365 days of self improv | 12 30 day challenges voor 2017!

Onder Personal life Self improvement op 15 januari 2017

Het concept van 30 Day Challenges is nooit vreemd geweest voor mij: ik kende de Instagramchallenges, de fotochallenges, de leeschallenges… toch heb ik er nooit aan meegedaan, omdat ik het altijd zo forcerend vond – elke dag precies dát moeten doen, ook als je er geen zin in hebt… mwah. Niet echt iets voor mij. Tot ik op de blog van Deisy verschillende artikelen tegenkwam over haar 30 day challenges, waarvan ze in 2016 maar liefst 8 heeft gedaan. Affirmaties, een dagboek bijhouden, sporten, vroeg opstaan… ik vond het superknap én onwijs inspirerend. Want daardoor kreeg ik het inzicht dat ik de challenges ook helemaal zélf kon vormgeven! En toen was het idee vrij snel geboren… ik ga in 2017 elke maand een 30 Day Challenge doen, oftewel: 12 maanduitdagingen!

Waarom de 30 Day Challenges?

Tijdens een 30 Day Challenge richt je je een maand lang op een bepaald iets wat je wilt doen, doorvoeren of veranderen in je leven. Een hele maand lang ben je daar elke dag mee bezig: het is niet per se erg als je een dagje mist, maar de bedoeling is wel dat je het volhoudt – want één dag overslaan kan ertoe leiden dat je het helemaal niet meer afmaakt. Nu is het zo dat mijn doel voor 2017 is om meer aan mezelf te werken: mezelf beter te leren kennen, te reflecteren, liever voor mezelf te zijn, te werken aan mijn minder sterke kanten en mezelf te verrijken. En 30 Day Challenges zijn daar wat mij betreft dé manier voor! Ik zorg er zo voor dat ik elke dag iets voor mezelf kan doen, dat ik daadwerkelijk aan die persoonlijke groei toe kom en dat ik op een gemakkelijke, niet zo tijdrovende manier aan mezelf kan werken.

De challenges die ik heb bedacht

Ik wil proberen om elke maand een challenge te doen. dat lijkt veel, maar ik denk dat het wel meevalt: sommige challenges zijn bijvoorbeeld niet zo tijdrovend en gaan over dingen die al als een soort tweede natuur voelen – alleen heb ik nooit écht de moeite genomen om ze deel van mijn natuur te maken. Ik ga elke maand kijken welke challenge ik wil doen en die keuze heeft dan ook te maken met hoe ik die maand zit qua verplichtingen: een complexere challenge doe ik bijvoorbeeld liever in een vakantiemaand. Ik heb dus 12 uitdagingen bedacht die te maken hebben met dingen die ik graag wil doen of bereiken, gewoontes die ik wil uitproberen of doorvoeren, dingen waar ik meer aandacht aan wil geven of bezigheden waarvan ik verwacht dat ze me een hoop zullen leren over mezelf. Het zou nog best kunnen dat er challenges veranderd worden, maar voorlopig is dit de lijst!

De lijst

 1. Elke dag een spelletje spelen;
 2. Elke dag minimaal één uur aaneengesloten lezen;
 3. Elke dag een stukje in mijn dagboek schrijven;
 4. Elke dag aan Ik, notes to my future self werken;
 5. Elke dag een kaartje trekken uit het Blik Geluk of het Denk Positief-doosje;
 6. Elke dag een brief aan mezelf schrijven;
 7. Elke dag aan mijn autobiografie/levenshandboek werken;
 8. Elke dag een quote of affirmatie maken en mezelf inprenten;
 9. Elke dag aan mijn toekomst werken;
 10. Elke dag mijn lichtpuntjes bijhouden;
 11. Elke dag mediteren;
 12. Elke dag een verhaal of gedicht schrijven.

Hoe werkt het?

Aan het begin van de maand kijk ik welke challenge ik wil doen. Ik werk dan uit hoe ik er precies mee aan de slag wil gaan, maar ik probeer het wel zo vrij mogelijk te houden: ik ga bijvoorbeeld geen vaste tijden of hoeveelheden inplannen, want het moet leuk blijven en eventueel ook in weinig tijd kunnen. De spelletjesuitdaging bijvoorbeeld: één level of tien levels, dat maakt niet uit. De hele maand hou ik dan per dag bij wat ik heb gedaan en aan het eind van de maand schrijf ik op hoe de challenge is bevallen, wat ik ervan heb geleerd, of ik het wil voortzetten enzovoorts. En ik plan dus niet per dag wat ik wil doen, zoals bij sommige challenges wel het geval is: ik wil echt zelf kunnen invullen hoe en wat. Mocht een challenge echt niet werken, dan kan ik er ook mee stoppen – maar ik wil wel proberen om het echt vol te houden.

Challenge van januari: Elke dag een spelletje doen

Deze uitdaging heb ik voor januari gekozen omdat dat me de meest relaxte leek om het jaar mee te beginnen: elke dag even lekker bijkomen, ontspannen, me vermaken met een spelletje. Ik bedoel dan niet een iPad-game, maar echt een timemanagement-downloadspel: die spelletjes zijn ontzettend leuk, maar ook best complex en je bent er wel even mee bezig voor je ze hebt uitgespeeld. Het is echt met levels en uitdagingen en dat vind ik leuk, want zo kun je kleine en grote successen vieren en het is perfect om je gedachten mee te verzetten. Tot dusver is het gelukt om elke dag te spelen en ik vind het vooral heel leuk en fijn dat ik er echt aan toekom, want die spellen stonden al best lang op mijn computer zonder dat ik mezelf ertoe zette ze te spelen – en nu geniet ik er echt van. Goed begin dus!

Uiteraard hou ik jullie met artikelen op de hoogte van de challenges die ik doe en hoe die bevallen, waarschijnlijk in de Waar mijn hart vol van is-rubriek. Ik ben heel benieuwd of het me gaat lukken om al deze challenges te voltooien, of misschien verandert de lijst nog wel. Het is in ieder geval een tof project om 2017 mee te doorlopen!

Doe jij wel eens een 30 Day Challenge?

Gerelateerde berichten:

Reacties
CommentLuv badge