image

Elke dag iets online willen zetten, vaste tijdstippen, vaste dagen zonder artikelen, vaste rubrieken op vaste momenten in de week, vaste dagen om te besteden aan het bloggen: elke blogger heeft waarschijnlijk wel een broertje dood aan die vermaledijde hectiek van blogstructuur en -frequentie. Want allemaal willen we meer bezoekers, meer verkeer, meer volgers, meer reacties… en zo vaak mogelijk publiceren en updaten lijkt daartoe de sleutel te zijn. Maar, lieve mensen… dat is een fabeltje. Een sprookje, een fata morgana. Hoe graag we ook willen geloven dat het niet zo is, eigenlijk is die blogfrequentie iets waar je je helemaal geen zorgen om zou moeten maken. En daar zijn redelijk sterke argumenten voor aan te voeren. 

Je publiek is niet afhankelijk van jouw blog

Ga eens bij jezelf na: zit jij elke dag vol spanning te wachten tot een van je favoriete blogs weer iets nieuws publiceert? Ik in ieder geval niet. Ik scrol dagelijks door mijn Bloglovin’-feed en lees dan gewoon wat ik leuk vind, maar meestal valt het me niet eens op als een van de blogs die ik volg niets nieuws heeft. Sterker nog… de posts die na een periode van afwezigheid – hoe lang of kort ook – of onverwachts worden gepubliceerd, vind ik vaak juist het sterkste! Zo geldt het voor jouw lezers ook: tenzij je een groot lifestylemagazine runt – maar dan is het geen blog meer, dan is het business – zitten mensen echt niet bij hun computerscherm te smachten naar een nieuw schrijfsel van jouw hand. Het is een zeer egostrelende illusie dat ze dat wel doen, maar zet ‘m maar gauw uit je hoofd.

Beter zo nu en dan een sterk stuk dan dagelijks een flutstuk

Oftewel: kwaliteit boven kwantiteit, te allen tijde. Op zeker moment raak je als frequent blogger heel gemakkelijk in een sleur en dan ga je betekenisloze stukken schrijven zoals niet-gepassioneerde reviews, oppervlakkige columns of weinigzeggende lijstjes, dingen die niets toevoegen. Dingen die mensen snel overslaan omdat ze geen flair hebben, niet vernieuwend zijn, al overal op internet staan. Daar komt nog bij dat je, door jezelf vast te pinnen op een vaste weekindeling, je eigen creativiteit in de weg gaat staan. Spontane ideeën die vaak heel sterk kunnen zijn, geef je dan geen ruimte en dat is doodzonde. Bloggen moet uiteindelijk gaan over dat wat jou drijft, wat jou definieert, waar jij niet over uitgepraat raakt en wat jou op scherp zet. Des te meer reden om die spontane ideeën bij de kraag te vatten en ze online te knallen terwijl je handen nog jeuken. Je voelt je na publicatie van zo’n sterk stuk ook veel beter dan wanneer je weer een opvulstukje online hebt gezet.

Veel grote blogs hebben ook geen frequentie

Wil je het maken in de blogbusiness, dan is er helemaal niets mis mee om te kijken hoe je favoriete bloggers het doen en daarvan te leren. Nu kan ik natuurlijk niet voor alle blogs spreken, maar veel populaire bloggers zijn juist zo geliefd door de onvoorspelbaarheid van hun stukjes, door de authenticiteit en de integriteit die daarin doorklinkt. Schrijven wanneer je wilt over wat je wilt zorgt ervoor dat er vuur, lef en passie in je stukken doorklinkt en dat is wat lezers aantrekt. Veel relatief bekende bloggers die ik volg posten soms dagenlang niets om vervolgens weer een knallend epistel uit hun mouw te schudden. En denk je dat mensen dan klagen over de inconsistentie? Nee hoor, ze zijn juist laaiend enthousiast over de kracht van het artikel. Let maar eens op bij de bloggers die je zelf volgt: hoe frequent posten zij eigenlijk echt en wat betekent dat voor hun artikelen?

Je hebt ook nog een leven!

De meeste bloggers hebben hun blog als hobby, als uitlaatklep, als online dagboek, als manier om hun schrijfvaardigheid te ontwikkelen, enzovoorts. Tenzij je echt een naam voor jezelf hebt gemaakt, en dat is natuurlijk heel goed mogelijk, is je blog niet het belangrijkste in je leven, je middel van bestaan. Het is iets wat je leuk vindt, iets waar je graag mee bezig bent… net zoals er nog zoveel andere dingen zijn waar je graag mee bezig bent. Een vaste blogfrequentie willen aanhouden, is eigenlijk verplichtingen creëren voor jezelf – verplichtingen die er niet zijn, die er niet hoeven te zijn en die eigenlijk gewoon stom zijn. Door te bloggen wanneer jij daar zin in hebt, wanneer het goed voelt, geef je jezelf ook de mogelijkheid om simpelweg je leven te leiden: om student of scholier te zijn, om te werken en tijd door te brengen met leuke mensen, om te relaxen, goede boeken te lezen en te Netflixen (en chillen), om thee te drinken en lekker te eten en muziek te luisteren en suffe maar o zo verslavende spelletjes te spelen, om naar buiten te gaan en om soms gewoon te niksen. Eigenlijk heel erg… logisch, vvind je ook niet?

Er zijn zoveel andere dingen belangrijker

In plaats van je hoofd breken over wanneer je welk artikel online wilt zetten en tijd te stoppen in het volproppen van je blogkalender, kun je zoveel andere nuttige dingen doen om je blog te helpen groeien. Niet alleen zorgen voor sterke artikelen, maar bijvoorbeeld ook betere foto’s leren maken, je blogskills verbeteren door andere blogs te lezen, andere bloggers te leren kennen en een netwerk op te bouwen, je blog onder de aandacht te brengen op sociale media, het ontwikkelen van een systeem voor het voorbereiden van je artikelen (om ze nog sterker te maken) en voor je eindredactie, het ontdekken van nieuwe WordPress-plugins, het sleutelen aan je lay-out, het doen van klusjes zodat je meer tijd hebt om te bloggen, het aanleggen van een grote voorraad thee, koffie en koekjes om de inspiratiestroom op gang te houden, het reageren op reacties… allemaal stuk voor stuk veel nuttiger en bovendien interessanter dan stressen over je blogfrequentie.

Lieve bloggers, neem het van mij aan: stop met je zorgen te maken over je blogfrequentie. Meer bezoekers krijg je niet met meer artikelen, je krijgt ze met betere artikelen die echt iets waard zijn en waar die bezoekers iets aan hebben. Je krijgt ze met artikelen waar je voor de volle honderd procent ahter staat en waar jouw hele identiteit in doorklinkt, waar je trots op kunt zijn en die je eindeloos wilt blijven promoten. Niemand zit te wachten op jouw nieuwe artikelen, ze wachten op goede artikelen en dan maakt het ze niet uit hoe lang dat duurt. Want uiteindelijk draait het erom dat die goede artikelen jou ook gelukkig maken, en dat kan alleen als je leert dat bloggen een stuk beter voelt wanneer je het los van alle jezelf opgelegde verplichtingen doet. Echt waar. Blog met passie, niet met een planning.

Hoe belangrijk is blogfrequentie voor jou?

You may also like...

9 Comments

 1. Ik vind blogfrequentie juist wel heel belangrijk. Het brengt structuur aan op mijn blog, maar ook in mijn leven. In blog heel veel en vind het daarom juist extra fijn om op bepaalde momenten iets online te zetten. Dit geen orde en structuur in mijn hoofd. Ik zou echt wel zenuwachtig worden als dat niet zo was. Maar ik plan dan ook een paar weken vooruit en heb van bloggen echt een gewoonte gemaakt.
  Daarnaast vind ik het ook fijn als ik weet wanneer ik iets nieuws op een andere blog kan verwachten. De meeste grote blogs werken juist met een vast tijdstip, omdat ze weten dat veel bezoekers op een bepaalde tijd kijken. (+ voor heel veel grote blogs is het werk, dus ‘moet’ het wel.)
  Ik vind juist dat een vaste frequentie van bloggen een verrijking aan mijn leven is. Bloggen is een deel van mij. Als ik dat niet zo frequent zou doen, zou ik dat niet prettig vinden. Als ik bijvoorbeeld moet kiezen tussen een aflevering van een serie kiezen, of lekker blogjes tikken, dan kies ik voor het laatste. Want series kijken vind ik helemaal niet ontspannend.
  Ik denk dat mijn blog juist beter is geworden omdat ik zo frequent berichten plaats. Mensen weten wat ze kunnen verwachten en ik zie het als een uitdaging om elk stuk, elke recensie die ik plaats zo gevat mogelijk te maken. Voor mij werkt dit. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat het ‘moetje’ in frequent bloggen mensen tegenstaat. Voor mij is het geen moetje, maar een mag. Een passie.
  Emmy onlangs geplaatst…Het dagboek van een #boektober deelnemer #3My Profile

 2. Ik ben het helemaal met je eens dat een blog dat je vooral voor je plezier schrijft geen bron van stress moet worden, en als je stress krijgt van een vaste blogfrequentie dan zou ik die ook zeker loslaten.

  Voor mij persoonlijk werkt het juist wel heel fijn om regelmaat in mijn blogposts te hebben, door het gevoel van een deadline ga ik er echt even voor zitten om een blogpost te schrijven terwijl ik dat anders misschien niet zou doen. Niet dat ik het niet leuk vind, juist wel! Maar ik heb soms even een schop onder de kont nodig om ook echt te beginnen 🙂
  Isolde onlangs geplaatst…MBSR training – updateMy Profile

  1. Heel herkenbaar voor mij! Ik heb ook een motivatie (deadline) nodig om te beginnen, als ik dan eenmaal bezig ben geniet ik er echt van. maar als ik een keer geen tijd heb of iets anders wil doen dan blog ik niet, het is een hobby en het moet leuk blijven.
   Tiffany onlangs geplaatst…Happy journal: herfstvakantieMy Profile

 3. “Je hebt ook nog een leven!” haha, inderdaad! Er zijn een aantal blogs waarvan ik elke dag weer hoop op een nieuwe post omdat ik ze verslavend leuk vind. Maar als er een keer niets verschijnt is het ook geen ramp. Net als jij scrol ik gewoon mijn Bloglovin’ feed af en lees ik waar ik zin in heb. Wel hoop ik in het nieuwe jaar 5 dagen per week te gaan bloggen, gewoon omdat ik het zelf leuk vind. Lukt het niet, nou ja dan is dat maar zo.
  Annelies onlangs geplaatst…Gezondheids update + angstMy Profile

 4. Ja, hier heb je wel gelijk in. Toch voelt het wel alsof frequentie belangrijk is. Ik probeer niet meer naar mn statistieken te kijken want die gaan in een slechte periode echt keihard omlaag – toch merk ik dat veel trouwe lezers toch gewoon blijven lezen. Of ik nu om de dag wat online zet, of na twee weken.
  Emily Lotus onlangs geplaatst…Het is oké om bang te zijnMy Profile

 5. Ik denk wel dat blogfrequentie belangrijk is, maar dat komt voornamelijk doordat ik het fijn vind om dagelijks een blog te publiceren (zeker nu ik enorm veel onderwerpen heb). Nu doe ik het alleen doordeweeks, dus in het weekend ben ik “vrij”. Bij andere blogs valt het me in principe ook niet op… want inderdaad Bloglovin’. 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…My Own Design ShopMy Profile

 6. Ik ben het er deels mee oneens en deels mee eens. Wat betreft dat je beter minder kan plaatsen met meer kwaliteit, helemaal 100% mee eens. Tags etc sla ik over en dagboeken inderdaad ook steeds vaker. Maar er zit ook weer wel een verschil tussen op vaste dagen iets plaatsen en 1x in de twee weken iets plaatsen. Het kan me niets schelen hoe laat, of op welke dag bloggers een stuk plaatsen. Maar als ik na drie weken een blog in mijn feed zie en ik denk ‘o ja, die volgde ik ook nog’, dan vind ik dat zelf niet zo positief. Een soort van regelmatig een stukje plaatsen (tenminste 1 a 2x per week) zorgt er bij mij in ieder geval voor dat ik een band hou met de blog en dat maakt het voor mij leuk om te lezen. Ik heb een hele tijd geleden ook gemerkt dat ik volgens mij niet de enige ben die er zo over denkt. Toen ik een tijd lang niets plaatste en daarna opeens weer wel, verloor ik best wat volgers, en ik denk om zo’n soort reden.
  Linda onlangs geplaatst…Welke rol neem jij aan in een team?My Profile

 7. Je hebt helemaal gelijk met die 5 punten die je vertelde. Maar toch vind ik blogfrequentie wel een béétje belangrijk: als mensen jouw artikelen vaak voorbij zien komen dan onthouden ze je blognaam beter 🙂 De laatste tijd blogde ik trouwens niet zo veel hoor, maar ik ga weer vaker bloggen! Ik heb zoveel inspiratie om artikelen te schrijven (vooral veel DIY’s, yay 🙂 ) dus vaker bloggen is dan niet zo heel moeilijk.
  Eva onlangs geplaatst…Vaker bloggen • Waarom? En hoe vaak dan? Hoe hou ik dat vol?My Profile

 8. Wat een fijn artikel! Hier worstel ik soms nog weleens mee. Dan denk ik, ik wil meer regelmaat in mijn blog en ik ga op die en die dag vast bloggen. Door gebrek aan energie, geen zin of inderdaad dat gevoel van verplichting hou ik dit nooit lang vol. Ik heb ook het idee dat spontane blogs vaak sterker worden gevonden, omdat ze echt vanuit mijn gevoel geschreven zijn.

  Conclusie: ik blijf gewoon lekker bloggen wanneer ik daar zin/tijd/energie voor heb! 🙂
  Kimberley onlangs geplaatst…Waarom ik soms enorm boos en verdrietig ben..My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]