Vakantieeeee! Na anderhalve maand van hard werken, uitputting en gekwakkel eindelijk een welverdiend weekje rust. Niet meer elke dag zwoegen boven huiswerk en tijd moeten vrijmaken voor ontspanning en hobby’s, maar vooral heerlijk uitrusten en op een laag pitje studeren, met juist véél tijd voor ontspanning en hobby’s. Het genot! Jammer dat het slechts één week is, maar die zeven dagen zijn genoeg om bij te komen en een nieuwe strategie te bepalen Ik heb namelijk de afgelopen weken wel ondervonden dat het zwaar is om met een chronische ziekte een voltijd HBO-studie te doen, maar ik heb er niet één moment serieus over gedacht om af te haken. In plaats daarvan ben ik vanaf het begin naarstig op zoek geweest naar manieren om het zo goed mogelijk vol te houden. Inmiddels kan ik volgens mij wel zeggen dat me dat aardig goed gelukt is, en ik wilde graag mijn tips met jullie delen, niet alleen omdat ik er zelf heel blij mee ben dat ik op deze manier de vervelende belemmeringen van mijn ziekte kan onderdrukken, maar ook omdat jullie er misschien wat aan hebben. Het kan namelijk ook goed van pas komen als je niet ziek bent, maar wel een zware studie doet of een zware baan hebt!

  1. Slaap is heilig. Ik begin steeds meer te ontdekken dat goed en lang slapen gewoon heel erg belangrijk is als ik echt iets aan mijn dag wil hebben, en dan niet alleen nachtrust. Elk momentje slaap dat je kunt pakken en waarvan je voelt dat je het nodig hebt, pak het! Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om ’s morgens in de taxi nog twintig minuutjes mijn ogen dicht te kunnen doen, en op de terugweg ook nog wel eens. Nu is het natuurlijk niet zo dat je tijdens colleges in slaap moet gaan vallen omdat je heel moe bent, maar een heel klein beetje wegdoezelen – zolang je alles nog kunt volgen – daar schuilt geen kwaad in. En wees ook vooral niet bang om zodra je thuiskomt een uurtje te gaan liggen; zet desnoods je wekker zodat er nog genoeg tijd overblijft voor huiswerk, of ga gewoon lezen. In bed werken met je laptop (daar is ‘ie tenslotte voor) wil ook nog wel eens werken!
  2. Het geheim zit ‘m in de planning. Toegegeven: daar ben ik nooit echt goed in geweest. Ik heb snel de neiging om dingen uit te stellen omdat ik moe ben of me niet lekker voel, maar van uitstel komt afstel en dat werkt gewoon niet. Een goeie planning houdt in dat je weet wat je moet doen, weet wat je kunt doen en weet wat je wilt doen. Het betekent niet dat je in één dag al je taken af moet hebben, ook niet in twee of drie dagen: het betekent dat je een manier vindt om per dag een stukje op te schieten zodat je ruimschoots vóór je deadline klaar kunt zijn. Met een goeie planning krijg je ook voldoende rust! En dat brengt me bij het volgende punt…
  3. Werken is zilver, rusten is goud. Je bereikt echt niets als je met een superduf hoofd gaat zitten werken terwijl je weet dat het niet gaat lukken: dan wordt er echt niets verwerkt. Ga ten eerste niet aan één stuk door, maar las tussen je taken door pauzes in. Lees bijvoorbeeld na elk afgeronde taak een of twee hoofdstukken in het boek waarin je bezig bent of sta jezelf toe een poosje te Youtuben. Maar belangrijker nog: zorg dat je op een bepaald punt klaar bent. Of je opdrachten dan ook daadwerkelijk af zijn of niet, spreek met jezelf af dat je na een bepaald tijdstip niet meer verder gaat. Zo doe ik het altijd: ik probeer mijn opdrachten per dag vóór 7 uur ’s avonds af te hebben, want daarna mag ik alleen nog maar dingen voor mezelf doen: lezen, schrijven, televisie kijken en natuurlijk slapen. Kleine opdrachtjes doe ik dan nog wel eens ’s avonds, maar geen ingrijpend huiswerk meer. Als jij dit ook met jezelf afspreekt en je ontdekt dat je op een gegeven moment nog om half elf in de avond bezig bent, dan klopt er iets niet. Dat is niet alleen slecht voor je discipline, maar ook voor je rust!
  4. Werk vooruit! Dit is ook één van de fijnste manieren om ziekte te combineren met effectief studeren. Het wegwerkprincipe vereist een hoop discipline, maar geeft ook een heel erg fijn gevoel! Als je een opdracht krijgt die pas een week of een maand later af hoeft te zijn, wacht dan niet tot twee dagen voor de deadline: rond het meteen diezelfde middag nog af! Moet je over een maandje beginnen met tentamenvoorbereidingen, wacht dan niet tot het laatste nippertje maar begin nu alvast! Maak samenvattingen zodat je de stof al verwerkt, toets jezelf met reflectievragen zodat je weet waar het fout gaat, zorg dat je zoveel mogelijk tijd overhoudt om straks simpelweg te leren en alles goed in je op te nemen!
  5. Als het niet gaat, dan gaat het gewoon niet. Forceer het niet; daardoor zal het alleen maar moeilijker worden om het goed vol te blijven houden. Voel je je niet goed, blijf dan thuis of verschuif de planning. Ik heb het geluk dat er op mijn opleiding enorm veel rekening met me wordt gehouden, inclusief een aangepast collegeprogramma dat onlangs is samengesteld waardoor ik het beter kan bijbenen. Als je situatie duidelijk is en je ook aangeeft bereid te zijn hard te werken, als je uitstraalt dat je het wilt, dan zullen ze vast wel willen helpen om uit te zoeken hoe het beter kan!

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]