Gelukkig nieuwjaar allemaal! Ik wilde dit jaaroverzicht niet gisteren plaatsen, want als diehard-boekenwurm wilde ik echt nog wel even die laatste vierentwintig uur gebruiken om nog iets te doen aan mijn reading challenge. Maar om vandaag nog even sentimenteel te zijn kijk ik in dit artikel terug op de boeken die ik in 2015 heb gelezen en wat ik daar zoal van vond!

De reading challenge

Mijn reading challenge zette ik op 70 boeken, zonder verder specifiek doel: gewoon lekker 70 boeken lezen en verder niet moeilijk doen. Uiteindelijk las ik er maar liefst 79! In de laatste weken van het jaar veranderde ik mijn challenge twee keer, eerst naar 75 en toen naar 80 boeken. Dat laatste boek heb ik net niet meer gered: ik wilde de eenendertigste namelijk besteden aan bloggen en om nou nog 300 bladzijden van IJs & Steen of 100 bladzijden van De Avonden erdoorheen te gaan jagen leek me niet zo’n strak plan. Bovendien heb ik ontdekt dat het niet halen van je reading challenge helemaal niet zo’n probleem is, want het biedt juist fantastische mogelijkheden om in de eerste dagen van 2016 al heel wat meters te maken!

De statistieken

79 boeken dus: volgens mijn Year in Books op Goodreads komt dat neer op iets meer dan tweeëntwintigduizend bladzijden. Wow, dat is veel! Het dunste boek was Vuurvlieg van Jen Minkman, een mooi dystopisch kerstverhaal, van niet meer dan 34 bladzijden. Het dikste exemplaar was De erfenis van Richard Grenville van Natalie Koch, maar liefst 623 bladzijden. Ik weet eigenlijk niet eens waarom ik dat boek heb uitgelezen, want ik vond het helemaal niet zo bijzonder. Het gemiddelde aantal bladzijden was 287 en dat klopt ook wel, want sinds ik mijn boekenblog heb ben ik meer relatief dunne boeken (onder de 300 bladzijden) gaan lezen. De gemiddelde beoordeling was ongeveer drieënhalve ster en ook daar kan ik me goed in vinden, want ik ben mijn boeken veel bewuster gaan beoordelen en meer drie sterren-recensies gaan schrijven. Het boek dat volgens Goodreads het meest populair is, was zonder verrassing Een weefout in onze sterren van John Green en het boek dat het minst populair was is Spion van het Vaticaan van Piet Kuijper, dat ik zelf moest toevoegen en dat nog steeds niet echt gelezen wordt.

Ik wilde eerst een complete lijst maken van alle gelezen boeken, maar aangezien ik daar zelf niet echt blij van werd – en jullie volgens mij ook niet – houd ik het bij een lijstje favorieten. Voor een volledige lijst verwijs ik je graag naar mijn Goodreads-profiel!

10 boeken die 5 sterren kregen

 1. Opstand – Veronica Roth | Het tweede deel en ook echt een heel goed boek. De toon is nu eens luchtiger en dan weer zwaarder dan deel een, er zit humor in en ik vind het heel cool dat je hierin echt meer te weten komt over de gelaagdheid van de maatschappij en over de personages.
 2. Gebr. – Ted van Lieshout | Een Nederlandstalige young adult over homoseksualiteit, het verlies van een broer en opgroeien. Verrassend mooi geschreven en heel emotioneel: ik las hem voor school en ben blij toe dat ik dat gedaan heb.
 3. Vlam – Floortje Zwigtman | Dit is een Nederlandstalige dystopische YA-roman, maar het is zo goed geschreven dat het een historische roman over de Koude Oorlog lijkt te zijn. Onwijs sterk verhaal en hele goeie personages: echt een topper!
 4. Lieve Céline – Hanna Bervoets | IJzersterke, beklemmende en aandoenlijke roman over een zwakbegaafde jonge vrouw met een grote liefde voor Céline Dion. Echt heel goed.
 5. Waar het licht is – Jennifer Niven | Prachtige YA-roman over depressie en twee jongeren die elkaar helpen het licht weer te zien. Gewoon zó ontzettend mooi.
 6. Voor jou – Jojo Moyes | Moet ik hier echt nog iets over zeggen? Deze roman over de opbloeiende liefde tussen een gehandicapte man en een zoekende vrouw… adembenemend. Echt waar.
 7. Eleanor & Park – Rainbow Rowell | Ohhh, dit boek was zo mooi. Zo’n prachtig verhaal, zo’n ontroerende schrijfstijl, zulke mooie personages. Zo mooi.
 8. Niet te filmen! – Sophie Kinsella | Unieke YA-roman over een meisje met een angststoornis, ik vond het echt een heel goed boek met hele sterke thema’s.
 9. Extreem luid en ongelooflijk dichtbij – Jonathan Safran Foer | Heel mooi boek over een autistische jongen die probeert om te gaan met de dood van zijn vader. Erg bijzonder en hartverwarmend.
 10. Als ik blijf – Gayle Forman | Dit is echt een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen: het is zo onwijs mooi geschreven, de personages heb ik complet in mijn hart gesloten en het verhaal over een meisje dat moet kiezen tussen dood en leven is gewoon onbeschrijfelijk mooi. Kan het niet anders zeggen.

Ook Esio Trot, The Secret Garden, Inwijding, Een weeffout in onze sterren en Het Rosie Project kregen vijf sterren, maar aangezien dit re-reads waren tel ik ze niet mee in dit lijstje.

2015 in boeken en lezen

De mooiste boeken van 2015

Als ik kijk naar nummer 5 t/m 10 op bovenstaande lijst, denk ik dat dat wel zo ongeveer mijn favoriete boeken van 2015 zijn. Vlam vond ik een prachtige en enorm rake dystopische young adult van eigen bodem. Waar het licht is brak mijn hart en ik vond het zo mooi dat er zo open werd gesproken over depressie en moeilijkheden. Eleanor & Park was een prachtig liefdesverhaal en de personages in Als ik blijf betoverden en ontroerden me mateloos. Voor jou rukte mijn hart eruit en trapte erop, want het was zo’n prachtig mooie romance waar ik zoveel binding mee voelde. Niet te filmen was ijzersterk in de doorbreking van het taboe op psychische stoornissen en ook Extreem luid en ongelooflijk dichtbij heeft dit gedaan door een mooi beeld te schetsen van het leven met autisme.

Ook een aantal andere boeken wil ik even in het zonnetje zetten: de New Adults Onverminderd en Stuk van jou die ik ontdekte en waarin de personages zo goed in elkaar zitten, Hier was ik waarin het leven met een depressie ontzettend goed ontplooid wordt en Het onmogelijke leven waarin ik betoverd werd door de magie van jong zijn en grenzeloosheid. Kate Howard vond ik een prachtige historische roman met een boeiende twist en Zie me, hoor me vertelde een bijzonder aangrijpend en fascinerend verhaal. Emmy en Olivier was een boek waar ik enorm van heb genoten en Versplinterd was zo’n ontzettend mooi liefdesverhaal. Dwaaleiland en Geek Girl waren boeken die ik echt leuk vond om te lezen en met Winter in New York heb ik ontdekt dat verhalenbundels best leuk zijn.

En, ook de moeite van het benoemen waard: doordat ik ben begonnen met mijn boekenblog heb ik heel veel mooie boeken ontdekt en vooral ook nieuwe manieren van lezen en beoordelen leren kennen, die ik maar wat graag meeneem naar het nieuwe jaar! Dus dankjewel aan alle lieve bloggers die mij hebben geïnspireerd en gecomplimenteerd, dankjewel aan iedereen die mijn schrijfsels leest en reacties achterlaat, dankjewel aan uitgevers voor het toesturen van recensie-exemplaren en voor het op de perslijst zetten… dankjewel aan iedereen, want dankzij jullie geniet ik zo van The Book Review en kan ik zeggen dat mijn nog piepjonge boekenblogje echt al aan het groeien is!

Wat waren voor jou dé boeken van 2015?

You may also like...

3 Comments

 1. Gebr. is een van mn favo boeken! Het beste boek die ik in 2015 heb gelezen is Gehaaid

 2. Ik hou van terugblikken al vind ik het tegelijkertijd steeds erg moeilijk om favorieten te kiezen. Gelukkig ben ik goed in het bedenken van manieren om niet één favoriet te moeten selecteren. 🙂

 3. Vorig jaar ook lieve Celine gelezen. En dat boek is echt nog een tijdje blijven hangen. Prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]