TED-Talks

Bron beeld: NYFA

Kennen jullie het concept TED Talk al? Het is inmiddels best wel beroemd. In het kort komt het erop neer dat er wereldwijd jaarlijks conferenties worden gehouden waar bijzondere, maar ook doodgewone mensen hun inspirerende verhalen komen vertellen en hun boodschap met de rest van de wereld komen delen. De onderwerpen zijn echt uiteenlopend, van wetenschap tot godsdienst en van geluk tot bijna-doodervaringen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even interessant, maar het merendeel is wel écht heel waardevol. Vandaag vertel ik je waarom, uiteraard mét filmpjes als voorbeelden!

Ze zijn ontzettend inspirerend

Zoals ik zei: het zijn eigenlijk heel gewone mensen met heel gewone verhalen die tóch heel inspirerend zijn. Soms zijn het nieuwe inzichten die het tot zulke bijzondere verhalen maken, soms is het iets waar je je enorm in kunt herkennen en soms veranderen ze echt je manier van denken of zelfs leven. Ik vind dat echt prachtig en daarom kijk ik dit soort filmpjes ook het liefste!

Er zit veel humor in

Ja, ik bedoel maar, je staat daar op een podium voor een zaal met heel veel mensen en die moet je zien te raken met je verhaal: dat is echt niet altijd makkelijk, dus sommigen gooien er een flinke dosis humor in. En dat werkt, want daardoor worden de filmpjes heel erg leuk om naar te kijken.

Ze geven je hoop voor de mensheid

Met alle nare dingen die er tegenwoordig in de maatschappij gebeuren, is het erg verleidelijk om de hoop op te geven dat het ooit nog goed zal komen met de mensheid, dat er ooit nog een tijd zal komen waarin bepaalde onrechten zijn opgelost en vooral om pessimistisch te denken over de toekomst van onze wereld. Maar dit soort filmpjes laten we zien dat we met ons allen wel degelijk in staat zijn de wereld een stukje mooier en beter te maken, juist doordat we ons best doen om een verschil te maken, hoe klein ook.

Ze zijn perfect als nuttige ontspanning

Heb je even een momentje nodig om te ontspannen om te pauzeren, bijvoorbeeld tussen het studeren door? Dan zijn dit soort filmpjes perfect. Ze zijn kort, bijvoorbeeld 5 minuten, en ze bieden precies het soort verstrooiing dat je nodig hebt: even je gedachten ergens anders, maar toch nuttiger bezig dan wanneer je bijvoorbeeld een spelletje zou gaan spelen.

Je wordt er slimmer van

De onderwerpen zijn zo uiteenlopend en toch zo interessant dat je er hoe dan ook slimmer van wordt, wat je ook kijkt. Soms is het hele triviale kennis, maar sommige dingen zijn wél echt heel leuk om te weten. Het is gewoon een beetje verrijking en verdieping en dat is fijn, want wie weet levert het inspiratie op voor waar je dan ook maar mee bezig bent!

Ook jij kunt een TED-verhaal hebben

De mensen die deze TED Talks houden, zijn niet per se enorm hoog opgeleid of well accomplished: het zijn gewone mensen, die simpelweg iets hebben meegemaakt waardoor ze anders zijn gaan denken of leven of die gewoon iets bijzonders in zich hebben dat ze in hun voordeel hebben gebruikt. Maar het zijn mensen zoals jij en ik: iedereen heeft wel iets waar je een TED-verhaal over zou kunnen vertellen en dat besef je door het kijken naar de zo diverse filmpjes. Het maakt je bewust van jouw bijzonderheden en jouw inspirerende verhaal, en dat is toch fijn om over na te denken? Ik zou daar bijvoorbeeld best willen staan met mijn opvattingen over hoe het onderwijs verbeterd zou moeten worden, of gewoon om mijn verhaal te vertellen over ziek zijn, positiviteit, mezelf gelukkig maken en ondanks alles streven naar een hoge kwaliteit van leven.

Kijk jij graag naar TED Talks?

You may also like...

4 Comments

 1. Ik vind Ted Talks altijd heel tof, maar ik neem zelden de tijd om er eens naar te kijken. Misschien moet ik daar eens tijd voor inplannen.
  Thx for the reminder. 😀
  Likaiar onlangs geplaatst…weekupdate #1My Profile

 2. Ik vind ze heel tof, maar neem net als Likaiar veel te weinig tijd om ze te bekijken. Toch maar weer eens gaan doen! Bedankt voor de tip! Ik hou dit artikel eventjes bij de hand voor de “tips” 🙂
  Kim onlangs geplaatst…Wat (onbewust) afvallen met mij doetMy Profile

 3. Ik vind TED-talks ook ontzettend fijn, maar moet er eigenlijk ook gewoon meer de tijd voor nemen. En ook gewoon doen, dat kijken, ook als mijn man – die er gewoon niets mee heeft – thuis is =P
  Jantine onlangs geplaatst…Bewegen zonder dat het geld kostMy Profile

 4. Ja, ik heb er zeker van gehoord, maar ik gun mezelf er nooit de tijd voor en vind het ook niet fijn om dingen via mijn laptop te bekijken. Krijg daar toch snel hoofdpijn van, helemaal als ik m’n koptelefoon op heb. Dus helaas, haha!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…De andere kantMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]