img_8152

Oké, het is al een tijdje niet meer echt vakantie: de scholen zijn weer begonnen en de meeste mensen zijn ook al lang en breed weer aan het werk. Maar dat neemt niet weg dat vakantieheimwee nog steeds héél erg levendig kan zijn: het terugverlangen naar die periode van vrijheid, niets hoeven, alles mogen, eindeloze opties… heerlijk is dat. Ook als je tussendoor weggaat of vrij bent, is het vaak een verademing tussen de stress door. En het is heel fijn om op basis van dat vakantiegevoel weer in je gewone doen te rollen… maar hoe doe je dat?

Houd je vakantieritme aan

Hiermee bedoel ik niet dat je pas heel laat moet gaan slapen en pas heel laat op moet staan, maar meer dat je kritisch moet kijken naar wat je eigenlijk doet op vakantie dat anders is dan thuis. Meer lezen? Buiten eten? Soms gewoon even stil zitten en nietsdoen? Meer naar muziek luisteren? Misschien wel mediteren of in je dagboek schrijven? Dat zijn precies de dingetjes die ook je dagelijks leven zouden kunnen verrijken! Probeer dat ritme aan te houden, probeer die dingen in je dag te verweven en je zult merken dat het heel fijn voelt om dat te (blijven) doen.

Maak plannen en ga erop uit

Ben je net terug en wil je alweer het liefste weg? Maak plannen! Er is niets mis met dagdromen en fantaseren, maar het is nog veel fijner om daadwerkelijk voorbereidingen te treffen voor een volgend avontuur. Of als je het budget niet (meteen) hebt, maak dan lijstjes van waar je allemaal naartoe zou willen! Je kunt het ook dichter bij huis zoeken: ga naar de dierentuin, naar een festival, maak een fiets- of wandeltocht, ga naar het park of het zwembad… als je buitenshuis bent en dat soort vakantieachtige dingen doet, voel je je al een stuk vrijer!

Doe iets met je herinneringen

Schrijf een blog of een reeks blogs over je avonturen tijdens je vakantie, maak een scrapbook van de foto’s, bewerk videomateriaal of ga op zoek naar de verborgen verhalen van plekken waar je geweest bent, praat na met de mensen met wie je vakantie hebt gevierd… kortom, geniet na! Maak de vakantie nog wat langer deel van je systeem door er nog actief mee bezig te zijn, dat voelt fijn.

Gooi het roer om

Sluit een beetje aan bij het eerste, maar dan net iets extremer: gooi het roer om. Voelde je je op vakantie om een bepaalde reden heel fijn? Zorg dan dat die reden in je leven blijft! Ben je eigenlijk niet gelukkig met je dagelijks leven? Doe er dan iets aan! Zou je het liefst meer willen reizen of ergens anders willen wonen? Doe daar iets mee, voor zover dat mogelijk is. Een periode van vrijheid is vaak het moment waarop we ontdekken wat we koesteren en wat we zouden kunnen missen aan onze gewone gang van zaken en daar kun je echt een hoop van leren. Sta ervoor open!

Geniet van de vrijheid die je hebt

Hoe druk je het ook weer hebt met school, werk en andere verplichtingen: er zijn altijd momenten van vrijheid, momenten waarop je kunt rusten en relaxen. Gebruik die momenten om je vakantiegevoel weer terug te krijgen: maak cocktails en ga lekker in de tuin tijdschriften lezen, luister naar de muziek die je in je vakantie luisterde, lees zomerse boeken, doe wat je fijn vindt: uiteindelijk is dat vakantiegevoel namelijk vooral een gevoel van vrijheid en dat kun je ook heel goed zelf creëren, als je maar weet wát je er zo fijn aan vindt.

Vind jij het lastig om je vakantiegevoel los te laten?

You may also like...

3 Comments

  1. Volgens mij is het met dit weer een eitje om het vakantiegevoel vast te houden. Zelf heb ik nu drie weken vrij, waarvan ik er een op vakantie ga. Ik heb het dus nog lekker in het vooruitzicht.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #34My Profile

  2. Oh deze tips kan ik volgende week zeker wel gebruiken haha. Ik ga nog even genieten van deze laatste daagjes vakantie<3
    Saskia onlangs geplaatst…Dreamjob #16: Katja werkt in de literaire wereldMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]