Genieten van kerst

Bron beeld: Viktor Hanacek

Jaja, het is echt bijna zover: de kerstdagen komen eraan! Om precies te zijn: vandaag over een week hebben we ze zelfs alweer achter de rug, jammer genoeg. Aangezien ik deze tijd van het jaar veel te fijn vind om stilletjes en onopgemerkt voorbij te laten gaan en omdat ik het ook raar vind om andersoortige artikelen online te laten komen tijdens de kerstdagen, leek het me leuk om deze week helemaal in het teken van kerst te laten staan. De maandag is sinds een paar weken de dag voor lifestyleartikelen, dus daarom wil ik de Vivians Vocabulaire Kerstweek graag aftrappen met 10 tips om de meeste magie uit de kerstperiode te halen!

 1. Bedenk wat kerst voor jou betekent

Niet iedereen heeft evenveel met kerst en dat is natuurlijk hartstikke normaal. Je hoeft echt niet constant supervrolijk te zijn, de hele dag kerstliedjes te zingen of andere dingen te gaan doen die helemaal niets voor jou zijn. Ook een kerstboom, cadeautjes, films, eten enzovoorts zijn heus niet verplicht om een fijne kerst te hebben. Het is veel belangrijker om, zeker als je het bijvoorbeeld lastig hebt (om wat voor reden dan ook) te bedenken waar kerst voor jou eigenlijk om gaat. Ben je bijvoorbeeld ziek, dan kun je niet zo makkelijk naar een grote kerstparty of een grandioos familiefeest, maar dan kan het wel heel waardevol zijn om het gewoon thuis met een paar lieve mensen gezellig te maken. Bedenk: waarom vier ik kerst, wat betekent het voor mij, waar gaat het over? Als je dat weet, zul je ook sneller vanuit die overtuiging de dagen doorbrengen en dat voelt fijn!

 1. Wees creatief: ga lekker knutselen!

Heb je kerstvakantie en een aanzienlijke hoeveelheid tijd omhanden? Pak een kop thee of chocolademelk, zet Mariah Carey op en ga lekker kerstknutselen! Bij de Action en de HEMA hebben ze altijd wel heel leuke en voordelige spulletjes en ook als je weinig geld hebt voor kerstversiering kun je op deze manier hele leuke dingen doen. Lisanne zette bijvoorbeeld een aantal toffe DIY’s op een rijtje! Hoe leuk is het om vervolgens te kunnen genieten van eigengemaakt kerstspul?

 1. Ga naar de kerk

Nee hoor, je hoeft echt niet gelovig te zijn om met kerst – of eigenlijk wanneer dan ook – naar de kerk te gaan. Ik ga al jaren trouw elke kerstavond naar de nachtmis en ik vind het elke keer weer bijzonder. Als je geluk hebt – dit verschilt natuurlijk per kerk – wordt er een mooi verhaal verteld over kerst en de kerstgedachte, de samenzang is mooi en ik vind vooral het gevoel van verbondenheid op zo’n avond prachtig.

 1. Maak uitstapjes

Doe even een zoekronde op Google en je vindt tal van leuke kerstactiviteiten! Bezoek bijvoorbeeld een kerstmarkt en snuffel tussen de stalletjes terwijl je geniet van soep of glühwein, ga lekker schaatsen (of je het nou goed kunt of niet), maak een wandeling in een mooi versierd centrum, bezoek een stad die helemaal in kerstsfeer is gebracht of ga gewoon lekker winkelen en geniet van de kerstversiering en de sfeer. Of breng een bezoekje aan het Glazen Huis van Serious Request: dit staat nog altijd hoog op mijn eigen lijstje. Maar andere dingen zijn ook erg leuk, bijvoorbeeld de Winter Efteling (let op voor kortingsacties) of een kerstcircus.

 1. Stel een playlist samen

Kerstmuziek bestaat niet alleen uit de hits van Wham! en Mariah Carey: ga bijvoorbeeld eens uitzoeken of je favoriete artiesten niet ook een kerstalbum of kerstsingles hebben gemaakt, beluister de soundtracks van je favoriete kerstfilms of Disneyfilms, kijk op YouTube naar filmpjes van Glee-kerstafleveringen of luister naar de covers van oude kerstliedjes door moderne artiesten. Ik luister bijvoorbeeld graag naar de albums van Idina Menzel, Christina Perri en Elizabeth Chan, naar Christmas Must Be Something More van Taylor Swift en naar het kerstalbum van Disney.

 1. Houd een kerstfilmmarathon

Heb je Netflix? Installeer je dan in de kerstvakantie of ’s avonds voor je tv of laptop met een bak popcorn en iets lekkers te drinken en ga gewoon eens kijken welke kerstfilms er allemaal op staan. Echt, het zijn er zó onwijs veel en ze zijn allemaal leuk! Of kijk welke fijne klassiekers er op tv worden uitgezonden, houd een Disney-marathon of zoek alle kerstafleveringen van je favoriete series op. Ook leuk: de Christmas Specials van Downton Abbey achter elkaar kijken!

 1. Doe leuke dingen met familie en vrienden

Uiteindelijk vind ik dat het gezelschap van de mensen die belangrijk voor je zijn het meest waardevol is aan kerst. De mogelijkheden zijn eindeloos: spelletjesmiddagen, filmmarathons, met z’n allen gourmetten of koken, samen de kerstboom optuigen, foto’s maken of gewoon eindeloos praten over van alles en nog wat. Als je het maar koestert.

 1. Ga erop uit om mensen te helpen

Dit hoef je natuurlijk niet precies met de kerstdagen zelf te doen, maar in de dagen vóór kerst kun je vaak op allerlei manieren vrijwilligerswerk doen: bij het Leger des Heils, bij een dierenasiel, in een bejaardentehuis of ziekenhuis… Maar denk bijvoorbeeld ook aan inzamelingsacties, voorlezen, een gaarkeuken, kerstkaarten of kerstpakketten voor eenzame of minder bevoorrechte mensen: de mogelijkheden zijn eindeloos.

 1. Lees en schrijf

Doe inspiratie op met fijne kerstromans of mooie kerstverhalen, maak van de gelegenheid gebruik om het echte Bijbelse kerstverhaal te lezen of schrijf zelf een gedicht of verhaal over kerst en wat het voor jou betekent. Op die manier ben je er steeds mee bezig en als je dat wat je hebt gelezen of geschreven weer deelt met de mensen om je heen, verspreid je de kerstvreugde!

 1. Bezinnen en loslaten

Een heel belangrijk, of misschien wel het belangrijkste deel van de kerstmagie, is voor mij bezinning. De kerstdagen hebben voor mij altijd iets tijdloos: het is een periode waarin ik absoluut niet bezig ben met school of andersoortige verplichtingen, maar die ik besteed aan leuke dingen doen met lieve mensen, dankbaarheid, lachen en genieten. Alle drukke en ingewikkelde dingen even loslaten, even alles laten gaan wat er niet (echt) toe doet en even de focus leggen op dat wat écht belangrijk en waardevol is, en je mag helemaal zelf weten wat dat is.  Op die manier raak je écht doordrongen van jouw persoonlijke kerstgedachte en jouw mooiste kerstbeleving.

Wat vind jij het fijnste aan kerst?

You may also like...

5 Comments

 1. Het leukste aan kerst vind ik op dit moment de herinneringen. Wij hebben kerst altijd uitgebreid met familie in Duitsland gevierd en ik denk daar graag aan terug. Dit jaar ben ik niet echt in de kerststemming (jammer!), maar vanaf volgend jaar gaan wij langzaam onze eigen kersttradities beginnen met ons eigen gezinnetje. Daar kijk ik heel erg naar uit.
  Dina onlangs geplaatst…Een speciaal wensenlijstjeMy Profile

 2. Ik denk dat ik de kerk even oversla! 😉 Maar de rest van je tips vind ik wel goed! Veel uitstapjes maken, en natuurlijk gezelligheid met vrienden en familie! -x-
  Marushi onlangs geplaatst…Uitgroei & Glitters!My Profile

 3. Ik vind het wel mooi om naar de kerk te gaan, met de Kerstdagen, en dat doe ik ook.En ik ga gezellig naar m,n kinderen en kleinkinderen, ! Misschien zie ik je nog Vief ,,

 4. Deze tip ga ik van harte opvolgen, vooral het loslaten: of de kalkoen wel op tijd gaar is 😉 X
  Sax and the Pretty onlangs geplaatst…Vlog #16 Dansen met ShosMy Profile

 5. Fijnheid, fijnheid, fijnheid!
  Irma onlangs geplaatst…Tinder openingszinnen | WHUT?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]