Blogdip voorkomen

Bron beeld: Pixabay

Ja hoi, ik leef nog! Het overzicht ontbrak hier even een beetje: de tentamens komen eraan en ik heb nogal wat werk te verzetten wat betreft dossieropdrachten en lesvoorbereidingen, dus er heerste even een soort PANIEK. Oftewel: stress die, zoals zo vaak, volkomen onnodig bleek te zijn en zelfs een beetje een blogdip opleverde, want alles blijven combineren als studiedeadlines in je nek hijgen, is nogal lastig. Maar… gisteren heb ik in ongeveer tweeënhalf uur tijd maar liefst vijf artikelen geschreven, oftewel één hele week aan materiaal, voor The Book Review en dat was een eyeopener, want daardoor ontdekte ik hoe ik het mezelf wat makkelijker kan maken wat bloggen betreft. En datzelfde wilde ik natuurlijk doen voor Vivians Vocabulaire. Want zo’n blogdip ligt soms akelig dichtbij op de loer en er is niets vervelender voor iemand die echt graag en gepassioneerd wil bloggen. Dus: lees snel verder voor dé vijf gouden tips tegen een (sluimerende) blogdip!

 1. Laat je blog je R & R zijn

Natuurlijk, bloggen kost ook tijd en energie en soms moet je dat er ook echt in investeren. Maar vergeet ook vooral niet dat je blogt omdat je het leuk vindt, omdat het je hobby of zelfs je passie is, en laat dat de richtlijn zijn. Ik vergeet vaak dat ik altijd ontzettend veel energie krijg van het bloggen en dat het me helpt ontspannen en dat ik het gewoon zo leuk vind, en daarom schuif ik het voor me uit. Maar iedereen heeft af en toe een moment of een hele dag nodig waarop je kunt rusten en relaxen, dus waarom dan niet bloggen? Kortom: laat je blog je rustactiviteit, je pauzemoment zijn. Iedereen heeft tijd nodig voor ontlading en hobby’s en verstrooiing.

 1. Schrijf over wat je écht bezighoudt

Blogplanners en contentkalenders zijn hartstikke fijn, echt, maar soms zijn het ook dooddoeners. Soms ben ik bij voorbaat al moe als ik kijk naar de artikelen die in EditFlow staan voor komende week en dat is dus juist niet de bedoeling, zeker niet als het artikelen zijn waar je eigenlijk niet heel veel mee hebt. Houd dus niet teveel vast aan formats, rubrieken en indelingen, maar schrijf over wat je bezighoudt: dan spreekt het vuur uit je tekst en dát is wat mensen willen lezen. Anders gezegd: schrijf iets waar je in een handomdraai mee klaar bent, maar waar je echt iets over te zeggen hebt en waar je achteraf trots op kunt zijn.

 1. Laat het sociaal bloggen los

Met sociaal bloggen bedoel ik, bij gebrek aan een betere term, dat je vooral niet moet denken: ik heb al een hele tijd niet meer gereageerd op andere blogs of mijn sociale media onderhouden, dus ik kan beter maar even wachten met bloggen tot ik dat weer heb opgepakt. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht: sociaal bloggen kost soms meer energie en tijd dan een vlot, goed artikel uit je mouw schudden en daarmee werk je jezelf tegen. Vertrouw erop dat je in staat bent om kwalitatieve content te creëren en dat dat voldoende is om reacties en views te krijgen, dat je daarvoor niet afhankelijk bent van sociale netwerken. Dat komt wel weer.

 1. Maak het jezelf gemakkelijk

Even niet zoveel tijd, maar wil je wél wat kunnen publiceren? Laat dan je tunnelvisie los en kijk eens om je heen. Er is zoveel waar je over zou kunnen schrijven! Niemand zegt dat je hele lappen tekst vol diepzinnige gedachten moet publiceren. Als je iets online kunt zetten waar je echt bevlogen over bent, dan maakt het niet uit wat dat is. Een Pinterest-gallery, een reeks filmpjes, een korte persoonlijke update, een tip over het een of ander… wat dan ook. Maak het jezelf gemakkelijk!

 1. Blijf niet teveel hangen, blog gewoon

Denk niet te lang na over je blogdip of je tijdgebrek. Als het echt even niet lukt, als je hoofd er niet naar staat of als je gewoon andere prioriteiten hebt, dan is het even niet anders: durf het dan ook los te laten en weet dat jouw wereld echt niet vergaat als je even niet kunt bloggen en die van je volgers ook niet. Maar als je wél echt wilt bloggen en aan het malen bent over dat je vindt dat dat niet lukt: kap daarmee. Laat je altijd keurig ingevulde blogplanner even voor wat-ie is, zoek niet te lang naar het perfecte beeld, laat je even niet afleiden door sociale media en de 1000 andere dingen die je zou moeten doen: blog gewoon. Schrijf één stuk of een paar stukken, maar schrijf: dan voel je je beter. Bloggen werkt helend, en laten we die helende kracht niet onderschatten.

Wat doe jij als je last hebt van een blogdip?

Kleine huishoudelijke mededeling: ik weet even niet hoe consistent ik de 5 dagen per week de komende één à twee weken kan aanhouden, maar ik ga gewoon deze tips opvolgen en dan komt het vast goed.

You may also like...

12 Comments

 1. Fijne tips! Ik werkte eerst ook met een contentkalender maar ik merkte al snel dat dat voor mij niet werkt. Als ik een blog ga schrijven, schrijf ik over wat ik op dat moment wil en dat gaat ook het beste.
  Anouk onlangs geplaatst…Mijn reisplannen voor 2016My Profile

 2. Dank je wel voor de tips! Ik werk sowieso niet met een blogplanning, dat werkr voor mij wen stuk fijner.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Blogalicious #3My Profile

 3. Tot nu toe heb ik nog nooit te kampen gehad met een blogdip. Wel met leesstress, maar dat kan ik ondertussen beter relativeren vermits het bloggen én recenseren inderdaad een hobby is en geen verplichting.

  Ik werk met een blogplanning maar die is heel flexibel. Het kan dus gerust gebeuren dat ik er wat mee heen en weer schuif wanneer een specifieke blogpost me op dat moment niet ligt.

  Het puntje over sociaal bloggen begrijp ik wel. Ik merk dat ik daar vrijwel evenveel tijd aan spendeer als aan het runnen van mijn eigen blog.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Leuke ontdekking op TwitterMy Profile

 4. Ik heb wel veel last gehad van blogdips tijdens mijn studie door tijdgebrek. Maar nu ik veel meer tijd heb naast paar uren werken, merk ik dat ik eigenlijk best veel inspiratie heb! Ik heb wel vaste rubrieken, maar dat kan ook: ik heb iedere week wel een video, review en diy 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…How to: Yoast SEO WordPress pluginMy Profile

 5. Handige tips! Ik heb er nog geen last van gehad maar ben ook nog niet zo heel lang mee bezig. Ik vind wel dat als je die social media niet onderhoud wel erg veel verkeer misloopt. En soms kan dat moeilijk zijn, ook als je even geen zin of tijd heb. -x-
  Marushi onlangs geplaatst…Een jaar met mijn geliefdeMy Profile

  1. Zeker waar, ik denk dat die prioriteiten bij iedereen net iets anders moeten liggen 🙂

 6. Voorlopig zijn dit de beste tips die ik tot nu toe gelezen heb 🙂 Ik heb geen last van een blogdip, maar als ik die wel krijg, weet ik wat ik moet lezen!
  Op dit moment heb ik meer last van ’teveel tijd kwijt aan andere dingen’, terwijl ik wel wil schrijven. Maar nu in ieder geval de problemen op mijn blog zijn opgelost, krijg ik wel weer wat ruimte in tijd.
  Daenelia onlangs geplaatst…Roedel, mens en hondMy Profile

  1. Ah dat is wel heel fijn om te horen, dankjewel!

 7. Ik blog eigenlijk gewoon niet, als ik geen zin heb…
  Marjolein onlangs geplaatst…Wie is de Mol? Aflevering 3My Profile

 8. Fijne tips Vivian 🙂
  Wat voor mij het beste werkt is je laatste tip; gewoon te gaan zitten met een leeg bestandje voor mijn neus en simpelweg beginnen te schrijven. Eerst slaat het dan nergens op en hop ik 10x naar een ander onderwerp, maar na een tijdje ploeteren ontstaat er toch ineens een goed idee en maak ik er een nette blogpost van.
  Isolde onlangs geplaatst…Boekreview; The little old lady who broke all the rules – Catharina Ingelman-Sundberg – ****My Profile

  1. Dat is zeker herkenbaar! Ik switch ook regelmatig van insteek tot het gewoon ineens klopt en klikt en dan is het top!

 9. […] Bloggen is leuk, maar het kost wel veel tijd. En dat is lastig als je het druk hebt! Zo voorkom je dat je hierdoor in een “blogdip” raakt. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]