Deadlines, documentmappen vol aantekeningen en opdrachten, een strakke weekplanning, notitieboekjes vol markeringen en lijstjes, opgestapelde studieboeken, lege laptopaccu’s, zware tassen… ja jongens, het schooljaar is weer begonnen! Misschien hoor je wel bij die geluksvogels die al werken of om een andere reden niet meer naar school hoeven, maar ik vind het zo aan het eind van de zomer altijd knap lastig om weer op gang te komen. En heel dubbel ook, want juist rond het najaar krijg ik superveel zin om het lezen weer lekker op te pakken. Maar hoe combineer je dat dan met een zware studie? Nou, met deze 5 tips heb je in ieder geval een beginnetje!

Maak tijd om te lezen

Lezen is een hobby en hobby’s plan je niet zo gauw in: je herkent vast wel de gedachte ‘’ik lees gewoon als ik zin heb.’’ Maar wat nou als je wel zin hebt, maar geen tijd? Of wel zin, maar geen energie? Het is een maar al te bekend scenario dat je het zo druk hebt met school of werk dat je nauwelijks toekomt aan rust en leuke dingen, terwijl dat juist zo belangrijk is. Daarom plan ik hobbytijd. Ook het lezen probeer ik op die manier te plannen. Op dinsdag ben ik bijvoorbeeld rond half 8 ’s avonds thuis, en dan mag ik de rest van de avond lezen. En op maandag he ik een tussenuur waarin ik ga lezen om even uit te rusten. Maak er bewust tijd voor en hou je daaraan: op die manier kijk je er ook echt naar uit!

Kies de juiste boeken

De kans is groot dat je een studie doet die best wel pittig is: moeilijke begrippen, lastige formules of termen, veel lees- en leerwerk… dan is het des te fijner als je af en toe kunt ontspannen met een fijn boek. Het ligt natuurlijk helemaal aan je smaak, maar zorg er wel voor dat je geen boeken uitkiest met een onwijs ingewikkeld verhaal, heel veel bladzijden of een taaie schrijfstijl. Ik vind het wel altijd fijn om boeken te kiezen die me een beetje uitdagen – zoals dystopische boeken – maar daarnaast pak ik ook graag een feelgoodroman of New Adult, omwille van het ‘’lekker lezen.’’

Gestolen momenten

Het is een gouden tip die ik zelf niet altijd toepas, maar die wel heel fijn is wanneer je dat wel doet: pak de gestolen momenten eruit om te lezen! Bijvoorbeeld de tijd die je in het OV doorbrengt op weg naar school of naar huis: als je ver moet reizen, zijn die uurtjes ideaal om te lezen. Ben je vroeg op school of moet je om een andere reden wachten? Pak er een boek bij! Valt er een les uit en heb je niets anders te doen? Ga lekker lezen. Het werkt misschien niet altijd omdat het soms maar kort is, maar als het tóch lukt om even lekker in dat boek weg te duiken, is het wel heel fijn!

Lezen als beloning

Als je veel tijd aan je huiswerk moet besteden, kan het lezen er behoorlijk bij inschieten. Maar vergeet niet dat je ook pauzes moet nemen en dat het op een gegeven moment ook klaar moet zijn. Het lezen kan je daarbij helpen: spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na elke belangrijke huiswerktaak 10 bladzijden mag lezen (en er kan een hoop gebeuren in 10 bladzijden!) en dat je één hoofdstuk mag lezen als het huiswerk van één vak af is. En ben je helemaal klaar? Dan is het: studieboeken dicht, laptop uit en hup, op de bank met een kop thee en een boek! Beloon jezelf, want dat verdien je als hardwerkende student.

Plan leesdagen in

In aanvulling op het plannen van leesmomenten kun je er ook voor kiezen om één dag helemaal leeg te maken qua taken en op die dag gewoon lekker te gaan lezen. In je wekelijkse planning lukt dat misschien niet omdat je huiswerk en andere projecten dan te veel tijd vergen, maar je kunt het bijvoorbeeld wel doen in een vakantieweek, na een tentamenperiode of op een weekenddag als je andere huiswerk af is. Zo kun je in één dag lekker zoveel lezen als je maar wilt en flink opschieten met je boek, en dat geeft dan ook weer de nodige energie en motivatie om verder te gaan met je werk!

Hoe combineer jij het lezen met je schoolwerk?

You may also like...

14 Comments

 1. Een hulpmiddel voor mij is ook mijn bullet journal. Hierbij heb ik wekelijkse doelen, zoals minimaal 20 uur studeren, 500 bladzijdes lezen, zo veel uur series kijken en een aantal blogjes schrijven. Als ik eenmaal zie dat ik echt veel aan mijn studie heb gedaan of te veel tijd heb besteed aan series, schuif ik dat aan de kant, dan is lezen aan de beurt! Het is voor mij altijd een goede drijfveer om al mijn wekelijkse doelen te halen en meestal lees ik dan meer dan ik had verwacht 🙂 Je hebt er goede tips tussen zitten, lezen als beloning moet ik er ook eens tussen proppen 🙂

  1. Wow, goed bezig Joost! Die wekelijkse doelen vormen inderdaad een mooi systeem, al zou ik dan bang zijn dat het te geforceerd gaat voelen met lezen en series kijken. Maar wel leuk om eens te proberen!

 2. Een hulpmiddel voor mij is ook mijn bullet journal. Hierbij heb ik wekelijkse doelen, zoals minimaal 20 uur studeren, 500 bladzijdes lezen, zo veel uur series kijken en een aantal blogjes schrijven. Als ik eenmaal zie dat ik echt veel aan mijn studie heb gedaan of te veel tijd heb besteed aan series, schuif ik dat aan de kant, dan is lezen aan de beurt! Het is voor mij altijd een goede drijfveer om al mijn wekelijkse doelen te halen en meestal lees ik dan meer dan ik had verwacht 🙂 Je hebt er goede tips tussen zitten, lezen als beloning moet ik er ook eens tussen proppen 🙂

  1. Wow, goed bezig Joost! Die wekelijkse doelen vormen inderdaad een mooi systeem, al zou ik dan bang zijn dat het te geforceerd gaat voelen met lezen en series kijken. Maar wel leuk om eens te proberen!

 3. Wat een handige tips, het is inderdaad knap lastig om school te combineren met lezen.

 4. Wat een handige tips, het is inderdaad knap lastig om school te combineren met lezen.

 5. Wat ik vaak doe is lezen op de bus (ik zit minstens 2u onderweg alles samen) en ook als er een les wegvalt en ik verder geen huiswerk heb. Of na de lunch lezen voor de lessen weer beginnen. Dat is dan voor mij een break tussen de drukte en dat heb ik altijd wel een beetje nodig. Maar ik ben nu in huiswerkpauze en ik heb een computertaak dus ik besloot even blogs te lezen als ontspanning. Maar als mijn taak zometeen af is (dat is namelijk de laatste) dan ga ik lekker lezen! Lezen ter beloning 🙂

  1. Zo heb je het mooi uitgekiend inderdaad!

 6. Wat ik vaak doe is lezen op de bus (ik zit minstens 2u onderweg alles samen) en ook als er een les wegvalt en ik verder geen huiswerk heb. Of na de lunch lezen voor de lessen weer beginnen. Dat is dan voor mij een break tussen de drukte en dat heb ik altijd wel een beetje nodig. Maar ik ben nu in huiswerkpauze en ik heb een computertaak dus ik besloot even blogs te lezen als ontspanning. Maar als mijn taak zometeen af is (dat is namelijk de laatste) dan ga ik lekker lezen! Lezen ter beloning 🙂

  1. Zo heb je het mooi uitgekiend inderdaad!

 7. Lezen schiet er de laatste tijd helaas echt in bij mij.. Ik studeer én werk 3,5e dag naast mijn studie (10-18 in een café/boekhandel, dus flink vermoeiend). Als ik dan thuis kom heb ik inderdaad geen energie meer om te lezen en dat vind ik zo jammer 🙁 Ik luister nu wel vaker naar audioboeken en dat is fijn, maar ik mis het ‘echte’ lezen best wel

  1. Dat kan ik me wel voorstellen ja… misschien kunnen deze tips je een duwtje geven in de richting die je het liefste op zou willen 🙂

 8. Lezen schiet er de laatste tijd helaas echt in bij mij.. Ik studeer én werk 3,5e dag naast mijn studie (10-18 in een café/boekhandel, dus flink vermoeiend). Als ik dan thuis kom heb ik inderdaad geen energie meer om te lezen en dat vind ik zo jammer 🙁 Ik luister nu wel vaker naar audioboeken en dat is fijn, maar ik mis het ‘echte’ lezen best wel

  1. Dat kan ik me wel voorstellen ja… misschien kunnen deze tips je een duwtje geven in de richting die je het liefste op zou willen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]