weekplan

Ik vind het ontzettend fijn om vakantie te hebben, maar aan de andere kant word ik er ook wel een beetje onrustig van. Ik heb altijd moeite om een nieuw ritme te vinden als ik heel lang vrij ben zonder verplichtingen: buiten de vakanties heb ik daar geen moeite mee omdat er dan vanzelf al een regulatie zit in colleges, thuisstudie en andere dingen, maar nu ik pas één september weer daarmee hoef te beginnen moet ik ervoor zorgen dat mijn dagen gevuld blijven. Vorig jaar ging ik voor een aantal sites schrijven, maar dat wilde ik deze zomer niet: nu heb ik namelijk zelf drie sites te onderhouden en daarbuiten ook nog genoeg te doen. Dus vandaag ga ik jullie vertellen wat ik nu doe om mijn dagen gevuld te houden, misschien dat jullie er ook iets aan hebben.

Het punt is namelijk dat de meeste mensen van mijn leeftijd in hun vakantie alle ruimte hebben om dingen te ondernemen: zwemmen, naar het strand, samen dingen doen, alleen op vakantie enzovoorts. Dat lukt voor mij nu eenmaal niet: als ik niet naar school hoef, zit ik gewoon thuis en dat vind ik prima, want ik hoef ook niet zo nodig de deur uit – ik vermaak mezelf wel. Maar juist doordat ik minder vrijheid heb om buitenshuis even iets te gaan doen als ik me binnen verveel of het thuiszitten me gek maakt, vind ik het belangrijk om te zorgen dat ik altijd iets omhanden heb. En dat lukt me vooralsnog prima!

Erop uit

Goed, dat ik thuis zit hoeft niet te betekenen dat ik helemaal niets doe. Ook kleine tripjes buiten de deur kunnen al een fijn onderdeel van de dag zijn: even naar het centrum of de buurtsuper, winkelen, naar het park, dat soort dingetjes. Of als het weer er lekker genoeg voor is, in de tuin hangen – want dat is ook buiten en zon en frisse lucht zijn gewoon heel erg fijn momenteel.

Structuur in de week

Als ik thuis zit, heb ik heel vaak de neiging om tijdsbesef te verliezen: dan heb ik echt geen gevoel meer voor welke dag het is, zeg maar. Dat is vervelend, want zo lijkt de tijd heel erg snel óf juist heel erg langzaam te gaan. Om dat te verhelpen experimenteer ik een beetje met een weekschema (zie afbeelding bovenaan): voor elke dag geef ik aan waar het die dag om moet gaan, bijvooreeld bloggen voor één van mijn drie sites of de hele dag aan mijn roman werken. Op die manier weet ik dat ik elke dag iets doe, en zo krijg ik er wat meer balans én wat meer besef in.

Structuur in de dag

Een beetje lastiger is het om een dagindeling vast te houden. Ik kan namelijk wel zeggen dat ik een hele dag ga bloggen, maar tussendoor wil ik ook gewoon andere dingetjes doen. En om te zorgen dat je slaapritme niet de spuigaten uitloopt, is het ook gewoon belangrijk om een vaste dagstructuur te hebben. Ik probeer nu bijvoorbeeld tussen half 10 en 10 op te staan en dan streef ik ernaar om tussen half 11 en 11 uur klaar te zijn. Dan kijk ik even een aflevering van een serie of misschien een film op Netflix en zo aan het begin van de middag ga ik over tot de orde van de dag: bloggen, meestal. Ergens tussendoor neem ik dan een pauze om even een poosje te lezen en in de avonduurtjes kijk ik ofwel televisie ofwel schrijf ik een flink aantal bladzijden. Zo kan er eigenlijk geen enkele dag voorbij gaan zonder dat ik iets heb gedaan en dat geeft een heel fijn gevoel!

Nieuwe dingen uitproberen

Vorige zomer hadden we een vakantie in Italië voor de boeg en besloot ik de zomermaandjes door te brengen met een cursus Italiaans van de LOI, die ik niet heb afgemaakt maar die wel heel leuk was. Nu heb ik weinig zin in een taalcursus, maar de vakantie is wel altijd een leuke periode om nieuwe dingen te proberen. Zo wil ik eens kijken of ik misschien een keer wat korte verhalen kan schrijven in plaats van alleen maar mijn roman en wil ik een historisch onderzoek gaan doen dat past bij mijn roman, waarbij ik verschillende boeken lees en films kijk en daar feitjes uit haal. Maar er zijn natuurlijk ook nog hele andere dingen die je zou kunnen doen: denk aan kooklessen, een schilderworkshop, aerobics, tuinieren… ik noem maar wat, bedenk eens bij jezelf wat je altijd al hebt willen proberen en kijk of je dat niet eens gewoon zou kunnen gaan doen!

Nuttig relaxen

En tenslotte… het is wel vakantie. Dus je mag gewoon ook relaxen, doen waar je zin in hebt. Als je een hele dag alleen maar Gossip Girl wil kijken, houdt niemand je tegen. Of als je gewoon lekker de hele middag met een stapel tijdschriften in de zon wil liggen, go ahead! Maar je zou ook, zoals ik vorige zomer, kunnen kijken of je op een nuttige manier kunt relaxen. Als je graag schrijft, probeer dan eens een website te vinden die redacteurs zoekt – als je er wat mee kunt verdienen is het helemaal mooi. Of bereid je vast een beetje voor op het nieuwe jaar: ik ben me bijvoorbeeld een beetje aan het voorbereiden op mijn stage, kijken wat er precies van me wordt verwacht en wat ideetjes uitwerken voor hoe ik het wil aanpakken. Zo ben je er straks helemaal klaar voor!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]