Het is hier momenteel een beetje stil… sorry! Het lukt me niet echt meer om met grote regelmaat een stukje te schrijven, simpelweg omdat ik nog steeds niet lekker in mijn vel zit. Ik ben nog altijd ziek en hoewel het nu beter gaat, kost bloggen me toch veel energie en die energie besteed ik liever aan schoolwerk zodat ik daarmee niet te ver achter ga lopen. Toch wil ik jullie niet helemáál in de kou laten staan en dus besloot ik vandaag toch weer eens te gaan typen. Omdat ik nu met mijn zieke gedoe veel lees en ook veel films kijk, gaan we het daar eens over hebben. Je hoort het namelijk zo vaak… ”het boek was zoveel beter dan de film!” Hoewel ik vind dat dit twee onvergelijkbare media zijn (met dank aan Laura voor het verkrijgen van dit standpunt) vind ik het wel altijd leuk om een film te kijken die gebaseerd is op een boek waar ik dol op was en de kwaliteit dan te vergelijken. Over het algemeen vind ik de boeken bijna altijd ook mooier dan de films, maar niet altijd!

1. The Reader / De Voorlezer (Bernhard Schlink)
Voor Duits heb ik vorige week het boek De Voorlezer van Bernhard Schlink gelezen. Helaas had ik de film al eerder gezien en wist ik dus al hoe de plot zich zou gaan ontwikkelen en vooral wat de twist zou gaan zijn. De film uit 2008 met Kate Winslet en Ralph Fiennes in de hoofdrollen vond ik prachtig, geweldig geacteerd en qua verhaal echt heel meeslepend en aangrijpend. Van het boek verwachtte ik dus enerzijds niet veel omdat ik de film zo top vond, maar anderzijds juist heel veel omdat de film erop gebaseerd is. Het verhaal gaat over een tienerjongen die net na de Tweede Wereldoorlog een affaire krijgt met een veel oudere vrouw. Zij verdwijnt op een dag en pas vele jaren later ziet hij haar weer, en ontdekt hij welk geheim ze al die tijd met zich heeft meegedragen.
Ik vond het boek geweldig. Het was minstens zo mooi als de film, maar dan in woorden – en ik stapte erin met een gevoel van ”ik zie het wel” dus ik werd compleet meegesleept. Prachtige plot, bijzondere personages en een mooie schrijfstijl die af en toe wel wat langdradig of juist te beknopt was. Film en boek zijn minstens even mooi. Wel belangrijk: eerst het boek lezen en dan pas de film zien.

2. Intouchables / Onaantastbaar (Philippe Pozzo di Borgo)
Vorig jaar las ik ook de autobiografie van Philippe Pozzo di Borgo, de enorm rijke Franse zakenman die in de bloei van zijn leven geheel verlamd raakte door een vreselijk ongeluk tijdens het paragliden. Op zijn levensverhaal is de fantastische film Intouchables gebaseerd, een film die mij ontzettend deed lachen, maar voor mij ook herkenbaar en gewoon ontzettend mooi en leuk was. Ik ben sowieso niet zo van de autobiografieën, maar van dit boek verwachtte ik toch wel wat, op z’n minst een mooi verhaal. Het was zeker goed geschreven, heel filosofisch en met aangrijpend eerlijke openbaringen. Toch vind ik de film vele malen beter. De humor waar de film vol van zit, is in het boek eigenlijk ver te zoeken en de band tussen de aristocraat en de allochtone crimineel uit een achterbuurt die in de film centraal staat, wordt in het boek nauwelijks verder uitgewerkt dan een melding van de aanwezigheid van de verzorger. Jammer, maar ook wel begrijpelijk bij een autobiografie.

3. Anna Karenina / Anna Karenina (Lev Tolstoj)
Ik ben momenteel nog volop aan het lezen in het boek, maar ben daar pas mee begonnen nadat ik de nieuwste versie van de film (met Keira Knightley) had gezien. Dit heeft mij enorm geholpen om door het eerste gedeelte van het boek te komen, want jeetje… wat een hoop personages, wat een geswitch tussen perspectieven en settings, wat een verwarring! Door de film kende ik het verhaal en de karakters al, en kom ik dus gemakkelijker door het boek heen. Nu ben ik ongeveer op de helft en ik vind het een prachtig boek, erg mooi geschreven en met heel interessante verhaallijnen in de trant van familiedrama’s, daar hou ik wel van haha. De film vond ik ook erg mooi en behalve het vreemde toneel waarop alles zich af leek te spelen, doet het zeker recht aan het boek qua realisatie van de verbeeldingswereld in het boek.

4. The Boy in the Striped Pyjamas / De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne)
Een film gebaseerd op een boek dat eigenlijk gericht is op kinderen, maar door volwassenen waarschijnlijk beter begrepen wordt. Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe mensen – voornamelijk kinderen – van het type dat Hitler ”goed” vond, alles bekijken. Het boek vond ik echt geweldig toen ik het las voor Engels en de film zag ik iets later. Ook dit is weer zo’n boek dat je moet lezen voordat je de film kijkt, vanwege de twisten in de plot en vooral vanwege het einde. De schrijfstijl van het boek is erg mooi, heel origineel omdat het vanuit het perspectief van een kind is geschreven en me dat erg lastig lijkt. In de film zijn de personages erg mooi uitgewerkt, alleen het hiervoor genoemde perspectief valt daar wel een beetje weg. Maar alsnog een heel mooie verfilming die zeker recht doet aan het boek.

5. The Other Boleyn Girl / De zusjes Boleyn (Philippa Gregory)
Oké, dit is niet de beste verfilming van allemaal, maar toch wel eentje die in het rijtje thuis hoort. Want een boek van meer dan zeshonderd bladzijden is nou eenmaal ontzettend moeilijk om in een film van bijna twee uur te proppen. Toch vind ik het een mooie poging, want de cast is erg goed en het verhaal is mooi verfilmd en de sets en kostuums zijn super. Het boek is beter, maar de film is zeker niet slecht.

Wat andere verfilmingen betreft, zou ik graag nog Perfume: The Story of A Murderer (gebaseerd op Het Parfum van Patrick Suskind, ben ik nu aan het lezen) willen zien, en ik zou graag The Notebook van Nicholas Sparks willen lezen omdat ik de film geweldig vond. Ook ben ik van plan om Les Misérables nog eens te lezen, van Victor Hugo.  Wat zijn jullie favoriete boekverfilmingen?

You may also like...

4 Comments

  1. Van die andere weet ik het niet, maar ik ben het eens met the boy with the striped pyjama’s!

  2. Perfume wil ik ook absoluut nog lezen. De film was zo bijzonder.

    1. Ik ben het boek nu aan het lezen, er komt zeker een recensie van!

  3. Oeh, filmtips! Altijd goed. Nummertje 3 en 5 heb ik nog niet gezien, die gaan op mijn watch list. En alleen nummer 4 heb ik ook daadwerkelijk gelezen voordat ik aan de film begon. Zelf vind ik The Perks of Being a Wallflower een hele goede verfilming, het boek vind ik helemaal geweldig en de film had een beetje dezelfde ‘feeling’ als het boek. Waardoor ik de film uiteindelijk net zo goed vond als het boek, en dat heb ik niet vaak. Haar naam was Sarah vond ik ook een goede verfilming trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]