Boekstagram is hot! Steeds meer boekenliefhebbers én bloggers gaan het avontuur aan om mooie boekenfoto’s de wereld in te sturen en daarmee hun bibliofilie en fotografieskills met de buitenwereld te delen, en dat is superleuk – want er zijn zoveel Boekstagrammers met geweldig mooie accounts dat Instagram er meteen een stuk leuker door wordt. Toch is het wel even puzzelen wanneer je als beginner de keuze maakt om je aan te sluiten bij de Boekstagram-community: het is een erg mooie aanvulling op je boekenblog en kan voor veel extra bereik en zichtbaarheid zorgen, maar hoe pak je het aan? Hoe zorg je voor een mooie feed die het volgen waard is en waar je je ei in kwijt kan?

Transformatie

Toen ik zelf met mijn Boekstagramaccount begon, zag het er echt nog niet mooi uit: ik gebruikte een filter dat ik al kende en maakte er een soort persoonlijk account 2.0 van, met random foto’s van mijn leesleven. Ik maakte me totaal niet druk om inconsistentie of rommelige achtergrondjes, postte heel onregelmatig en vond het zelf eigenlijk, als ik erop terugkijk, niet echt een feed die ik zelf wilde volgen. Gaandeweg besefte ik wel dat ik er wat serieuzer mee aan de slag wilde: ik had namelijk veel volgers, kreeg veel likes en wilde het graag functioneel inzetten om mijn blog te versterken en te prmoten en ik wist dat dat best mogelijk moest zijn. Dus volgde ik begin dit jaar een Boekstagramworkshop van Blossom Books-uitgever Myrthe en transformeerde daarmee mijn feed naar wat het nu is: met succes, want ik ben nog steeds trots op hoe mijn foto’s eruitzien!

Doe inspiratie op

Er zijn heel veel mooie Boekstagramaccounts out there die als inspiratie kunnen dienen voor het vinden van je eigen stijl. Kijk dus eens naar de Boekstagrammers die je al volgt of check de hashtag #bookstagram/#boekstagram en kijk wat je tegenkomt. Online vind je ook veel overzichten van mensen die de moeite van het volgen waard zijn, en zo kun je de accounts vinden die je aanspreken. Kijk vervolgens wat zij precies voor moois doen: zit het ‘m in het kleurgebruik, in het filter, in de compositie, in de achtergrond, in de onderwerpen? Je hoeft niet te gaan na-apen, maar kijk gewoon eens wat je allemaal zou kunnen doen en of dat past bij wat je graag wilt en hoe veel tijd je erin kunt investeren (want: hoe bijzonderder de Boekstagram-feed, hoe meer tijd en moeite erin zit: let daar wel op).

Kies voor consistentie

Voor Instagram geldt in het algemeen, maar des te meer voor Boekstagramaccounts, dat consistentie ervoor zorgt dat mensen op de ‘’volgen’’-knop tikken. Zeker in het begin is er niets mis mee om te experimenteren met filtertjes en stijlen en het kan ook heel goed werken om later je stijl een beetje – of een beetje boel – om te gooien, maar probeer wel een bepaald soort geheel te bereiken. Kies steeds voor hetzelfde filter, dezelfde kleuren en het liefst ook dezelfde achtergrond: dat zijn namelijk de aspecten van je foto’s die het gevoel geven dat het een egaal geheel is. Pas daarna zien mensen wat er precies op de foto’s staat. Ik maak mijn Boekstagramfoto’s bijna altijd op de sprei van mijn bed: die is zachtroze met een mooi patroontje, en als ik daar het Dogpatch-filter overheen leg – dat ook gebruikt wordt door het Blossom Books-account – heeft het een heel mooi effect.

Laat je foto’s opvallen

Het nadeel van Boekstagram is vaak wel dat de feeds en foto’s een beetje een gepolijste indruk maken: er is weinig spontaans aan en vaak zit er veel bewerking in de foto’s. Je hoeft daar niet voor te gaan: je kunt er ook voor kiezen om ook of vooral foto’s van jezelf als lezer of blogger te plaatsen! Kies je er wel voor, dan is het ook niet altijd erg omdat het uiteindelijk toch om de boeken gaat. En je wilt dat die opvallen, dat de boeken je foto’s laten sprankelen, en dan zijn de bewerkingstools je beste vriend. Speel bijvoorbeeld een beetje met de helderheid en het kleurencontrast van je foto’s, werk schaduwen weg of zet accenten aan en kijk wat je vindt werken. Soms moet je wat meer bewerken – als het licht slecht is bijvoorbeeld – maar probeer ook hier consistent in te zijn.

Wees speels met je compositie

Een valkuil waar je als Boekstagrammer snel in terecht komt – en waar ik ook nog wel eens geneigd ben in te vallen – is dat je je foto’s altijd strak maakt, je boeken en objecten keurig recht en op een lijn hebt liggen en dat er eigenlijk niets speels is aan je foto. Het is veel leuker als je een beetje leert spelen met je compositie: leg boeken slordig of scheef of diagonaal neer, maak torentjes, klungel met de kantel-optie bij de bewerkingstools en kijk wat het leukste staat. Boeken hoeven echt niet altijd helemaal op de foto te staan, soms kan een originele compositie de foto juist meer laten opvallen!

It’s all in the details

Bij mooie Boekstagramfoto’s gaat het voor een groot deel om leuke details. Gebruik bijvoorbeeld voorwerpen die bij de cover of anderszisn bij het boek passen, voeg een lightbox met bijpassende tekst toe, investeer in de Boekstagram-kaarten van Blossom Books of probeer zelf dingen uit. Boeken met boeken combineren werkt altijd goed, maar eigenlijk kun je alles wel gebruiken om leuke foto’s te creëren: bedenk dat ‘’druk’’ ook bij je stijl kan horen, zolang het belangrijkste element van je foto maar genoeg opvalt.

Ontdek wat jij leuk vindt

Het duurt misschien even voordat je erachter bent wat jij mooi vindt en wat goed werkt qua fotograferen en bewerken – en er gaat altijd meer tijd en moeite in zitten dan je denkt – maar dan heb je ook een mooi eindresultaat. Zoek naar je eigen stijl, zoek naar de balans tussen variatie en consistentie en zoek naar wat jij leuk vindt aan het delen van je boekenliefde en hoe je dat kunt vertalen naar Boekstagramfoto’s – en dan zit je gebakken!

Heb jij een Boekstagramaccount?

You may also like...

16 Comments

 1. Mijn bookstagram is echt all over the place. Maar het is ook vaak even snel een foto tussendoor maken met drie kinderen. Maar ik wil er wel eens wat serieuzer mee aan de slag gaan.

  1. Je moet er inderdaad maar net de tijd en ruimte voor hebben natuurlijk 🙂

 2. Mijn bookstagram is echt all over the place. Maar het is ook vaak even snel een foto tussendoor maken met drie kinderen. Maar ik wil er wel eens wat serieuzer mee aan de slag gaan.

  1. Je moet er inderdaad maar net de tijd en ruimte voor hebben natuurlijk 🙂

 3. Nee, ik wissel nog steeds boekenfoto’s af met persoonlijke foto’s! Toch krijg ik wel de kriebels om ermee te beginnen als ik deze tips lees. 🙂

  1. Het is echt leuk! Maar afwisselen met persoonlijke foto’s kan natuurlijk ook 🙂

 4. Nee, ik wissel nog steeds boekenfoto’s af met persoonlijke foto’s! Toch krijg ik wel de kriebels om ermee te beginnen als ik deze tips lees. 🙂

  1. Het is echt leuk! Maar afwisselen met persoonlijke foto’s kan natuurlijk ook 🙂

 5. Goede tips! 🙂 Een tijdje terug plaatste ik alleen maar boekenfoto’s, maar ik vind wat gepersonaliseerde foto’s ook erg leuk (veel mensen kunnen mijn humor dan ook wel waarderen), dus ik doe een mix van beiden, hoewel ik probeer mijn feed er nog wel wat goed uit te laten zien 🙂

 6. Goede tips! 🙂 Een tijdje terug plaatste ik alleen maar boekenfoto’s, maar ik vind wat gepersonaliseerde foto’s ook erg leuk (veel mensen kunnen mijn humor dan ook wel waarderen), dus ik doe een mix van beiden, hoewel ik probeer mijn feed er nog wel wat goed uit te laten zien 🙂

 7. Ik heb sinds augustus 2016 een Bookstagram-account en vind het nog steeds ontzettend leuk. Zelf heb ik geen terugkerend thema in mijn feed. Tja, boeken spelen uiteraard steeds de hoofdrol maar ik gebruik allerlei kleuren door elkaar en af en toe een foto van een boek in de natuur. Soms denk ik dat het mooier zou zijn om daar meer op te letten maar ik geef eerlijk toe dat ik wel hou van de vrijheid om gewoon datgene te delen op een moment waarop ik daar zin in heb ongeacht of het mooi bij de rest past of niet.

  1. Als je naar sommige populaire accounts kijkt, is juist het vrije en diverse iets wat hun feed mooi maakt, dus dat kan ook juist een sterk punt zijn van je account 🙂

 8. Ik heb sinds augustus 2016 een Bookstagram-account en vind het nog steeds ontzettend leuk. Zelf heb ik geen terugkerend thema in mijn feed. Tja, boeken spelen uiteraard steeds de hoofdrol maar ik gebruik allerlei kleuren door elkaar en af en toe een foto van een boek in de natuur. Soms denk ik dat het mooier zou zijn om daar meer op te letten maar ik geef eerlijk toe dat ik wel hou van de vrijheid om gewoon datgene te delen op een moment waarop ik daar zin in heb ongeacht of het mooi bij de rest past of niet.

  1. Als je naar sommige populaire accounts kijkt, is juist het vrije en diverse iets wat hun feed mooi maakt, dus dat kan ook juist een sterk punt zijn van je account 🙂

 9. […] THE BOOK REVIEW >> 5 Tips en tricks voor een mooi bookstagram account […]

 10. […] THE BOOK REVIEW >> 5 Tips en tricks voor een mooi bookstagram account […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]