om een beetje research te moeten doen voor artikelen en mijn mening daaraan te koppelen. Persoonlijk vind ik dat ook de leukste artikelen om te lezen :-).

  1. Jaaa, een beetje research doen of elders inspiratie opdoen is ook altijd leuk! Ik kom vaak echt hele mooie artikelen of blogs tegen en dan vind ik het weer heel leuk om die te verwerken in een eigen artikel.

 4. Ik vind de non-recensie artikelen stiekem ook het leukst om over te schrijven. Ik probeer ook steeds vaker een soort booktalk artikel te schrijven, waarin ik bepaalde onderwerpen bespreek, zoals “waarom ik in de boekhandel koop” bijvoorbeeld. Ik hou er echt van om een beetje research te moeten doen voor artikelen en mijn mening daaraan te koppelen. Persoonlijk vind ik dat ook de leukste artikelen om te lezen :-).

  1. Jaaa, een beetje research doen of elders inspiratie opdoen is ook altijd leuk! Ik kom vaak echt hele mooie artikelen of blogs tegen en dan vind ik het weer heel leuk om die te verwerken in een eigen artikel.

 5. Momenteel verschijnen er wekelijks twee recensies op mijn blog en de overige dagen komen er andere zaken aan bod. Sommige daarvan zijn terugkerende rubrieken zoals een foto-update en het Blogger Vriendenboek. Daarnaast probeer ik wat af te wisselen. In plaats van diepgaande analyses hou ik er zelf vooral van om lijstjes samen te stellen. Liefst met een beetje humor er in. Dit soort blogposts vind ik zelf namelijk het leukst om uit te werken.

  1. Ik vind dat jij het vooral altijd heel origineel en divers aanpakt, je verzint steeds weer nieuwe dingen en dat is echt heel leuk!

 6. Momenteel verschijnen er wekelijks twee recensies op mijn blog en de overige dagen komen er andere zaken aan bod. Sommige daarvan zijn terugkerende rubrieken zoals een foto-update en het Blogger Vriendenboek. Daarnaast probeer ik wat af te wisselen. In plaats van diepgaande analyses hou ik er zelf vooral van om lijstjes samen te stellen. Liefst met een beetje humor er in. Dit soort blogposts vind ik zelf namelijk het leukst om uit te werken.

  1. Ik vind dat jij het vooral altijd heel origineel en divers aanpakt, je verzint steeds weer nieuwe dingen en dat is echt heel leuk!

 7. Opinie artikelen zijn leuk om te schrijven, maar ook inderdaad degene die het meeste tijd kosten. Daarom komen ze niet super vaak op mijn blog voor. Ik heb te weinig lang tijd om er momenteel achter te kunnen zitten en niet genoeg rust om mijn artikel goed voor te bedenken. Dat vind ik best wel jammer.

  1. Het kost inderdaad wel tijd om er echt iets goeds van te maken, maar ik werk dan ook graag vooruit dus dan is het meestal goed te doen 🙂

 8. Opinie artikelen zijn leuk om te schrijven, maar ook inderdaad degene die het meeste tijd kosten. Daarom komen ze niet super vaak op mijn blog voor. Ik heb te weinig lang tijd om er momenteel achter te kunnen zitten en niet genoeg rust om mijn artikel goed voor te bedenken. Dat vind ik best wel jammer.

  1. Het kost inderdaad wel tijd om er echt iets goeds van te maken, maar ik werk dan ook graag vooruit dus dan is het meestal goed te doen 🙂

 9. Hoi Vivian. Ik vind het zelf ook altijd erg leuk om inhoudelijke stukken te lezen, maar recensies kan ik ook erg waarderen!

 10. Hoi Vivian. Ik vind het zelf ook altijd erg leuk om inhoudelijke stukken te lezen, maar recensies kan ik ook erg waarderen!

 11. Zelf schrijf ik juist non-recensies liever als recensies als ik heel eerlijk ben haha. Hoe graag ik ook heel hard fangirl over een boek wat ik goed vond of juist een boek recenseer wat me heeft teleurgesteld.. het schrijven van mijn ‘Confessions’ en ‘Blog-ish’ artikelen bv. Vind ik dan toch net iets leuker. Ik probeer een diversiteit aan artikelen online te zetten, wat hopelijk dus vooral inhoudelijk aanspreekt. Zo heb ik ook een ‘book struggle sunday’ post waarin ik problemen bespreek die ik tegenkom in de boekenwereld en meer.
  Zelf lees ik zulke Posts ook meer bij anderen als dat ik recensies lees bij anderen en ik zie dat deze Posts bij mij ook beter bezocht worden dan recensies. Neemt niet weg dat recensies niet leuk zijn, integendeel, maar ik vind diversiteit ook heel erg leuk en zie graag verschillende soorten Posts en schrijf zelf dus ook graag divers.

  Leuk artikel!!

  1. Ik ben het helemaal met je eens, juist die diversiteit is heel belangrijk en fijn bij blogs 🙂

 12. Zelf schrijf ik juist non-recensies liever als recensies als ik heel eerlijk ben haha. Hoe graag ik ook heel hard fangirl over een boek wat ik goed vond of juist een boek recenseer wat me heeft teleurgesteld.. het schrijven van mijn ‘Confessions’ en ‘Blog-ish’ artikelen bv. Vind ik dan toch net iets leuker. Ik probeer een diversiteit aan artikelen online te zetten, wat hopelijk dus vooral inhoudelijk aanspreekt. Zo heb ik ook een ‘book struggle sunday’ post waarin ik problemen bespreek die ik tegenkom in de boekenwereld en meer.
  Zelf lees ik zulke Posts ook meer bij anderen als dat ik recensies lees bij anderen en ik zie dat deze Posts bij mij ook beter bezocht worden dan recensies. Neemt niet weg dat recensies niet leuk zijn, integendeel, maar ik vind diversiteit ook heel erg leuk en zie graag verschillende soorten Posts en schrijf zelf dus ook graag divers.

  Leuk artikel!!

  1. Ik ben het helemaal met je eens, juist die diversiteit is heel belangrijk en fijn bij blogs 🙂

 13. […] from Oog op de Toekomst shared her 2017 bookshelf infographic ⌘ Vivian from The Book Review has 6 tips for non-review posts on the blog ⌘  I was glad to see some diversity posts this month amongst Dutch blogs like Joanny from […]

 14. […] from Oog op de Toekomst shared her 2017 bookshelf infographic ⌘ Vivian from The Book Review has 6 tips for non-review posts on the blog ⌘  I was glad to see some diversity posts this month amongst Dutch blogs like Joanny from […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]