Ik maak al heel lang geen lijstjes meer van boeken die ik in een bepaalde maand wil lezen, en aan een complete database van mijn TBR-lijst durf ik ook maar liever niet te beginnen. Er was een tijd dat ik het fijn vond om dat soort lijstjes af te werken, maar er kwam altijd wel weer een moment dat het me begon te frustreren: omdat mijn hoofd toch meer naar andere boeken toe dreef, omdat er compleet nieuwe boeken op mijn pad kwamen die alle mogelijke hartsnaren begonnen te domineren, omdat ik plots een periode had van bepaalde genres… afijn, dat soort lijstjes werken nooit zo goed. Totdat – en dat punt komt onvermijdelijk – ze wel weer werken, of totdat je in ieder geval wilt kijken of ze weer werken. Zo heb ik de laatste tijd best veel nieuwe boeken aan mijn digitale bibliotheek toegevoegd, en dat zorgde voor kriebels… kriebels om een lijstje te maken van de boeken waar ik in de komende maanden gewoon koste wat het kost aan toe wil komen, omdat ik er ontzettend benieuwd naar ben. En, toegegeven: als stok achter de deur zijn dat soort lijstjes toch wel heel erg handig, al is het maar om te voorkomen dat je aan het eind dat ene boek nog altijd geen kans gegeven hebt. Vol trots presenteer ik: de lijst van boeken die ik in 2021 in ieder geval wil lezen. Wanneer precies, dat laten we maar even in het midden.

De moordclub (op dinsdag) – Richard Osman

Als zowel je zus als zwager een bepaald boek maar blijven aanprijzen en aanraden, moet er op een gegeven moment toch iets gebeuren – al is het maar om een familieruzie aan de kersttafel van ’21 te voorkomen. Maar eerlijk is eerlijk: een mix van Hendrik Groen en Agatha Christie, over vier bejaarden die zich over onopgeloste moordzaken buigen, van de hand van de presentator van wat één van de grappigste Britse spelshows zou moeten zijn? Dat klinkt ook wel heel erg leuk! 

De erelijst – Kelly Collins

In het kader van ‘’lekker fout is niet fout’’ een sexy romance met een thema dat ik nog niet eerder ben tegengekomen: een arme studente die als escort gaat werken en verliefd wordt op haar cliënt. Ik denk dat er best wat meer boeken mogen zijn over deze verborgen branche, die toch echt niet altijd zo duister is als we (willen?) denken, dus ik ben heel benieuwd of het net zo goed is als op Goodreads wordt gezegd en als ik me voorstel.

Het boek van vergeten woorden – Pip Williams

Dit boek kwam ik tegen in Kobo Plus en het lijkt me zo mooi dat mijn verwachtingen nu al ‘’nieuw lievelingsboek?’’-hoog zijn. Het gaat over Esme, de dochter van een lexicograaf die samen met zijn collega’s aan de eerste uitgave van het Oxford Dictionary werkt. Esme zit als jong meisje onder hun werktafel, luistert en plukt de papiersnippers uit de lucht met daarop woorden die worden vergeten of weggewuifd, en zo creëert ze haar eigen woordenboek dat haar, in een tijd van suffragettes en een naderende oorlog, helpt om de wereld te begrijpen die tot dan toe door mannen voor haar is gedefinieerd. Ik bedoel, als taalliefhebber klinkt dit ontzettend goed, en ik kan nu al niet wachten om in dit verhaal te verdwalen.

Het eerlijkheidsexperiment – Clare Pooley

Nog zo’n ogenschijnlijk verborgen parel die ik gewoon tegenkwam tijdens het browsen in Kobo Plus, maar waar ik onmiddellijk van wist dat ik ‘m moest lezen. Dit verhaal gaat over een bejaarde man die in een café een notitieboek achterlaat, waarin hij mensen uitnodigt hun verhaal te vertellen, zonder leugens of mooimakerij. De eigenaresse van het café is de eerste die er gehoor aan geeft, en na haar volgt nog een handjevol anderen, die samen het experiment tot een bijzonder succes maken. Dit klinkt net als het vorige verhaal echt als zo’n boek waarbij je je afvraagt hoe de auteur iets heeft kunnen verzinnen dat zo mooi en hartverwarmend klinkt dat je het al bij voorbaat helemaal in je hart wilt sluiten.

American Royals – Katherine McGee

Oké, ik vond Duizend Hoog niet zo spectaculair, maar… kom op. Ik smul van alles wat met blauw bloed en paleizen en koninklijke families te maken heeft, en als er op een omslag Gossip Girl meets The Crown staat, dan ben ik gewoon niet meer te overtuigen van enige reden dat ik dit boek níet zou moeten lezen. Een Amerikaanse koninklijke familie? YES PLEASE. Kom maar door. Kan niet wachten.

Tot snel – Beth O’Leary

Ik vond Veel liefs zo ontzettend leuk en toen ik de omschrijving las van Tot snel – over een jonge meid en een oude vrouw die van huis en van leven ruilen – wist ik al dat ik dit ook weer heerlijk zou gaan vinden. Nu alleen nog even daadwerkelijk lezen om te zien dat ik gelijk heb.

De laatste brief – Rebecca Yarros

Ik vind Rebeca Yarros sinds de Flight & Glory-serie geweldig, maar dit is het eerste boek dat ik sindsdien van haar ga lezen en ik ben ontzettend benieuwd. Ook nu is het weer een zogenaamde legerroman, over een vrouw die in haar eentje een tweeling opvoedt en een bed & breakfsat runt en onderwijl correspondeert met de man die samen met haar gesneuvelde broer in het leger heeft gezeten. Maar deze man wordt al snel meer dan een penvriend, zeker wanneer hij plots voor haar deur staat, en er blijkt nogal wat te zijn dat ze niet aan het papier hebben toevertrouwd. Lijkt me zo mooi!

Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion

Dit is een klein beetje een principekwestie: ik heb het afgelopen jaar de eerste twee Rosie-boeken herlezen en die waren nog steeds zo leuk en zo fijn dat ik nog extra benieuwd werd naar het derde deel. Tegelijkertijd kijk ik er, zoals wel vaker gebeurt bij series, ook naar uit om straks klaar te zijn met de hele serie, want het is al wel zo’n tien jaar geleden dat ik het eerste deel voor het eerst las. Deze wil ik dus gewoon absoluut lezen.

Zo goed als nieuw – Petra Vollinga

Ik vind Petra Vollinga toch wel echt een van de leukste feelgoodauteurs van Nederland: haar mozaïekroman Hallo liefde was ontzettend fijn en ook Het geheim van Eva vond ik gewoon verrukkelijk leesvoer. Zo goed als nieuw gaat ook weer over verschillende personages, die met elkaar gemeen hebben dat ze allemaal Marktplaatsverkopers en -kopers zijn. Met andere woorden: hilarische en hartverwarmende verhalen over spullen en herinneringen… kan het nog beter? Lijkt me zo leuk!

Rood, wit en koningsblauw – Casey McQuiston

Bewijs nodig voor het feit dat ik van sappige koningshuisverhalen hou? This is the best I can do. Ik ben echt een enorme fangirl voor dit boek sinds ik het voor het eerst tegenkwam, want, nou ja, ik bedoel: de First Boy – oftewel de zoon van een VROUWELIJKE president van Amerika) en de kroonprins van Engeland die eerst clashen en vervolgens crushen? Hell yes. HELL YES.

Momentum – Shelena Shorts

Een verhaal over onsterfelijkheid met een vleugje tijdreizen? Momentum spookt al door mijn hoofd sinds de verschijning in 2019, en ik vind dat het er nu toch echt maar eens van moet komen dat ik het ga lezen. Het is namelijk niet voor niets al die tijd blijven hangen en het lijkt me zo mooi!

De beminde – Kiera Cass

Ik weet eigenlijk niet waarom ik dit boek niet al vorig jaar heb gelezen, want als de Selection-koningin met een nieuw boek komt, kan dat natuurlijk niet al te lang in de kast blijven liggen. Het is een boek dat verrukkelijke intriges belooft, over een meisje dat is opgegroeid in de gunst van de toekomstige koning – maar alleen niet goed weet of ze die gunst wel wil.

Misschien nu – Colleen Hoover

Ik geloof dat er maar weinig boeken zijn die ik mooier vind dan Misschien ooit van Colleen Hoover, en die wil ik dit jaar absoluut herlezen – omdat ik de magische muziek/verhaal-ervaring wil herbeleven, maar ook omdat ik ongelooflijk benieuwd ben naar het vervolg: deels ben ik een beetje bang of het wel net zo mooi zal zijn, maar aan de andere kant twijfel ik daar ook weer niet echt aan. Ik bedoel, het is Colleen Hoover en het is Sydney, Ridge en Maggie. Kan weinig aan fout gaan.

Phobos – Victor Dixen

Als ik mijn ebook-bibliotheek op ‘oudste eerst’ sorteer, zoals ik de afgelopen tijd regelmatig heb gedaan, dan is Phobos een van de boeken die als eerste voorbijkomen en dus al het langste op ‘ongelezen’ staan. Ik heb dit boek, over een datingshow in de ruimte, steeds een beetje voor me uitgeschoven vanwege de gemixte reacties, maar uiteindelijk blijf ik er toch wel steeds benieuwd naar, dus misschien moet het er dan dit jaar toch echt maar eens van komen. Ook omdat het dan zo’n fijn gevoel geeft, weet je wel, om eindelijk een boek te hebben gelezen dat al zo lang op je lag te wachten.

Geek Girl: Bekent kleur & Voor altijd

Het afgelopen jaar heb ik aardig wat boeken van Geek Girl verslonden, en het blijft zo’n ontzettend lekkere serie dat ik niet denk dat ik er ooit genoeg van zou krijgen als er nog tien delen waren – maar of ik de hele reeks nog eens zal herlezen is dan weer een ander verhaal. In ieder geval wil ik dit jaar graag de laatste twee boeken – Bekent kleur en Voor altijd – lezen, al was het maar omdat ze gewoon zo ontzettend fijn zijn als tussendoor-boeken… maar ook gewoon omdat ik Harriet zo onwijs leuk vind <3

Alles op alles – Marijke Vos

Dit jaar heb ik een aardige Marijke-sprint gemaakt met de complete Weddingplanner-reeks en kerstnovelle De matchmaker, dus ik ben nu inmiddels ook wel heel benieuwd naar haar andere twee recente boeken: Alles op alles en Ik pleit voor jou. De eerste spreekt me dan vooral aan: een oud huis in Engeland, een mysterieuze oudtante én een mysterieuze vreemdeling? Dat klinkt niet slecht. Helemaal niet slecht, zelfs.

Een onmogelijke keuze – Clare Mackintosh

Dit boek kocht ik eind 2019 samen met Laat me niet alleen van Sarah Armstrong, en op de een of andere manier heb ik die twee boeken altijd met elkaar in verband gebracht – terwijl dat nergens op slaat, want de auteurs hebben niets met elkaar te maken. Een onmogelijke keuze heb ik al die tijd nog niet gelezen, maar is wel enorm aan me blijven trekken vanwege het thema: de keuzes die je maakt wanneer je baby ongeneeslijk ziek is en eigenlijk geen kwaliteit van leven heeft. Een ontzettend actueel onderwerp dat enorm treurig en pijnlijk is en waarvan ik juist daardoor heel benieuwd ben hoe het is uitgewerkt. Ik vermoed dat het verhaal vrij voorspelbaar is, maar dat is in zo’n geval denk ik niet zo erg.

De bromance boekenclub – Lyssa Kay Adams

Een boekenclub waarin mannen wier relatie op de klippen dreigt te lopen, romannetjes lezen in de hoop zo inspiratie en inzichten op te doen over wat vrouwen willen en nodig hebben? Dat klinkt al zo lang zo goed dat ik me bij voorbaat al aan het verkneukelen ben bij de gedachte aan dit boek: het is fris, creatief, origineel en lijkt me gewoonweg ontzettend leuk en heerlijk om te lezen. Kom maar door!

Heks & Jager – Shelby Mahurin

Een zeventiende-eeuwse heks die haar magie heeft opgegeven om in plaats daarvan dievegge te worden en rond te kunnen blijven komen en de liefde tussen haar en een heksenjager? Eh. Dat klinkt nog steeds zo ontzettend goed dat dit boek thuishoort in de categorie ‘’waarom heb ik dit in godsnaam nog niet gelezen en waarom staat deze niet bovenaan de lijst.’’ Geen idee, trouwens, maar ik ga ‘m zeker weten lezen dit jaar.

Leef, lach, loch – Vanessa Gerrits

Ik hou van Vanessa: haar Vleugelstrilogie was prachtig, maar ook haar feelgoodverhalen zijn, voor wat ik ervan gelezen heb, altijd goed voor kostelijk vermaak… en die omschrijving lijkt ook perfect te passen bij haar nieuwe ebook only-serie over een stage in een druilerige herberg in Schotland met een onhandig aantrekkelijke herbergier. Eh… heb ik al gezegd dat dit gewoon heel erg leuk klinkt?

Ik ben Eleanor Oilplant – Gail Honeyman

Dit boek was zo’n vier-vijf jaar geleden letterlijk overal en ik heb het toen zonder aarzelen op mijn TBR gezet, maar, nou ja, dus nog nooit gelezen. En dat terwijl het elke keer weer mijn aandacht trekt als het voorbij komt op Goodreads of in mijn bibliotheek, dus ik vind dat er nu maar eens verandering in moet komen: tijd om te zien of dit boek, over Eleanor Oilplant met wie eigenlijk alles goed, maar eigenlijk helemaal niet goed gaat, het wachten waard is.

Zo. En nu maar zien welke 21 andere boeken er nog aan me gaan lopen trekken dit jaar – aangezien de teller in 2020 op 60 boeken is uitgekomen, denk ik dat die kans vrij groot is – al ben ik vooral benieuwd of ik aan het eind van dit jaar inderdaad alle boeken van deze lijst kan terugvinden in mijn jaarlogboek!

You may also like...

2 Comments

  1. Oh er staan zeker hele interessante boeken op dit lijstje! Even een paar aantekeningen maken hoor :p
    Als ik zo’n lijstje maak vraag ik me wel altijd af hoe groot de kans is dat ik met een paar weken zo’n lijstje ben vergeten om aan het einde van het jaar te denken “Oeps. Vergeten”.

  2. Oh er staan zeker hele interessante boeken op dit lijstje! Even een paar aantekeningen maken hoor :p
    Als ik zo’n lijstje maak vraag ik me wel altijd af hoe groot de kans is dat ik met een paar weken zo’n lijstje ben vergeten om aan het einde van het jaar te denken “Oeps. Vergeten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]