Ik sta er nooit zo bij stil of de boeken die ik recenseer nog vrij nieuw en modern of al wat ouder en stoffiger zijn. Vooral omdat de meningen over wat dan modern en wat dan stoffig is erg uiteen lopen: boeken van een jaar of drie geleden worden soms al als ‘’oud’’ bestempeld terwijl sommige mensen nog steeds zweren dat de Potterboeken modern zijn. Moderne literatuur heeft misschien te maken met het laatste decennium, misschien met de gehele eenentwintigste eeuw tot nu toe. Maar ik merk vaak dat het ‘’zinloos’’ wordt gevonden om als boekbloggers oudere boeken te recenseren… en daar vind ik wat van. Namelijk: dat het onzin is!

Verborgen pareltjes ontdekken

Als je boeken leest en recenseert die al wat ouder zijn – laten we zeggen, ouder dan 3 tot 5 jaar – is de kans groot dat je daar mooie dingen in ontdekt. Die boeken krijgen namelijk minder aandacht, terwijl ze tóch nog heel mooi en bijzonder kunnen zijn. Soms zijn het boeken die duidelijk buiten de hedendaagse succesformules (thrillers, liefdesdriehoeken) vallen en daardoor net wat unieker zijn. Soms zijn het boeken die, doordat ze in een ander jaar en een andere actualiteit zijn geschreven, een heel mooi nieuw perspectief bieden of over hele interessante dingen gaan. Kortom: je kunt verborgen pareltjes ontdekken tussen de minder moderne boeken en die kun je dan weer delen met je blogbezoekers en medelezers!

Je helpt er uitgevers en auteurs mee

Waarom zou het nutteloos zijn om oudere boeken te recenseren? Omdat die al afgeschreven zijn door uitgevers, omdat auteurs zich allang op iets nieuws hebben gestort? Vind ik geen geldige reden. De boeken horen nog steeds bij het fonds van de uitgeverij en misschien worden ze niet meer opnieuw gedrukt, maar ze zijn vast nog wel te koop en dan help je dus de uitgever én de auteur ermee. Auteurs vinden het bovendien leuk als je wat van hun oudere werk bespreekt, en waarom zouden ze ook niet? Elk boek is iets persoonlijks voor hen, en elk boek dat gelezen wordt is bijzonder. Bovendien… wie weet, misschien zorg jij er met jouw recensie wel voor dat een boek weer nieuwe waardering krijgt, ook van de uitgeverij! Het gebeurt best vaak dat boeken opnieuw worden uitgebracht of dat series alsnog worden afgemaakt. Het is altijd iets waard!

oudere-boeken

Waarom zou je hete níet doen?

Dit vind ik eigenlijk het belangrijkste: waarom zou je oudere boeken níet lezen en recenseren? Als jij die boeken graag wilt lezen of herlezen, waarom dan niet? Wat maakt het uit? Ik heb ook nog zat boeken in mijn kast staan die ik binnenkort wil gaan (her)lezen en die al aardig wat jaartjes oud zijn, maar die boeken ga ik gewoon net zo goed recenseren als de nieuwkomers. De leeservaring is meestal gelijk. Je kunt de boeken op dezelfde manier recenseren en je recensies zijn dus echt wel wat waard. De boekenwereld verandert constant, smaken en trends veranderen, maar dat betekent niet dat boeken die net zo waardevol zijn als de nieuwe bestsellers dan maar in de vergetelheid moeten raken.

Lees en recenseer jij vaak boeken die wat ouder zijn? En wat is ‘’oud’’ volgens jou?

You may also like...

16 Comments

 1. In principe is een boek na 4 maanden (zodra de nieuwe catalogus er is) al ‘oud’. En ik denk dat nieuw en modern niet hetzelfde zijn. Zelf vind ik het belangrijk om ook oudere boeken te recenseren omdat er meer is dan alleen de boeken die nieuw zijn en alle aandacht op internet krijgen.

  1. Eens! Dat verschil tussen nieuw en modern is inderdaad ook belangrijk.

 2. In principe is een boek na 4 maanden (zodra de nieuwe catalogus er is) al ‘oud’. En ik denk dat nieuw en modern niet hetzelfde zijn. Zelf vind ik het belangrijk om ook oudere boeken te recenseren omdat er meer is dan alleen de boeken die nieuw zijn en alle aandacht op internet krijgen.

  1. Eens! Dat verschil tussen nieuw en modern is inderdaad ook belangrijk.

 3. Boeken zijn gewoon erg snel ‘oud’. Net als Emmy vind ik het erg belangrijk om ook oudere boeken te recenseren, omdat die net zo goed aandacht verdienen. En ze kunnen zorgen voor een ander perspectief, waarmee je een nieuwer boek ook gewoon anders leest. Ik ben dus helemaal voor ook oudere boeken lezen!

  1. Ik ben het helemaal met je eens 🙂

 4. Boeken zijn gewoon erg snel ‘oud’. Net als Emmy vind ik het erg belangrijk om ook oudere boeken te recenseren, omdat die net zo goed aandacht verdienen. En ze kunnen zorgen voor een ander perspectief, waarmee je een nieuwer boek ook gewoon anders leest. Ik ben dus helemaal voor ook oudere boeken lezen!

  1. Ik ben het helemaal met je eens 🙂

 5. Ja, ik lees ze graag en ik vind het zeker nuttig. Voor mezelf, want ook een boek van vijf jaar geleden kan mij iets leren, of mij een enorme gave leestijd bezorgen. Het zou zonde zijn als deze boeken dan onbesproken zouden blijven.

  Vaak komen oudere boeken later weer terug in goedkope uitgaves en dan gaan mensen ook op zoek naar meer info over reviews van deze boeken. Dus ook voor mijn blog en mijn lezers is het nuttig.

  1. Dat laatste zie je veel inderdaad, vind ik altijd heel leuk als een boek dan weer nieuwe aandacht krijgt!

 6. Ja, ik lees ze graag en ik vind het zeker nuttig. Voor mezelf, want ook een boek van vijf jaar geleden kan mij iets leren, of mij een enorme gave leestijd bezorgen. Het zou zonde zijn als deze boeken dan onbesproken zouden blijven.

  Vaak komen oudere boeken later weer terug in goedkope uitgaves en dan gaan mensen ook op zoek naar meer info over reviews van deze boeken. Dus ook voor mijn blog en mijn lezers is het nuttig.

  1. Dat laatste zie je veel inderdaad, vind ik altijd heel leuk als een boek dan weer nieuwe aandacht krijgt!

 7. Ik vind het vooral leuk als er een mix van verschillende boeken op een blog voorbijkomt en of dat nou op gebied van genre of uitgavedatum (of iets anders) is, maakt mij niet zo heel veel uit; ja hoe diverser op verschillende gebieden hoe beter eigenlijk. Ik denk namelijk dat er zoveel te ontdekken is en dat het daarom jammer is om op welk gebied dan ook te blijven hangen of nooit iets opnieuw te proberen. Zo ben ik bijvoorbeeld geen fan van thrillers maar nu ik de serie The Night Manager aan het kijken ben (en erg goed vind), wil ik toch het boek ook een kans geven en kijken of deze thriller in boekvorm mij wél kan overtuigen.

 8. Ik vind het vooral leuk als er een mix van verschillende boeken op een blog voorbijkomt en of dat nou op gebied van genre of uitgavedatum (of iets anders) is, maakt mij niet zo heel veel uit; ja hoe diverser op verschillende gebieden hoe beter eigenlijk. Ik denk namelijk dat er zoveel te ontdekken is en dat het daarom jammer is om op welk gebied dan ook te blijven hangen of nooit iets opnieuw te proberen. Zo ben ik bijvoorbeeld geen fan van thrillers maar nu ik de serie The Night Manager aan het kijken ben (en erg goed vind), wil ik toch het boek ook een kans geven en kijken of deze thriller in boekvorm mij wél kan overtuigen.

 9. Ik vind het ook leuk om ‘oude’ boeken te recenseren, die kan ik evengoed fantastisch vinden. En mijn lezers ook.

 10. Ik vind het ook leuk om ‘oude’ boeken te recenseren, die kan ik evengoed fantastisch vinden. En mijn lezers ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]