Jullie hebben misschien al gemerkt dat het er deze week ietsjes anders aan toe gaat op The Book Review: geen recensies, maar alleen artikelen over boeken. Dat zal misschien wel wat vaker gaan gebeuren, aangezien ik steeds meer inspiratie krijg voor dit soort artikelen en eventjes wat minder tijd heb voor recensies omdat mijn studie even veel aandacht eist. Bovendien heb ik een manier ontdekt om te zorgen dat het bloggen op een boekenblog relaxed blijft, en dat wil ik graag met jullie delen!

Sinds de lancering in augustus vorig jaar is mijn boekenblog enorm gegroeid en dat vind ik ontzettend leuk: ik had echt niet verwacht dat ik zo snel zoveel volgers zou krijgen en dat er zo snel zoveel gereageerd zou worden op mijn artikelen, zeker niet omdat er al zo veel blogs zijn dat ik alleen maar kon hopen dat de mijne een beetje gezien zou worden. Het schrijven is iets waar ik enorm van geniet en wat me ook echt onwijs gelukkig maakt: daardoor ben ik ook met meer plezier gaan lezen en bovendien veel bewuster gaan lezen. Dat is allemaal hartstikke fijn, en daarvoor wil ik jullie graag bedanken!

Toch is er ook een keerzijde, want een boekenblog is echt niet altijd even makkelijk. Het is tijdrovend, zeker omdat ik ook nog een eigen blog en een studie heb en een gezondheid waarop ik moet letten. Natuurlijk wist ik dat van tevoren en dat is ook helemaal niet erg. Maar het is soms lastig te combineren, zeker omdat ik graag artikelen wil schrijven waar ik echt achter sta en waar jullie van kunnen genieten. Daar gaat tijd in zitten: als ik mijn best doe kan ik één dag in het weekend uittrekken voor mijn blog, maar ik kan alleen echt vooruit schrijven als ik geen recensies heb ingepland of als ik alle boeken al heb gelezen. En dat lezen, tja, dat kost nou eenmaal tijd. Tijd die ik niet altijd heb, tijd die ik soms liever aan andere ontspannende dingen besteed of die op gaat aan het werken voor school of stage.

Boekenblog combineren

De oplossing die ik vorige week bedacht, is eigenlijk heel simpel. Ik vind dat een goede boekenblog niet alleen maar recensies moet plaatsen, maar ook een beetje moet variëren door andersoortige artikelen, bijvoorbeeld over wat er in de boekenwereld gebeurt. Ik vind het superleuk om dit soort artikelen te schrijven en ze worden goed ontvangen, dus waarom zou ik daar niet wat meer aandacht aan besteden? Op die manier kan ik makkelijk alles voor één week schrijven en inplannen zonder rekening te hoeven houden met boeken die ik nog niet uit heb, en tegen de tijd dat er nieuwe artikelen nodig zijn heb ik de boeken wél uit en dan kan ik de recensies dus schrijven. Het slaat natuurlijk nergens op om sneller te willen lezen om maar die recensie te kunnen schrijven, want dan raak je er op den duur alleen maar gestrest van en dan maakt het je niet meer echt gelukkig.

Nu weet ik dat er meer bloggers zijn die hun blog ‘’moeten’’ combineren met een hoop andere verplichtingen, zoals een drukke studie of baan, andere (online) projecten en o ja, laten we dat sociale leven ook niet vergeten. Sommige bloggers kiezen ervoor om gewoon de schouders op te halen als ze geen tijd hebben om te schrijven en die het niet erg vinden als er een tijdje niets online komt op hun blog. Prima natuurlijk, maar ik vind het fijner om me aan mijn schema van 5 dagen per week te houden. Het willen werken met vaste rubrieken op vaste dagen heb ik al een tijdje geleden losgelaten: ik vind het geen enkel probleem om een recensie op te schuiven naar vrijdag als ik nog wat meer tijd nodig heb voor het lezen en schrijven. Maar die 5 artikelen wil ik, met hooguit één dag uitval, gewoon kunnen plaatsen. En wat maakt het uit als dat geen recensies zijn?

Mijn advies is dus: maak het makkelijk voor jezelf. Doe dat gewoon, het is echt geen schande. Heb je een boek waar je wat langer over doet omdat het dik is of omdat je weinig tijd hebt? Richt je dan lekker op het genieten van dat boek (of kap ermee en zoek een boek dat je wél echt leuk vindt) en maak je niet druk om de recensie. Bedenk waar je nog meer over kunt en wilt schrijven, kijk om je heen wat er in de boekenwereld gebeurt. Een aantal tips:

 • Recenseer apps, websites, blogs, BookTubers of Bookstagrammers: verken de online wereld van boeken!
 • Bespreek een boek dat je lang geleden hebt gelezen of een boek dat je graag regelmatig herleest;
 • Maak verlanglijstjes of favorietenlijstjes;
 • Deel je favoriete verfilmingen of lever er juist kritiek op;
 • Shrijf over wat je aan het lezen bent en wat je daar tot zover van vindt (dat is ook een soort recensie!)
 • Schrijf een reactie op een andere blog in de vorm van een artikel;
 • Vul een tag in of doe op eigen houtje mee met een (online) leesclub;
 • Verzin soundtracks of outfits bij boeken;
 • Volg blogtrends en geef er in meer of mindere mate een eigen draai aan,
 • Schrijf over je leesgewoonten;
 • Bespreek een auteur of uitgeverij;
 • Maak het jezelf makkelijk met het lezen: kies voor dunne, eenvoudige boeken die je binnen een (paar) uur uit en gerecenseerd hebt.

Het is geen gemakzucht om stukjes te schrijven waar je snel mee klaar bent als die stukjes gewoon goed in elkaar zitten, en stukjes zitten goed in elkaar als je écht iets over je onderwerp te zeggen hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos: gebruik ze. Dan heb je aan een middag genoeg om een stortvloed aan blogposts in te plannen!

Hoe combineer jij je blog met andere bezigheden?

You may also like...

7 Comments

 1. Voor mij is het zo normaal geworden om te bloggen, dat het bijna niet meer erg is om een drukke week te hebben naast mijn blog. Ik hou daar van, het is een onderdeel van mijn leven.

 2. Ik kan gelukkig altijd vooruit plannen, maar mijn leven is wel erg druk haha 🙂 Ik vind boekartikelen naast recensies ook heel fijn, leuk om te schrijven, maar ook om te lezen bij andere blogs! Gelukkig hoef ik door mijn naam niet alleen maar te bloggen over boeken, maar ook over series, films, muziek, tekenen en meer. Ik kan het altijd gevarieerde artikelen schrijven, daardoor blijf ik ook het plezier in bloggen behouden, hoewel ik probeer 2 keer in de week wat boekgerelateerds te plaatsen 🙂

 3. Soms heb ik wel even stress omdat ik dan geen artikel voor de volgende dag heb gepland, maar meestal gaat het allemaal prima. Al zit ik soms wel met mijn recensies in de knoop. Ik wil er heel graag twee per week online hebben, maar als ik een boek van 700 pagina’s lees (zoals nu) dan is dat gewoon niet haalbaar. Meestal recenseer ik dan een boek wat ik een hele tijd geleden gelezen heb, of ik zet een ander boekgerelateerd artikel online, want daar heb ik gelukkig wel genoeg inspiratie voor. 🙂

 4. Bij mij is het vooruitplannen een grote hulp. Mijn eerstvolgende recensie moet daardoor pas op 2 februari verschijnen waardoor ik in alle rust (nu ja, dat is natuurlijk relatief) kan lezen. Het afwisselen heb ik in van in het begin gedaan. Dat vind ik zelf het leukste en ik denk dat het ook voor de volgers leuk is dat ze verschillende artikelen voorgeschoteld krijgen in plaats van de ene recensie na de andere.

 5. Bij mij zit het nooit zo dat inspiratie voor (makkelijke) artikelen ontbreekt, maar dat ik toch altijd veel tijd in een artikel wil steken. Mijn laatste ‘uitvinding’ is bloggen in de trein. Dat kan niet altijd, want soms heb ik internet nodig om bepaalde dingen op te zoeken, maar voor columns over lees of boekengedrag is het ideaal!

 6. Ik combineer mijn boekenblog met een fulltime job, vijf keer per week sporten en een huishouden (zij het dan zonder kinderen, dat scheelt). Heel veel lees- en blogtijd schiet er niet altijd over, waardoor ik al heel blij ben met drie blogjes per week, twee is vaak realistischer. In mijn vakantie blog ik wel eens vooruit, maar dan wil ik ook heel graag andere dingen doen die er anders niet van komen.

 7. Ik vind het ook lastig te combineren, werken en bloggen. Daarom ben ik er een tijdje tussenuit geweest. Ik ben nu vooral recensies aan het schrijven, omdat ik van elk gelezen boek een recensie wil publiceren en daarnaast te weinig tijd maak voor andere artikelen. Volgend schooljaar ga ik minder werken en ik hoop dat ik mijn vrije tijd dan (onder andere) in het bloggen kan steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]