Ik heb het al vaak genoeg gezegd: je kunt nog zoveel tips lezen over hoe je een recensie zou moeten schrijven, maar uiteindelijk moet je het gewoon lekker op je eigen manier doen en zelf uitzoeken wat wel en niet werkt voor jouw blog en voor jou als blogger. Maar hé, ook ik ben een beginnend blogger geweest en ook ik heb in het begin ‘’’hoe recensie schrijven’’ gegoogeld. We moeten allemaal ergens beginnen en het kan knap lastig zijn om dat eerste aanknopingspunt te vinden voor je eigen stijl. Wat beginnersadvies of een extra steuntje in de rug is dus helemaal niet erg! Daarom deel ik vandaag een 5 stappen-opzet met jullie die je kan helpen om je recensie een goede structuur te geven én te weten waar je aan toe bent! Inclusief een gratis printable met tips voor wat je allemaal in een recensie terug kunt laten komen!

Stap 1: Begin met je conclusie

Dit klinkt raar, ik weet het. Je zou zeggen dat je gewoon bij het begin moet beginnen… maar dan rijst de vraag ‘’wat is dat begin dan’’. En daar loop je al vast, dat willen we voorkomen. Door te beginnen met je conclusie, schets je eigenlijk de rest van je recensie al. Je conclusie is in dit geval in één zin je mening over het boek. Een paar voorbeelden:

  • Waar het licht is van Jennifer Niven is een boek dat je hart zal breken.
  • Twilight van Stephenie Meyer is een zwaar overschat boek.
  • Voor jou van Jojo Moyes is een boek dat je nog lang bij zal blijven.
  • Anna & de french kiss van Stephanie Perkins is een ‘’okay’’-boek.

Door eerst je conclusie te formuleren, heb je voor jezelf duidelijk wat je nu eigenlijk van het boek vindt en dan kun je daar op verder werken.

Stap 2: Beargumenteer je conclusie

Lekker schools taalgebruik dit. Maar ja: die conclusie roept natuurlijk vragen op. Waaróm brak dat boek dan je hart, waaróm is het overschat of gewoon ‘’okay’’, waaróm zal het je bijblijven? Dat moet je gaan uitleggen. En daar kun je je eigenlijk gewoon lekker in uitleven: schrijf over dingen die je opvielen in het boek of bespreek verschillende elementen zoals personages, verhaallijn, thema’s, setting enzovoorts. Zie voor meer inspiratie bij dit onderdeel de gratis printable! Probeer je niet te veel vast te pinnen op een lijstje: beschrijf gewoon wat je te beschrijven hebt. Het helpt voor mij altijd om tijdens het lezen al een lijstje bij te houden van wat me opvalt en wat voor gedachten er door mijn hoofd schieten. Op die manier hoef je niet meer echt over je mening na te denken en het maakt het ook gemakkelijker om je conclusie te formuleren.

Stap 3: Gebruik voorbeelden!

Oké, dit is een stap die ik zelf nog te weinig toepas en het is ook iets waar je een eigen weggetje in moet vinden, want soms is het verschil tussen voorbeelden en spoilers niet zo duidelijk. Maar hoe dan ook gaat je recensie veel meer leven en wordt het voor de lezer duidelijker wat je bedoelt als je voorbeelden uit het boek gebruikt. Zo kan de lezer van jouw recensie ook beter bepalen of het een boek voor hem of haar zou zijn! Je kunt deze voorbeelden in je argumentatie opnemen, maar je kunt het ook apart benoemen en de hoogte- of dieptepunten van het boek illustreren met voorbeelden. Fragmenten kunnen ook helpen. Nogmaals: al tijdens het lezen bedenken hoe je het kunt verwerken helpt echt!

stap-voor-stap-recensie

Stap 4: Voeg extra elementen toe

Heb je je argumentatie klaar? GEFELICITEERD, je hebt je recensie geschreven! Of tenminste… bijna helemaal geschreven. Want om een recensie goeie body te geven, moet je nog wat extra dingetjes toevoegen. Dat is niet verplicht, maar het maakt je stuk wel makkelijker en fijner om te lezen! Denk aan mooie boekfoto’s, fragmenten van jouw favoriete of belangrijkste passages, een boektrailer, trivia over het boek of de auteur, informatie over vervolgdelen of verfilmingen of andere bijzondere dingen. Alles mag, als het maar iets leuks toevoegt!

Stap 5: Voeg algemene informatie toe

Dit is eigenlijk het minst leuke gedeelte van een recensie en het wordt volgens mij ook niet altijd gelezen, maar ik vind het wél belangrijk. Het is een kadertje of tekstje over de algemene informatie van het boek: uitgeverij, verschijningsdatum, aantal bladzijden en noem het maar op. Hier kun je ook vermelden of het bijvoorbeeld een recensie-exemplaar was, je kunt linkjes neerzetten naar bijvoorbeeld Bol.com en Goodreads en natuurlijk je beoordeling in sterren invoegen, als je dat wilt (recenseren zonder ratingssysteem kan ook prima!). Opnieuw geldt: je hoeft het niet te doen, maar het voegt wel iets toe. Je kunt het ook doen in de vorm van een partnerprogramma met Bol.com of een plug-in, maar het is wel fijn als lezers weten waar ze op moeten zoeken als ze het boek willen kopen.

En dat is ‘m dan: jouw mooie recensie! Maar onthoud vooral: doe het op jouw manier, varieer, experimenteer, switch, het maakt niet uit. Als jij je er maar lekker bij voelt! En ook het gebruiken van andermans tips is helemaal niet erg! Zoals die in dit artikel van Jaike, dat de inspiratie vormde voor mijn eigen stuk!

Hoe schrijf jij jouw recensies?

wat-kan-er-allemaal-in-een-recensie-staan

You may also like...

18 Comments

  1. Ik begin niet perse met mijn conclusie. Na het lezen van een boek schrijf ik in mijn planning een aantal zinnetjes op met wat ik heb ervaren en dat is het kader waarin ik ga werken.

    1. Dat is ook een goeie manier!

  2. Ik begin niet perse met mijn conclusie. Na het lezen van een boek schrijf ik in mijn planning een aantal zinnetjes op met wat ik heb ervaren en dat is het kader waarin ik ga werken.

    1. Dat is ook een goeie manier!

  3. Ik ga voor het eerst een recensie over een hotel schrijven. jouw artikel heeft me een stuk op de goede weg geholpen.

    1. Wat leuk om te horen, bedankt!

  4. Ik ga voor het eerst een recensie over een hotel schrijven. jouw artikel heeft me een stuk op de goede weg geholpen.

    1. Wat leuk om te horen, bedankt!

  5. Leuk stuk. Ik kan helaas de printable niet vinden…

    1. Helemaal onderaan de post staat een linkje 🙂

  6. Leuk stuk. Ik kan helaas de printable niet vinden…

    1. Helemaal onderaan de post staat een linkje 🙂

  7. Heerlijk, nog zo’n boek verslaafde, ik lees mee. Goede tips altijd welkom.

  8. Heerlijk, nog zo’n boek verslaafde, ik lees mee. Goede tips altijd welkom.

  9. Maar waar moet de korte samenvatting van de tekst dan staan? Tussen de conclusie en je argumentatie?

    1. Dat is inderdaad niet beschreven hier, goed punt! De samenvatting zou ik aan het begin van je recensie plaatsen, dus nog voordat je gaat vertellen wat je ervan vond.

  10. Maar waar moet de korte samenvatting van de tekst dan staan? Tussen de conclusie en je argumentatie?

    1. Dat is inderdaad niet beschreven hier, goed punt! De samenvatting zou ik aan het begin van je recensie plaatsen, dus nog voordat je gaat vertellen wat je ervan vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]