Vroeger, in de tijd zonder smartphones en tablets, bestond er niet zoiets als digitaal lezen. Geen digitale boeken, geen audioboeken, geen Goodreads, geen Bol.com en geen boekenblogs. Hoewel ik toen met net zoveel plezier las als ik nu doe, toch vind ik het heerlijk dat er apps bestaan waarmee ik me helemaal in het leeswereldje kan onderdompelen. Vandaag zet ik op een rijtje welke boekenapps voor mij onmisbaar zijn geworden! Met dank aan dit artikel van MustReads.

Goodreads

Toch wel het allerbelangrijkste: met deze fijne app kan ik bijhouden en delen wat ik lees, waar ik ben, welke leesdoelen ik wil behalen, wat ik nog wil lezen enzovoorts. Ik vind het altijd echt leuk om even met Goodreads bezig te zijn wanneer ik in een nieuw boek ben begonnen en het is gewoon een heerlijke manier om nieuwe boeken te vinden. De app heeft nog wel steeds wat kinderziektes: de interface werkt namelijk niet altijd even goed en daardoor ga ik op mijn iPad toch vaak naar de browserversie. Maar voor het snel updaten van mijn voortgang in een boek is het perfect.

iBooks

Mijn favoriete leesapp is toch iBooks. Ik heb heel lang Bluefire Reader gebruikt, maar inmiddels ben ik overgestapt op iBooks omdat die gewoon veel mooier en makkelijker is. Ik vind het fijn dat-ie laat zien hoeveel bladzijden je nog moet, maakt niet uit hoe groot je lettertype is. Ook hier zijn echter wel wat nadelen: boekomslagen worden af en toe niet goed opgepikt en het is jammer dat je boeken die je via iBooks koopt ook alleen maar in iBooks kan lezen en ze dus niet op een ereader kan zetten bijvoorbeeld.

Kobo Bol

Deze app ken ik nog niet zo lang, maar ik vind hem heerlijk: hij is prima bruikbaar als je geen Kobo-reader hebt en ik vind het een heerlijke luxe dat al mijn op Bol.com aangeschafte boeken er automatisch in staan. Het leest prettig, ziet er mooi uit en je krijgt leuke berichtjes als je bepaalde dingen binnen de app hebt gedaan, bijvoorbeeld lezen tijdens primetime.

de Bibliotheek

De bieb heeft een aantal apps ontwikkeld en deze is voor het lezen van ebooks. In een bibliotheekvestiging moet je een account aanmaken op je abonnement en dan kun je tot 10 digitale boeken per keer downloaden die je dan ongeveer twee weken mag lenen. Daarna verdwijnen ze, maar je kunt ze dan als je wilt meteen opnieuw downloaden. Via een softwareprogramma kun je ze ook op je reader zetten. Ik vind het superfijn: het aanbod valt me heel erg mee en het is een mooie app die doet wat-ie moet doen.

Bibliotheek Wise

Dit is de app waarmee je toegang hebt tot jouw bibliotheekabonnement. Het werkt net als het Mijn Menu op de website: je kunt reserveringen en verlengingen beheren, zien wat je thuis hebt en dergelijke. Erg handig!

Vakantiebieb

Met de Vakantiebieb-app kun je een paar keer per jaar gratis boeken downloaden die door de bibliotheek beschikbaar zijn gesteld. Het idee is natuurlijk hartstikke leuk, maar je moet wel maar net geluk hebben dat er iets voor jou bij zit en vaak is het ook echt niet veel.

Kindle

Deze app van Amazon gebruik ik om digitale boeken te lezen die ik daar koop. Tegenwoordig doe ik er niet heel veel meer mee, maar als je graag Engelse boeken leest, dan is dit wel de beste app om dat te doen. Overigens niet alleen Engels: er is nu ook een Nederlandse Amazon voor ebooks, dus de app is ook grotendeels Nederlandstalig.

Apps

Bliyoo

Ik heb Bliyoo nog niet zo lang en moet zeggen dat ik er ook nog niet echt veel mee doe: het aanbod is groot en het is fijn dat steeds meer grote uitgevers aangesloten zijn, maar ik vind het bijvoorbeeld erg jammer dat je maar drie boeken tegelijk op je plank mag hebben: lekker snuffelen en dingen toevoegen die je misschien wel interessant lijken werkt dus niet en dat vind ik erg onhandig. Daardoor word ik eigenlijk belemmerd om het te gebruiken, hoewel er zeker wel mooie boeken op staan. Nog even de kat uit de boom kijken.

Acceleread

Er zijn aardig wat speed reading-apps en –programma’s in omloop en ik hou mij er niet heel erg mee bezig, omdat ik vind dat ik snel genoeg lees en bovendien niet altijd even goed zie. Acceleread gebruik ik dan ook niet supervaak, maar het is wel een fijne app om jezelf te trainen! Je niveau wordt eerst getest aan de hand van een tekst en daarna krijg je korte oefeningen gericht op specifieke verbeterpunten. Het ziet er mooi uit en werkt fijn, hou er wel rekening mee dat het Engels is.

Fosfor Longreads

Deze app van uitgeverij Fosfor biedt een nieuwe soort korte verhalen aan: longreads, langer dan korte verhalen maar korter dan novelles. Verhalen van rond de 5000 woorden, geschreven door vaak geroemde auteurs over prikkelende onderwerpen. Je kunt per verhaal betalen of een abonnement afsluiten waarmee je ze gratis mag lezen. Ze doen het erg slim: lees je een maand geen longread, dan krijg je een maand abonnement gratis. Als jaarlid krijg je ook nog eens toegang tot 150 ebooks. Een abonnement is 40 euro voor een jaar of zeven euro voor een maand proef. De moeite van het overwegen waard!

Lees Dit Boek

Met Lees Dit Boek kun je op de hoogte blijven van het aanbod van grote uitgevers, je kunt direct ebooks kopen en vaak nog met korting (of zelfs gratis!) ook. verder heeft deze app niet veel om het lijf, het is vooral leuk als catalogus en voor koopjes.

Gerty

Gerty is een erg veelbelovende app waarin je digitale boeken kunt lezen, maar ook nog veel meer kunt doen: een leesdagboek en leesstatistieken bijhouden, foto’s en kaartjes toevoegen aan boeken en lijsten aanleggen. Erg leuk om uit te proberen!

Scribd

Scribd heb ik onlangs pas ontdekt en is vergelijkbaar met Bliyoo: eigenlijk is het de Spotify voor ebooks die we in Nederland ook nog steeds moeten hebben. Je betaalt negen euro per maand voor een groot aanbod van Engelse ebooks die je dan onbeperkt kunt lezen op wat voor apparaat dan ook. Een uitkomst voor boeken die niet vertaald zijn of worden en het werkt fijner dan Kindle!

Bookshelf & Google Books

Bookshelf is een app waar ik als student echt niet meer zonder kan: via een account kun je namelijk je studieboeken in ebookvorm downloaden! Scheelt ruimte in je tas en kast en het werkt erg prettig met aantekeningen maken en highlighten en zo. Plus, de boeken zijn ook gewoon op je computer te lezen via een softwareprogramma. Google Books gebruik ik niet vaak, eigenlijk ook alleen voor boeken die ik voor school nodig heb: als ik ben vergeten ze te bestellen of ze zijn nergens verkrijgbaar, kan ik ze soms nog wel als ebook vinden in Google, erg fijn dus.

Welke leesapp mag niet ontbreken op jouw smartphone of tablet?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]