En, merken jullie allemaal al veel van vrijdag de 13e? Ik in ieder geval niet hoor, maar ik ben dan ook niet bijgelovig – volgens mij gaan de dingen vooral mis als je dat verwacht. Psychologie van aantrekking en zo. Maar om te zorgen dat die boze geesten toch op een afstand blijven, heb ik een extra leuk onderwerp bedacht voor de tien tips van vandaag. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik heel gelukkig kan worden van kleine dingen en dat ik van dat gelukkige gevoel kan genieten. Maar wat veel belangrijker is, is dat ik ook daadwerkelijk gelukkig bén, echt gelukkig. En dat is voor mij veel waard en echt een heerlijk gevoel! Speciaal voor jullie zette ik op een rijtje wat je kunt doen om je gelukkig te voelen. En echt… het is heel simpel!

 1. Geniet van kleine dingen! Repeat, repeat, repeat… ik zeg het steeds maar weer, want het is zo waar. Het grootste geluk haal ik uit de kleinste dingen: een fijn boek, een mooie film, lekker eten, het zonnetje dat niet te warm schijnt, een compliment, lekker schrijven… leef in het moment!
 2. Werk hard voor wat je wilt! Niets geeft meer voldoening dan hard te werken én beloond te worden. Stel jezelf een doel en maak dat niet meteen te groots, begin eenvoudig. Neem je voor om je diploma te halen met mooie cijfers en met elk resultaat (het is aan jou om te definiëren wat een mooi cijfer is) waarop je had gehoopt, zul je gelukkiger worden. En je zelfvertrouwen neemt toe, wat ertoe bijdraagt dat je je lekker in je vel voelt en dat maakt je ook gelukkig! Werk hard en de vruchten die je ervan plukt, zullen je gelukkig(er) maken!
 3. Wees blij met jezelf! Nu is dit een beetje lastiger voor veel mensen: het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor velen is het makkelijker om hun persoonlijke zwaktes te zien dan om aandacht te besteden aan hun sterke punten. Maar het is belangrijk: wees blij met jezelf en blij met je leven, dan zal het leven blij met jou zijn en je gelukkig maken. Over hoe je dat precies doet (meer zelfvertrouwen kweken) zal ik een keertje apart schrijven. Maar onthoud: de enige persoon die jou écht gelukkig kan maken, ben jijzelf.
 4. Dream big… the sky is the limit! Dromen zijn ontzettend belangrijk om je levenslust te behouden. Of je nou een heel onrealistische droom hebt (naar de maan gaan) of juist een hele eenvoudige (een huisdier nemen) het maakt niet uit, maar dróóm! Ook als het gaat om dingen die niet zullen uitkomen, durf te dromen. Een mens moet af en toe even kunnen wegvluchten uit de harde realiteit, maar door te dromen ontdek je ook meer over jezelf en over wat je wilt, en het houdt je perspectief op de toekomst scherp. Wat je doet om je dromen te laten uitkomen, zal je gelukkig maken. Ik droom er bijvoorbeeld van om een bekende auteur te worden, en door te schrijven voor vrij bekende websites maak ik een beetje naam voor mezelf waardoor mijn droom ietsje dichterbij komt, en dat gevoel maakt me blij!
 5. Help anderen! Maak anderen gelukkig, en zij zullen jou gelukkig maken. Geef een vriendin een compliment: je zult je blij voelen door haar glunderende glimlach. Vertel je vriend(in) hoeveel je van hem/haar houdt (geldt voor iedereen van wie je houdt) en het zal jou blij maken als ze het terugzeggen. Help een klasgenoot of een collega met iets waar ze niet uitkomen en als ze het dan begrijpen en het goed doen, zal dat jou blij maken omdat jij ervoor verantwoordelijk was. Doneer geld aan een goed doel of zet je in voor een sponsorloop en je wordt blij van het idee dat er levens kunnen veranderen door wat jij doet. Geef een zwerfhond of -kat te eten, glimlach naar een zwerver of bedelaar op straat, geef iemand een simpele knuffel… het werkt echt!

 1. Lach! Misschien een cliché, maar van lachen word je echt gelukkig. Misschien ken je het wel, het gevoel dat je krijgt als je de slappe lach hebt of dubbel ligt om een grap… dat is geluk. Echt waar, zo simpel!
 2. Count your blessings! Dankbaarheid maakt gelukkig. Mensen beschouwen tegenwoordig zoveel dingen als vanzelfsprekend, denken niet meer na over hoe goed ze het getroffen hebben. Maak er een gewoonte van om elke avond voor je gaat slapen een lijstje te maken van dingen waar je dankbaar voor bent, daardoor waardeer je het leven meer en kun je ook sneller gelukkig zijn met wat je hebt in plaats van te treuren om wat je niet hebt. Als je het moeilijk vindt om elke dag iets te bedenken, denk dan aan mensen in erbarmelijke situaties: arme mensen in Kenia voor wie een druppel water een godsgeschenk is, mensen met kanker die vechten voor hun leven, daklozen naar wie niemand omkijkt… waarin verschil jij van hen? Is dat niet iets om dankbaar voor te zijn?
 3. Doe wat je ’t liefste doet! Ja zuster, nee zuster… haha. Het is wel belangrijk: hobby’s! Doe wat je leuk vindt, of dat nou een tijdschrift lezen of over het strand wandelen is. Dingen die je leuk vindt, maken je vrijwel automatisch gelukkig… het enige wat je hoeft te doen, is erbij stilstaan wat voor gevoel je krijgt als je iets leuk vindt.
 4. Positief! Met een positieve levenshouding bereik je veel meer dan met een gezicht dat altijd op onweer staat. Als er tegenslagen op je pad komen, probeer daar dan het beste van te maken, trek er lering uit. Wees optimistisch over de toekomst, dan is het gemakkelijker om de mooie dingen in het leven te zien!
 5. Mens, durf te leven! If you’re making mistakes, it means you’re out there doing something. Oftewel: durf fouten te maken. Wees niet bang om een beetje los te gaan, uit de band te springen, wild te doen of onbezonnen gedrag te vertonen. Als je zin hebt om spontaan een weekend naar Parijs te gaan, doe dat dan (mits je financiën en verplichtingen het toelaten, uiteraard!)! Wees niet bang om gek te doen, want iemand die weet hoe het leven in elkaar steekt en ook een kijkje heeft genomen aan de donkere kant, heeft een rijk leven geleid. Als je maar wel op het rechte pad blijft, haha.

You may also like...

2 Comments

 1. Wat een goede tips allemaal Vivian. Ik ben het helemaal met je eens. Vooral met het laatste punt.

 2. Ha die Vivian!

  Ik kom hier maar weer eens even langs (ja, ik weet het, ik weet het), en wat heb je leuke dingen geschreven! Je kunt wel zien dat het leuk is op je opleiding 🙂

  Maar eigenlijk kwam ik hier voor een reden, want ik heb vorige week het nieuwe boek van Rainbow Rowell gelezen, en het is écht een heel tof boek! En op de een of andere manier kwam jij toen in mij op (vraag me niet hoe want ik ben al eeuwen niet meer op bloglovin geweest), maar volgens mij ga jij Rainbow ook echt fantastisch vinden (of vind je dat al). Anyway, dat wilde ik toch maar even komen vertellen, want dat bedenkt mijn fantastische brein vast niet voor niets, en ach ja, over Rainbowboeken praten vind ik helemaal niet erg 🙂

  cheerios! Nimke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]