Geniet van het leven, is een les die ik als chronisch zieke wel heb geleerd. Je weet immers nooit wat de dag van morgen zal brengen en veel zaken die voor een gezond persoon vanzelfsprekend zijn, kosten mij meer moeite of zijn simpelweg onmogelijk. Juist daardoor heb ik geleerd om zoveel mogelijk uit mijn leven te halen, om te genieten van de kleine dingen en dingen anders op te vatten, positiever. En omdat ik vind dat meer mensen dat zouden doen, deel ik mijn tips met jullie!

1. Ga de natuur in
Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je niet zo’n natuurliefhebber bent, dan gaat dit niet echt voor jou op. Maar als je wel van de natuur houdt en vaak denkt ”goh, ik zou wat meer naar buiten moeten gaan:” daar word je gelukkiger van, dus doen! Ga in de zomer picknicken met vriendinnen of je geliefde, maak in de herfst een boswandeling door de bladeren en bewonder paddenstoelen, hou in de winter sneeuwballengevechten en maak sneeuwpoppen, en doe in de lente alsof je weer een kind bent: maak armbandjes en haarbandjes van madeliefjes en ga op zoek naar jonge dieren. Van de schattigheid vergeet je alle negatieve dingen in je leven!

2. Doe wat je leuk vindt
En dan vooral… doe zoveel mogelijk dingen die je leuk vindt, zo vaak mogelijk! Natuurlijk ontbreekt het ons vaak aan de tijd door dingen als school en werk, maar ik geloof dat je altijd wel tijd vrij kunt maken voor iets wat je echt leuk vindt. Ga je met het OV naar school of werk en hou je van lezen of schrijven? Simpel: neem dan gewoon een boek en/of schrijfblok mee voor in de bus, trein, tram of metro. Hou je van muziek luisteren? Zet dan gewoon je lievelingsmuziek op tijdens het huiswerk maken. Vind je koken leuk? Bied dan aan om de gebruikelijke kok in het huishouden zo nu en dan te helpen, al is het maar met aardappels schillen (wie echt van koken houdt, maakt het niet uit wat hij doet, haha). Ben je helemaal gek op sporten? Leef je dan uit tijdens de gymles op school of sta ietsje vroeger op om nog eventjes te gaan hardlopen of fitnessen voor je dagelijkse routine begint. Enne, mocht je een vrouw zijn: wij kunnen multitasken, doe daar je voordeel mee!

3. Maak andere mensen gelukkig
Smile, it’s the key to everybody’s heart is een citaat dat ik erg mooi vind en dat gaat over hoe weinig ervoor nodig is om andere mensen gelukkig te maken. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om zelf gelukkig te zijn als je gelukkige mensen in je omgeving hebt. Je denkt er niet zo over na, maar wanneer je met iemand een goed gesprek hebt, is het waarschijnlijk dat je je daar lekker bij voelt. Wanneer je iemand een cadeautje geeft en diegene daar blij mee is, voel je je ook goed. Het kan eigenbelang genoemd worden, maar het werkt wel echt: als jij verantwoordelijk bent voor een gelukkig gevoel bij andere mensen, dan maak je daar jezelf ook gelukkig mee!

4. Geniet van de kleine dingetjes
Ik zei het al in het bovenstaande plaatje: enjoy the little things in life. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het echt helemaal niet: het enige wat je hoeft te doen, is iets wat je leuk vindt je complete aandacht geven. Een kop thee, een nieuwe aflevering van je favoriete tv-serie, knuffelen met je huisdier, een goed boek, een fijn gesprek… dat zijn nou typisch die dingen waar je echt van kunt genieten en van dat genot van kleine dingen kun je gelukkig worden. Als je het maar toelaat!

5. Onderneem dingen!
Het is moeilijk om het gevoel te hebben dat je leeft als je eigenlijk nooit iets bijzonders doet. Nu is het natuurlijk niet altijd voor iedereen eenvoudig om dingen te gaan ondernemen, maar ook dit hoeft niet moeilijk te zijn. Maak een reisje met vrienden om nieuwe culturen te ontdekken, lees eens een boek dat je normaal niet zou lezen voor nieuwe inzichten, doe iets voor liefdadigheid, begin een project om jezelf uit te dagen (bijvoorbeeld een blog starten!) of doe iets wat je normaal gesproken eng zou vinden (een spin vasthouden, op een hoog gebouw lopen o.i.d.).Ineens kijk je heel anders naar het leven!

Ben jij veel bezig met genieten van het leven of laat je het maar aan je voorbij gaan?

You may also like...

4 Comments

  1. Wat een ontzettend goede tips. Ik zie mezelf wel als een levensgenieter 🙂

  2. Nummer 4 is het allerbelangrijkst! In het verlengde daarvan: wees ook tevreden met wat minder – niet altijd denken aan wat je ‘ooit nog wilt doen/hebben’ , maar kijken naar wat je al hebt 🙂

    1. Mooie aanvulling inderdaad!

  3. Ik ben het met Laura eens, geniet zoveel mogelijk van de dingen die je nog wel doet en kunt he!! Dat is nog best veel. Liefs Oma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]