Vragen over geluk

|| Afbeelding is een stockfoto ||

Ik heb het altijd heel leuk gevonden om interviews te lezen met inspirerende mensen, vooral bloggers: hoe staan zij in het leven, hoe zien zij dingen als succes en geluk? Er zijn zat bloggers die dit soort interviews doen en ook ik doe het: op mijn boekenblog interview ik een keer per maand iemand in het boekenvak over boeken en lezen en andere dingen, en op Vivians Vocabulaire heb ik natuurlijk de Blog Gespot-rubriek. Maar toen ik de interviewrubriek van Melle tegenkwam, besefte ik dat ik die vragen eigenlijk zelf ook wel zou willen beantwoorden. En in plaats van wachten tot ik gevraagd zou worden voor de rubriek, bedacht ik… waarom zou ik ze eigenlijk niet gewoon aan mijzelf stellen? En hup, het idee voor een interview met mezelf was geboren. Gewoon wat vragen. Over luchtige en minder luchtige onderwerpen. Omdat het kan! Omdat het leuk is!

Beschouw je jezelf als een girlboss?

Ik ben best wel fan geworden van dat begrip sinds Melles blog, hoewel ik het eerst nooit zo kende. Feminisme is iets wat ik een heel mooi iets vind: speeches en preken zijn niks voor mij, maar de #HeForShe-campagne van Emma Watson vind ik supertof en het feit dat vrouwen als Michelle Obama en Hillary Clinton aan de top van deze wereld staan vind ik cool. Of ik mezelf als een girlboss beschouw… voor mij is een girlboss een (jonge) vrouw die hard werkt aan zichzelf, haar leven en haar doelen. Iemand die weet wat ze wil en die zich niet laat tegenhouden om die dingen te bereiken. Ik denk dat ik dan wel echt een girlboss ben ja, want ik ben een meid met een missie en ik vind het superfijn om aan mezelf te werken, omdat ik graag de beste versie van mezelf wil worden. Ja, ik beschouw mezelf wel als een girlboss!

Heb je een bucketlist?

Nope. Of nou ja, ik heb wel een lijst van dingen die ik graag nog zou willen doen, ooit, omdat het me cool lijkt om ze mee te maken. Maar een bucketlist zoals veel mensen die hebben, van dingen die ze willen doen voor ze doodgaan, heb ik niet. Ik hoef echt geen bergen te beklimmen, te skydiven of een wereldreis te maken en hoewel zwemmen met dolfijnen me te gek lijkt, heb ik gewoon niet zulke gigantische wensen. Ik ben verliefd op mijn leven zoals het is… niet zoals het zou kunnen zijn. Dat is vaak de gedachte die ik bij een bucketlist heb: het leven is al zó mooi als je kijkt naar wat je allemaal doet en hebt, en als je dingen doet die je gelukkig maken, dan heb je echt geen lijst van grootse gebeurtenissen nodig. Nee. Geen bucketlist voor mij.

Wat staat er op je whatever-lijst?

Een whatever-lijst is een lijst (je zou ‘m ook anders kunnen noemen) van dingen waar ik gewoon geen aandacht meer aan besteed. Het is heel lekker om zo’n lijst te hebben en ook echt gewoon te beslúiten dat ding X je aandacht niet waard is. Je kunt je energie veel beter steken in dingen die wel echt van waarde zijn of waar je energie van krijgt, toch? Wat er op mijn whatever-lijst staat, is nogal uiteenlopend. Dingen waar ik geen controle over heb bijvoorbeeld. Dingen die niet 100% goed voelen. Mensen die dingen doen waar ik het niet mee eens ben, maar waar ik verder niets mee te maken heb. Mensen die mij niet op waarde schatten. Stommige regeltjes en structuurtjes die ik mezelf wel eens wil opleggen. Uiteindelijk draait het gewoon allemaal om of iets goed voelt. Ja? Go for it. Nee? Whatever, I’m better than that!

Welke les over jezelf is voor jou waardevol geweest?

Dat zijn er een hoop! Echt een hele hoop, haha. Ik zou eens een notitieboekje moeten gaan bijhouden met alles wat ik over mezelf geleerd heb en nog steeds leer. Maar de meest waardevolle les… misschien is dat wel dat je überhaupt altijd dingen over jezelf kunt blijven leren. Er zijn altijd manieren om jezelf te blijven ontwikkelen. Altijd manieren om te werken aan je verbeterpunten. Niemand verwacht van jou dat je perfect bent, dat je alles in één keer goed doet: je mag ook gewoon fouten maken en dingen moeilijk vinden. Soms moet dat juist, zodat je weer iets kunt leren! Ja, dat is het denk ik: om te kunnen blijven leren, moet je jezelf die kans geven.

Welke vrouwen vind je enorm inspirerend?

Sowieso Taylor Swift, maar dat zagen jullie vast al van mijlenver aankomen: hoe zij zichzelf blijft vernieuwen, haar eigen ding blijft doen en enorm authentiek en integer blijft ondanks alle gedoe in de media rondom haar en hoe ze gewoon is en alles wat ze heeft bereikt, vind ik fantastisch. Andere super-inspirerende vrouwen zijn voor mij Emma Watson omdat zij zo’n geweldig voorbeeld is voor zo ongeveer alle jonge vrouwen… en eigenlijk gewoon alle vrouwen die laten zien wat ze waard zijn, wat ze willen en waar ze voor staan en waar hun kracht zit. GIRLBOSSES!

Wat betekent geluk voor jou?

Ik denk dat de definitie van geluk voor iedereen anders is en dat het heel waardevol is om je eigen definitie te kennen. Voor de één betekent geluk dat je omringd wordt door mooie mensen, voor de ander betekent het dat je je financieel nergens zorgen om hoeft te maken en voor nog een ander iemand betekent het dat je bent waar je wilt zijn in het leven. Voor mij is geluk eigenlijk weinig meer dan een soort diepe tevredenheid. Een gevoel dat er echt niet altijd is, mar dat vaak wel op de achtergrond sluimert, als een soort geruststelling. Gewoon tevredenheid met alles wat ik doe: mijn studie, het bloggen, mijn andere hobby’s en projecten, maar ook met wie ik ben en wat mij tot mij maakt. Het heeft ook te maken met de mooie dingen die de minder mooie dingen overtreffen: dat gevoel geeft een soort onoverwinnelijkheid en dat koester ik enorm.

Hoe is het voor jou als mensen zeggen dat je inspirerend bent?

Misschien een beetje arrogant, maar ik hoor en lees het wel via mijn blog en via andere gelegenheden en ik vind het vaak lastig als mensen zeggen dat ze me zo stoer of sterk vinden, dat ze bewondering hebben voor wat ik allemaal doe en hoe ik ben. Natuurlijk is het fijn om dat te horen en ik glunder er ook altijd wel een beetje om, maar eigenlijk  voelt het voor mij heel normaal om alles zo te doen: ik ben opgevoed met een positieve houding en ik vind het voor mijzelf heel belangrijk om mezelf gelukkig én trots te kunnen maken, dus dat doe ik zo goed als ik kan. Eigenlijk is het gewoon de enige manier van leven, doen en laten die goed voelt voor mij.

Wat is volgens jou het belangrijkste bij het najagen van je dromen?

Durf je droom te veranderen. Het is niet makkelijk, het vergt een hoop acceptatie en ruzies met jezelf en echt, petje af als het je lukt, maar het is zo belangrijk om het te proberen. Soms gaan dingen nu eenmaal niet zoals we graag willen dat ze gaan, en hoe machteloos en frustrerend en rot dat ook is… soms is het gewoon niet anders. Soms lukt het niet om een bepaalde droom te laten uitkomen en het enige wat je dan kunt doen, is hoopvol blijven en je droom aanpassen. Ik weet dat voor de klas staan misschien niet gaat lukken, en dus heb ik back-ups in mijn achterhoofd van dingen die ik óók zou willen doen. Sta open voor andere, misschien zelfs betere opties!

Wat is de grootste onzin die je ooit hebt gehoord over volwassen worden?

Dat alles op zijn pootjes terecht zal komen zodra je eenmaal die magische leeftijd van 18 hebt bereikt. Of van 21. Echt, volwassenheid komt niet met een leeftijd: het komt met groei. Heel veel groei. En helaas komt het ook met een hoop frustraties, twijfels en onzekerheden: volwassenheid is geen sprookje. Het kán heel goed voelen, maar het kan ook knap stom zijn en dat is allemaal hartstikke normaal.

Wat zou het beste advies zijn dat je kunt geven aan anderen?

Doe de dingen op jouw manier. Maak jezelf niet afhankelijk van quotes of meditaties of regeltjes of verwachtingspatronen, maar wees eerlijk tegenover jezelf over wat goed voelt en ga daar op af. Durf jezelf uit te dagen, durf uit je comfortzone te treden, durf te experimenteren en jezelf te ontwikkelen maar wees ook absoluut niet te streng voor jezelf. Er zijn weinig quotes die mij echt bijblijven, maar ik las er ooit eentje die ik wél heel mooi en juist vond, iets in de trant van: We are human beings, getting up every morning is already a huge achievement for us. En zo is het: het leven is gewoon niet makkelijk en we hebben allemaal onze eigen gevechten en strubbelingen, maar als je alles op jouw manier doet, als jij je gevoel blijft volgen en je hoofd omhoog houdt… dan komt het goed. Echt waar. Ik ben er het levende bewijs van.

Welke van deze vragen zou jij ook best aan jezelf willen stellen?

You may also like...

10 Comments

 1. Mooi om te lezen hoe je deze vragen beantwoordt.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…De sportschool, een updateMy Profile

 2. Op de vraag heb je een bucketlist, zou ‘k ongeveer hetzelfde antwoorden als jij. Anderzijds heb ik wel een soort van TravelBucketList in mijn hoofd met landen & plaatsen die ‘k nog wil bezoeken, maar eigenlijk zou ‘k daar beter eens werk van maken om die echt eens op papier te zetten en zo te kunnen afvinken.
  Evelyne onlangs geplaatst…Mijn leven zoals het is #33My Profile

 3. “Het leven is al zó mooi als je kijkt naar wat je allemaal doet en hebt, en als je dingen doet die je gelukkig maken, dan heb je echt geen lijst van grootse gebeurtenissen nodig.” Wauw, zo mooi en goed geformuleerd! Ik vind me er helemaal in terug.

 4. Leuke vragen om eens over na te denken. Ik heb wel een bucket list met dingen die ik nog zou willen doen in mijn leven, maar zo serieus neem ik dat nu ook weer niet. Lukt dat allemaal niet, dan is het ook maar zo.
  Ilse onlangs geplaatst…Yves Rocher Tradition de Hammam oriëntaalse douche-olieMy Profile

 5. Durf je droom te veranderen, dat vind ik wel een hele goede. Ook een moeilijke trouwens.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Op de fiets naar AvonturisMy Profile

  1. Zeker een moeilijke, maar het is zeker niet onmogelijk 🙂

 6. Ik vind jou dus echt mega inspirerend, een échte girlboss en woow ik heb (en krijg na het lezen van deze blogpost) nog meer bewondering voor jou. Je bent echt een held, een topper, een girl on a mission en yeeess dat is inspirerend!
  Melle onlangs geplaatst…Vrijdag Kiekdag | TGIM goes international, ontbijten bij Google en nog meer #GOALS!My Profile

  1. Aahhh superlief, dankjewel! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]