Life goals

Bron beeld: Unsplash

Doelen stellen: ik heb het altijd al een beetje lastig gevonden. Voor de toekomst, voor een week, voor een maand maar ook gewoon heel simpel voor een dag: een doelstelling geeft mij namelijk snel het idee dat ik iets aan mezelf verplicht ben, dat ik niet goed genoeg presteer als ik mijn doel niet kan bereiken. Bovendien weet ik dat het gewoon heel onvoorspelbaar is of en in hoeverre ik mijn doelen zou kunnen bereiken, want mijn gezondheid kan omslaan waardoor ik er simpelweg niet toe in staat ben. Ik hield mezelf voor dat ik gewoon niet zo goed wist welke doelen ik voor mezelf wilde hebben, maar toen ik artikelen over dit onderwerp las op Visionary Life (een van mijn favoriete lifestyleblogs, check her out!) kwam ik tot een besef: ik weet precies wat ik wil. En waarom zou ik daar eigenlijk niet voor gaan?!

Het zit namelijk zo: natuurlijk weet ik niet hoe mijn gezondheid over vijf of tien of dertig jaar is, natuurlijk weet ik niet of ik dan meer of minder energie heb ten opzichte van nu en of ik dan meer of minder aankan. Misschien ben ik wel aan bed gekluisterd en kan ik alleen maar stukjes schrijven, Netflixen en lezen. Misschien heb ik mijn carrière door het putje moeten spoelen en ben ik gewoon veel zieker dan nu. Dat kan.

Maar… het kan ook zijn dat het heel goed gaat. Dat ik sterker ben dan nu, veel minder problemen heb met mijn darmen, meer energie heb, meer lepels kan gebruiken én terugkrijgen, meer aankan en meer voor mezelf kan zorgen. Dat ik gewoon voor de klas kan staan en alle andere dingen kan doen die ik zo heerlijk vind, mits ik goed op mijn grenzen let. En waarom zou ik er eigenlijk niet van uitgaan dat dat ook echt zo gaat zijn, over een jaar of wat? Ik ben positief, ik maak er altijd wat van… dus waarom zou ik niet gewoon uitgaan van het beste perspectief? Ik heb immers geen echte reden om aan te nemen dat het slechter zou gaan. Natuurlijk is het eng, natuurlijk weet je het met een chronische ziekte nooit, maar hé… even heel cru, iemand met een prima toekomstperspectief kan ook een ongeluk krijgen en voor de rest van zijn leven verlamd zijn. Mijn toekomst is op dit moment eigenlijk niet zekerder of onzekerder dan die van willekeurig welk persoon. En zolang ik mezelf leer om een back-upplan te hebben om grote teleurstelling te vermijden… en dat plan heb ik. Dus eigenlijk houdt niets me tegen om nu eens serieus na te denken over wat ik wil bereiken en hoe ik dat wil gaan bereiken. Ook niet zo makkelijk, want jullie weten zelf hoe hoog ik de lat leg en hoe hoog mijn eisen aan mezelf zijn, maar dankzij de GOST-methode is het me wel gelukt. Op een manier die nog realistisch is ook!

De GOST-methode ontdekte ik door dit artikel van Linda van Streets Ahead (nog zo’n superleuke blog) en het klonk eigenlijk gewoon heel logisch. Je stelt jezelf doelen en bij die doelen maak je kleinere doelstellingen en taken, die steeds bijdragen aan het bereiken van het voorgaande. Je begint met een algemeen doel, de goal, en dan ga je werken aan doelstellingen, strategieën en tactieken. Zo wordt het steeds minder abstract en steeds haalbaarder. Ik vond het echt heel eenvoudig klinken en heb meteen een Word-document geopend… en ja hoor, het stroomde eruit.

Dit zijn de life goals waarmee ik mijn toekomst tegemoet ga shinen! O ja, en er zit dus geen houdbaarheidsdatum op of zoiets, want ik denk dat het fout gaat als ik ga zeggen dat ik over vijf jaar dit of over tien jaar dat wil hebben bereikt. Het maakt echt niet uit hoe lang het gaat duren… het gaat om de doelen. Daarnaast ben ik door dit artikel van Dagmar op het idee gekomen dat ik mijzelf best een beetje een schop onder mijn kont mag geven: als – nee, wanneer! – het me lukt om deze doelen te bereiken, heb ik ook iets verdiend om dat te belonen, een soort reminder: in de eerste plaats doe ik het natuurlijk voor het bereiken zelf, maar in de tweede plaats mag er ook best iets aan verbonden zijn. vandaar dat er bij elk doel een beloning staat!

Werk

 • Een parttime carrière in het voortgezet speciaal onderwijs opbouwen.
  • Mijn HBO Bachelor of Education halen.
   • Met een paar jaar uitloop de vakken en stages halen.
    • De studielast zoveel mogelijk balanceren met mijn draaglast.
   • Een afstudeeronderzoek schrijven over de invloed van een ziekte of beperking op de leerprestaties.
    • Een vso-school vinden waar ik dit mag doen.
   • Een WO-master doen, bijvoorbeeld Special Educational Needs of Onderwijskunde.
    • Me oriënteren op studies en universiteiten.
     • Open dagen bezoeken
     • Informatie en ervaringen aanvragen
     • Websites raadplegen
    • Me oriënteren op vso-scholen en vacatures die passen bij mijn onderwijsvisie
     • Bezoeken afleggen en informatie aanvragen.

Beloning wanneer bereikt: een ring van een bekend sieradenmerk.

Ik zou nog een artikel vol kunnen schrijven over wat ik allemaal voor doelen heb bedacht om mijn carrière te ontwikkelen (iets met een Nobelprijs voor het Onderwijs die nog niet bestaat) maar daar hou ik me nog maar eventjes verre van, haha.  Voor nu wil ik simpelweg zorgen dat ik het meeste uit mijn studie haal – ik wil ook eigenlijk pas op zoek naar een baan als ik een master heb behaald, maar wie weet voel ik daar straks helemaal de behoefte niet meer toe, dat kan. De beloning is ook heel weloverwogen gekozen: ik heb ringen altijd heel mooi en speciaal gevonden en ze ook altijd als bijzonder cadeau gekregen en het lijkt me heel mooi symbolisch om er eentje te kopen als ik een vaste baan op een school heb gevonden!

Blog

 • Mijn blog laten uitgroeien tot een persoonlijk lifestylemagazine waar ik als redacteur voor zou willen werken.
  • Meer unieke bezoekers per maand halen.
   • Me verdiepen in SEO-optimalisatie
    • Artikelen van Blogaholoc.nl napluizen
   • Me meer bezighouden met Google Analytics
    • Leren wat Analytics zoal kan.
    • Elke week even kijken hoe het ervoor staat.
   • Een huisstijl creëren die meer lifestyle is.
    • Oriënteren op mogelijkheden.
   • Mijn focus beter afbakenen.
    • Een lijst aanleggen van onderwerpen waar ik wel en niet over schrijf en op welke manier.
   • Mijn schrijfstijl verbeteren.
    • Een balans proberen te vinden tussen het persoonlijke en het journalistieke.
   • Experimenteren met meerdere artikelen per dag.
    • Zoetjesaan een tweede artikel introduceren.
   • Misschien het combineren van The Book Review en Vivians Vocabulaire.
    • Nieuwe website profileren.
   • Een nieuwe naam introduceren
    • Brainstormen over de voor- en nadelen en mogelijkheden

Beloning wanneer bereikt: een vintage typemachine

Onlangs realiseerde ik me dat ik op geen enkel punt wil stoppen met bloggen, behalve als ik op zeker moment zo oud ben dat de taal compleet is veranderd en ik daar niet aan kan wennen en ik dus continu taalfouten maak die geen taalfouten zijn, maar dat terzijde. Ik schreef eerder dat ik het wel zou overwegen als de omstandigheden ernaar waren, maar ik besefte later dat dat niet waar is. Ik weet nu dat ik op zeker moment wil stoppen met persoonlijk bloggen omdat ik denk dat dat uiteindelijk gewoon niet meer bij mij past, maar in plaats daarvan wil ik dan heel graag een lifestylemagazine opbouwen over alle onderwerpen die mij gelukkig maken, in mijn eentje of met een klein team van redacteurs. Dat moet dan een magazine worden waarbij ik denk ‘’daar wil ik met hart en ziel voor schrijven.’’ Mooier kan echt niet, lijkt mij. Ik ga dan wel kijken of ik mijn boekenblog kan integreren in die website (aangenomen dat ik The Book Review dan nog heb) want als ik het moet combineren met een baan wordt het lastig.

Persoonlijk

 • Een zo zelfstandig mogelijk leven opbouwen
  • Op mezelf gaan wonen
   • Een woning met zorg op oproepkracht krijgen.
    • De mogelijkheden bekijken van dit soort woningen.
   • Mijn persoonlijke verzorging zelf leren regelen
    • Oefenen met het zelf doen van voeding en medicijnen
     • Oriënteren op wat ik écht zelf zou kunnen en hoe.
    • Goed met geld leren omgaan
     • Meer geld sparen
      • Elke maand een bedrag opzij zetten
     • Meer dingen zelf regelen
      • Alle administratie zelf leren regelen.
       • Papa vragen me alles te leren.

Beloning wanneer bereikt: een kitten!

Dit is ook echt iets wat ik wil: ik weet dat mijn ouders niet eeuwig voor me kunnen blijven zorgen en ik wil ook heel graag echt een eigen leven opbouwen. Als het lukt, wil ik dit wel pas gaan doen als mijn eerste doel voltooid is, want ik denk dat ik mijn ouders nog heel goed kan gebruiken zolang ik studeer en het gevaar loop te veel te doen (aangezien de studie vanaf hier alleen nog maar zwaarder wordt). Ik zie het nog niet echt voor me, maar ik zie wel glashelder voor me dat er een kitten ronddartelt in mijn toekomstige stekje! Of misschien wel een heel nestje. Maar goed, eerst eentje. O nee, eerst dat stekje maar vinden.

Schrijven

 • Een carrière als auteur opbouwen.
  • Mijn historische romanreeks weer oppakken
   • Oriënteren op verhaallijnen en personages
   • Weer research gaan doen
  • Een schrijfprofiel opbouwen
   • Voorbeelden van mijn schrijfwerk verzamelen in een Word-dossier
  • Opnieuw investeren in een goede schrijfcursus
  • Experimenteren met nieuwe genres en technieken
   • Me oriënteren op wat zou kunnen werken ter ontwikkeling van mijn vaardigheden.

Beloning wanneer bereikt: een echt mooi, duur notitieboek

Het schrijven is iets waar ik absoluut mee door wil gaan: ik zie mezelf honderd procent zeker als (bestseller)auteur in de toekomst en ik vind het schrijven ook gewoon heerlijk. Misschien ga ik me wel op andere genres richten, maar ik wil er echt wel mee door. Vandaar dat ik ook wil gaan kijken wat ik nog met mijn historische roman wil.

Geluk

 • Gelukkig zijn en dat geluk overdragen op anderen.
  • Zoveel mogelijk doen wat mij gelukkig maakt en daarvan genieten
   • Lezen, schrijven, bloggen, series, films, reizen, katten, paardrijden, koken, spelletjes, life improvement, enzovoorts.
  • Een boek schrijven over wat ik heb meegemaakt, hoe dat mij heeft gevormd en hoe ik in het leven sta.
   • Me oriënteren op wat ik zoal in dat boek zou willen hebben
  • Andere mensen inspireren op het gebied van geluk en tevredenheid.
   • Een stichting oprichten
    • Dit idee uitwerken
   • Lezingen geven
    • Dit idee uitwerken
   • Een soort coach worden voor jonge mensen die graag gelukkig willen zijn
    • Dit idee uitwerken

Beloning wanneer bereikt: de vakantie van mijn dromen

Ja… dit is eigenlijk gewoon de bottom line: ik wil gelukkig zijn. net zo gelukkig als ik nu ben, of nog gelukkiger, dat maakt niet uit. Ik wil gewoon alles (kunnen) doen wat me blij maakt en me een goed gevoel geeft en het liefste zou ik dat ook willen overdragen aan andere mensen. Het voelt zo goed om mijn verhaal met mensen te delen, zoals ik nu al een aantal keer heb gedaan, en dat zou ik graag willen blijven doen. Geen idee of dat daadwerkelijk zou lukken hoor, maar het zou gewoon heel erg mooi zijn als dat wel zo was. De beloning bij dit doel is een beetje de beloning in het algemeen… het was eigenlijk het eerste dat in me opkwam en het is wat ik me voorstel van een welverdiende rust als alles zo ongeveer is zoals ik het graag wil hebben (al zitten er waarschijnlijk jaren tussen de verschillende doelen). Die beloning verandert misschien nog wel, geen idee.

The back-upplan

Ik vertelde al dat ik het belangrijk vind een back-up te hebben, want stel dat het toch niet lukt, dat het onderwijs te zwaar blijkt te zijn of dat ik het gewoon niet red? Dan wil ik niet op zoek moeten naar een nieuwe roeping. Ik denk dat ik dan, afhankelijk van hoeveel ik wel en niet kan, zou kijken naar andere mogelijkheden binnen het onderwijs. In het geval van aan huis of bed gekluisterd zijn, zou ik me storten op het schrijven van onderwijsartikelen: kan ik nog wel een paar uur per dag werken maar is het lesgeven te veel, dan zou ik kijken of ik ambulant begeleider of taalcoach zou kunnen worden of iets in die trant. Het bloggen en schrijven zijn dingen die ik hoe dan ook zal kunnen doen, dus dat is mooi, en ik denk ook dat het vertellen van mijn verhaal mogelijk zou moeten blijven zolang dat niet elke dag is. Maar ook hier is het weer het belangrijkste dat ik gewoon kan doen wat me gelukkig maakt, in welke vorm dan ook.

Het geeft mij een ontzettend fijn gevoel om deze doelen voor mezelf op een rijtje te hebben gezet: niet omdat ik er daardoor elke dag mee bezig ben, want dat is niet per se zo, het is gewoon de wetenschap dat ik echt ergens naar streef en weet wat ik wil. En het zorgt ervoor dat ik onwijs veel zin heb in de toekomst!

Wat zijn jouw life goals? En heb je ook beloningen voor jezelf bedacht?

You may also like...

9 Comments

 1. Wauw, krachtig artikel! Ik vind het echt ontzettend knap dat je zo goed weet wat je wil. Zelf heb ik ook wel zo’n soort lijst (met dezelfde methode geschreven), maar mijn doelen zijn toch wat abstracter, met als hoofddoelen bijvoorbeeld ‘groeien’ , ‘blijven leren’ etc.
  Isolde onlangs geplaatst…MBSR training – dag 1My Profile

 2. Wauw, echt heel mooi. Ik vind het inspirerend dat je zo positief in het leven staat, want inderdaad, waarom zouden anderen wel over de toekomst na mogen denken en jij niet? Ik vertrouw er helemaal op dat je je doelen gewoon zult kunnen bereiken!

  Daarnaast: ontzettend fijne methode dit! Ik krijg meteen zin om mijn levensdoelen ook op papier te knallen en concreter te maken, dus dat ga ik zo maar eens ‘even’ doen. Eerst mijn doelen voor oktober afmaken trouwens, haha.
  Maaike onlangs geplaatst…DIY: 3D dromenvangerschilderijMy Profile

  1. Ah, wat fijn dat het je inspireert, dankjewel!

 3. Wow, super inspirerend Vivian! Ik denk trouwens dat onderwijskunde veel beter bij je zou passen dan SEN, ook omdat SEN een hbo-master is en onderwijskunde toch meer uitdaging biedt! Ook bij onderwijskunde kun je je eigen draai eraan geven, bijvoorbeeld in het afstudeeronderzoek. Veel succes met jouw doelen, dat komt vast goed!

  1. Ik wist helemaal niet dat SEN een hbo-master is joh! Stiekem neig ik ook wel meer naar onderwijskunde omdat ik daar meer kanten mee uit kan. Maar SEN is wel iets wat ik goed kan gebruiken als ik het speciaal onderwijs in wil denk ik. Ach, nog tijd genoeg om dat te bepalen haha!

 4. Wat een mooie lijst met doelen! Heel realistisch (denk ik) en heel erg doordacht! Ik vind het inspirerend.
  Annelies onlangs geplaatst…HOW TO: sieraden maken… of niet?My Profile

 5. Wat gaaf dat je al deze doelen hebt gesteld!

 6. Wat bijzonder om dit te lezen. Ik kom via via vandaag voor het eerst op je site en je schreef dat je een eigen huisje wil maar wel met hulp op afroep. Ik zou zeggen ga eens kijken op fokuswonen.nl, dat is de ideale woonvorm voor mensen met een handicap,,die wel zelfstandig kunnen zijn, maar toch hulp nodig hebben. Ik woon inmiddels bijna 12 jaar in een Fokus woning en tot grote tevredenheid.
  Je hebt gewoon je eigen appartement, in mijngeval, regelt en doet alles je zelf, maar als je hulp nodig hebt, wat dat dan ook is, bij mij is dat bijv naar het toilet gaan, aan en uitkleden etc. Dan druk ik op de intercom, die word aangenomen door een adl-er en die zegt dan of dat ze er gelijk aankomt of dat je even moet wachten hoe lang dat ongeveer zal zijn. Ik heb zo’n gevoel dat dit misschien wel iets voor jou kan zijn. Succes met al je doelen, ik hoop dat jet je gaat lukken, maar dat zal vast wel. 🙂

 7. Wauw, wat een mooie lijst, heel erg duidelijk omschreven allemaal! Supereuk dat je zo iets aan m’n blogpost hebt gehad 🙂 ik duim voor je dat het allemaal gaat lukken en dat je geen back up plan nodig hebt!
  Linda onlangs geplaatst…Kerstmarkten in BerlijnMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]