Tegenwoordig zijn er veel mensen die van alles illegaal downloaden: niet alleen films, series en muziek maar ook boeken. En ik snap het ergens wel: het is makkelijk, gratis en je hebt meestal niet te maken met aanbodrestricties. Maar… tegelijkertijd snap ik het ook weer niet. Echt niet. Want ja oké, het is makkelijk en gratis. Maar… het is ook gewoon oneerlijk en niet netjes! Misschien ben ik een heel erg brave hendrik, maar ik vind dat je echt gewoon moet betalen voor de boeken die je wilt lezen. Daarom: in 6 redenen waarom het not done is om boeken illegaal te downloaden!

1: Ebooks zijn helemaal niet zo duur

Iedereen zegt altijd maar dat ebooks veel te duur zijn, maar dat is absoluut niet zo. Een boek dat je voor ongeveer €18 in de boekhandel koopt, heb je voor circa €13 op je tablet of smartphone staan. Een boek dat in de winkel €15 kost, kun je soms voor een tientje als ebook kopen. Ebooks zijn dus bijna altijd goedkoper dan de fysieke boekversies!

2: Ebooks zijn het geld waard

Er zijn talloze redenen waarom ebooks heel erg fijn zijn: je kunt er ontelbaar veel meenemen als je weggaat, je kunt alles aanpassen naar je eigen smaak, je kunt zoeken binnen een boek en noem het maar allemaal op. Kortom: je krijgt veel meer mogelijkheden dan bij een papieren boek en dus zijn ebooks het geld méér dan waard!

3: Het is niet meer dan logisch

Ja. Ik bedoel maar: als je naar de boekhandel gaat en je ziet een boek dat je leuk vindt, dan neem je dat toch ook niet zomaar mee zonder te betalen? Anders gezegd: het is toch logisch dat je voor een ebook moet betalen? Illegaal downloaden is eigenlijk gewoon stelen!

waarom-ik-niet-illegaal-download

4: Je boort mensen geld door de neus

In aanvulling op nummertje 3: door boeken illegaal te downloaden, lopen uitgevers, boekhandels, auteurs, vormgevers, vertalers enzovoorts inkomsten mis. Iedereen die betrokken is bij het schrijven en publiceren van een boek, moet daarvoor betaald worden – anders moeten ze stoppen met hun werk en dan lopen wíj weer boeken mis! Hoe meer boeken er illegaal worden gedownload, hoe minder geld er is voor het uitgeven van die boeken en hoe minder wij kunnen lezen.

5: Je kunt erdoor in de problemen komen

Oké, het is supermakkelijk om zo’n boek illegaal te downloaden, maar het is gewoon echt gevaarlijk. Niet alleen zitten die downloads vaak op websites die virussen bevatten en komt er dus zomaar een hoop troep op je apparaat terecht, je kunt er ook echt door in de problemen komen. Reken maar dat de overheid illegale activiteiten in de gaten houdt en ze kunnen je echt opsporen: dan heb je zó een flinke boete te pakken. En dat gebeurt nog sneller als je het openlijk hebt over het illegaal downloaden, als je linkjes doorstuurt of het er in online community’s bespreekt.

6: Het geeft een rotgevoel

Dit zal niet iedereen met me eens zijn, maar ik vind het altijd een fijn gevoel als ik een ebook heb gekocht en ik zie dat vervolgens in iBooks of een andere leesapp verschijnen: het geeft me een YES!-gevoel omdat ik een boek heb gekocht dat nu écht van mij is en waar ik echt van mág genieten zonder dat ik een rotgevoel overhoud omdat ik het illegaal heb gedownload. Je wilt toch gewoon kunnen genieten van het lezen, zonder dat je geweten je berispt? Het is gewoon een ethische kwestie!

Lieve boekenwurmen, koop alsjeblieft je ebooks gewoon: betaal ervoor, want je bent er echt niet zoveel geld aan kwijt. Ebooks zijn een fantastische uitvinding en je kunt er eindeloos van genieten, maar dat is gewoon niet gratis en het is zo belangrijk om het ook niet ongeoorloofd gratis te gaan maken. Er zit heel veel werk in en dat mogen we niet vergeten of negeren.

Download jij wel eens illegaal boeken?

You may also like...

28 Comments

 1. Ik download geen eBooks. Ten eerste koop ik vaak boeken in de boekwinkel, maar als ik een boek wil hebben voor op vakantie, koop ik ze altijd bij bol.com. eBooks zijn helemaal niet zo duur en ik vind het ook oneerlijk naar uitgeverijen en schrijvers toe. Bol.com heeft ook heel vaak aanbiedingen, zodat je vaak ook voor onder de 10 euro ebooks kan kopen!

 2. Ik download geen eBooks. Ten eerste koop ik vaak boeken in de boekwinkel, maar als ik een boek wil hebben voor op vakantie, koop ik ze altijd bij bol.com. eBooks zijn helemaal niet zo duur en ik vind het ook oneerlijk naar uitgeverijen en schrijvers toe. Bol.com heeft ook heel vaak aanbiedingen, zodat je vaak ook voor onder de 10 euro ebooks kan kopen!

 3. Een leuk en (bijna) gratis alternatief, tenminste, als je van Engelse boeken houdt die soms wat minder bekend zijn: Bookbub! 😀 Voor max. 2 dollar (en soms echt helemaal gratis) kun je daar boeken downloaden via de webstore van Kobo, Google en/of Barnes and Nobles. Easypeasy, zo vanaf de site, met iedere dag een mooi aanbod in je mailbox. Helaas niet de nieuwste boeken, maar wie niks wilt uitgeven kan het ook niet allemaal hebben, he 😉

  1. Die ken ik ook inderdaad! Ik lees niet zoveel Engels meer, maar er zitten zeker vaak mooie titels bij!

 4. Een leuk en (bijna) gratis alternatief, tenminste, als je van Engelse boeken houdt die soms wat minder bekend zijn: Bookbub! 😀 Voor max. 2 dollar (en soms echt helemaal gratis) kun je daar boeken downloaden via de webstore van Kobo, Google en/of Barnes and Nobles. Easypeasy, zo vanaf de site, met iedere dag een mooi aanbod in je mailbox. Helaas niet de nieuwste boeken, maar wie niks wilt uitgeven kan het ook niet allemaal hebben, he 😉

  1. Die ken ik ook inderdaad! Ik lees niet zoveel Engels meer, maar er zitten zeker vaak mooie titels bij!

 5. Ik lees eigenlijk nooit ebooks, simpelweg omdat het bij mij bewezen is dat ik boeken vlotter verslind dan ebooks. Maar schrijvers hebben zoveel werk in die boeken gestoken, misschien zelfs verder gegaan terwijl ze wilden opgeven en uiteindelijk fantastische boeken neergezet. Het is zo jammer als je het dan zo gaat doen xxx

 6. Ik lees eigenlijk nooit ebooks, simpelweg omdat het bij mij bewezen is dat ik boeken vlotter verslind dan ebooks. Maar schrijvers hebben zoveel werk in die boeken gestoken, misschien zelfs verder gegaan terwijl ze wilden opgeven en uiteindelijk fantastische boeken neergezet. Het is zo jammer als je het dan zo gaat doen xxx

 7. Ik doe het ook niet. Naast dat het gewoon niet eerlijk is, niet netjes en niet fijn voor mijn geweten (ik zie dan nog steeds zo’n Disney-Japie-Krekel voor me 😉 ) is het ook gewoon niet nodig. Zelfs als je weinig te besteden hebt: ebooks zijn niet zo duur, zeker als je Engels leest, en ik vind genoeg Nederlandse boeken bij de kringloop en de bibliotheek, waar ik ook weer ebooks kan lenen. Ik heb niet eens tijd om nog meer te lezen dan ik nu al legaal doe …

  1. Precies: het is niet eerlijk én niet nodig!

 8. Ik doe het ook niet. Naast dat het gewoon niet eerlijk is, niet netjes en niet fijn voor mijn geweten (ik zie dan nog steeds zo’n Disney-Japie-Krekel voor me 😉 ) is het ook gewoon niet nodig. Zelfs als je weinig te besteden hebt: ebooks zijn niet zo duur, zeker als je Engels leest, en ik vind genoeg Nederlandse boeken bij de kringloop en de bibliotheek, waar ik ook weer ebooks kan lenen. Ik heb niet eens tijd om nog meer te lezen dan ik nu al legaal doe …

  1. Precies: het is niet eerlijk én niet nodig!

 9. Ik ben het helemaal met je eens, maar toch vind ik ebooks toch wel prijzig. Voor €5 meer heb ik dan toch liever het fysieke, mooie exemplaar dat ik vast kan houden. Maar dat is natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur.

 10. Ik ben het helemaal met je eens, maar toch vind ik ebooks toch wel prijzig. Voor €5 meer heb ik dan toch liever het fysieke, mooie exemplaar dat ik vast kan houden. Maar dat is natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur.

 11. Ik ben het helemaal met je artikel eens! Persoonlijk lees ik liever physieke boeken, maar dat terzijde. Ik vind het vreselijk dat er mensen zijn die illegaal e-books downloaden.

  1. Je voorkeur heeft uiteindelijk natuurlijk ook niet zoveel te maken met hoe onjuist het is om ebooks illegaal te downloaden 🙂

 12. Ik ben het helemaal met je artikel eens! Persoonlijk lees ik liever physieke boeken, maar dat terzijde. Ik vind het vreselijk dat er mensen zijn die illegaal e-books downloaden.

  1. Je voorkeur heeft uiteindelijk natuurlijk ook niet zoveel te maken met hoe onjuist het is om ebooks illegaal te downloaden 🙂

 13. Ik ben het deels met je eens maar ik vind ebooks dus wel veel te duur, €13 voor een ebook vind ik echt zonde van mijn geld als je voor een paar euro meer het fysieke boek hebt. Bookbub, wat hier boven al werd genoemd, vind ik echt een uitvinding. Elke dag een mailtje met goedkope en zelfs gratis ebooks in de genres van jou keuze!

 14. Ik ben het deels met je eens maar ik vind ebooks dus wel veel te duur, €13 voor een ebook vind ik echt zonde van mijn geld als je voor een paar euro meer het fysieke boek hebt. Bookbub, wat hier boven al werd genoemd, vind ik echt een uitvinding. Elke dag een mailtje met goedkope en zelfs gratis ebooks in de genres van jou keuze!

 15. […] zaterdag, een evenement georganiseerd om haar te ontmoeten. Dit wist ik niet, tot Vivian van The Book Review er iets over zei op Twitter. Aangezien ik verder niet zoveel te doen had en ik heel graag het boek […]

 16. […] zaterdag, een evenement georganiseerd om haar te ontmoeten. Dit wist ik niet, tot Vivian van The Book Review er iets over zei op Twitter. Aangezien ik verder niet zoveel te doen had en ik heel graag het boek […]

 17. Ik heb in 1990 een boekje heb gekocht voor minder als 4 gulden en nu is het toch werkelijk te gek dat ik nu 5 euro moet betalen voor de digitale versie.Papieren variant nu is bijna 20 euro trouwens ook belachelijk maar daar heb ik geen boodschap aan.

  Ik vind namelijk als je het boek gekocht heb je automatisch ook recht hebt op het ebook.Want je hebt tenslotte al voor de kopij betaald.

  Ik zie geen enkele reden om iemand voor eenmaal werk twee keer te betalen,bedenk je eens dat je bakker om geld voor het brood van vorige week gaat vragen.

  Ook jammer is dat van vele boeken de kopij rechten geheel zijn vervallen,deze mogen dus gratis worden gedownload, maar deze worden nergens besproken.Bijvoorbeeld op een website als deze.

  1. De boekenwereld is natuurlijk wel enorm veranderd tussen 1990 en nu, en in het maken van een ebook zit ook veel werk van de kant van de uitgever en de boekhandels. Ik vind inderdaad ook nog steeds dat je bij aankoop van een papieren boek meteen het ebook ook moet kunnen downloaden als je dat wilt, maar wie weet gebeurt dat nog in de komende jaren. Er zijn inderdaad veel boeken die gratis te downloaden zijn wegens vervallen van het auteursrecht, maar die zijn niet echt relevant voor deze blog omdat die doorgaans niet in mijn straatje liggen 🙂

 18. Ik heb in 1990 een boekje heb gekocht voor minder als 4 gulden en nu is het toch werkelijk te gek dat ik nu 5 euro moet betalen voor de digitale versie.Papieren variant nu is bijna 20 euro trouwens ook belachelijk maar daar heb ik geen boodschap aan.

  Ik vind namelijk als je het boek gekocht heb je automatisch ook recht hebt op het ebook.Want je hebt tenslotte al voor de kopij betaald.

  Ik zie geen enkele reden om iemand voor eenmaal werk twee keer te betalen,bedenk je eens dat je bakker om geld voor het brood van vorige week gaat vragen.

  Ook jammer is dat van vele boeken de kopij rechten geheel zijn vervallen,deze mogen dus gratis worden gedownload, maar deze worden nergens besproken.Bijvoorbeeld op een website als deze.

  1. De boekenwereld is natuurlijk wel enorm veranderd tussen 1990 en nu, en in het maken van een ebook zit ook veel werk van de kant van de uitgever en de boekhandels. Ik vind inderdaad ook nog steeds dat je bij aankoop van een papieren boek meteen het ebook ook moet kunnen downloaden als je dat wilt, maar wie weet gebeurt dat nog in de komende jaren. Er zijn inderdaad veel boeken die gratis te downloaden zijn wegens vervallen van het auteursrecht, maar die zijn niet echt relevant voor deze blog omdat die doorgaans niet in mijn straatje liggen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]