Ik vind het zelf altijd leuk om ergens lijstjes te vinden met tips voor het één of ander, bijvoorbeeld om beter te bloggen of om op een slimme manier te studeren. Nu is het zo dat ik een Lerarenopleiding aan het doen ben en het ook leuk vind om mijn kennis een soort van over te dragen, al kun je mijn kennis natuurlijk niet echt professioneel noemen. Maar ik vind het wel leuk om lijstjes te maken met tips, dingen die ik zelf heb uitgeprobeerd en waar ik profijt van heb gehad, en om die met jullie te delen! In het kader van mijn vakantie naar Italië van de afgelopen weken leek het me leuk om een stukje te schrijven over hoe je mooie foto’s kunt maken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor vakantiefoto’s, maar ook gewoon voor fotograferen in het algemeen; de foto’s van mijn vakantie zijn verrassend mooi geworden, dus ik heb er zeker wat aan gehad, hopelijk jullie ook!

  1. Zorg voor een goede camera! Het lijkt misschien een open deur, maar de kwaliteit van je camera kan echt een wereld van verschil maken. Ik heb een jaar of vier een FujiFilm Compact Camera gebruikt, maar sinds ik een iPhone 5 heb maak ik alleen nog maar daarmee foto’s en de kwaliteit van de iPhone-camera is gewoon echt zóveel beter! Onderzoek heeft uitgewezen dat de camera van deze telefoon het beste is wat je nu kunt krijgen, als je geen handenvol met geld wilt uitgeven aan een supersonische spiegelreflexcamera dan.
  2. Wees niet tevreden met één foto. Sterker nog, als je van al je onderwerpen slechts één foto maakt, dan is de kans veel groter dat er mislukkingen bij zitten. Wees niet bang om er gewoon lekker op los te klikken: de camera van de iPhone is naast scherp ook nog eens heel snel, dus je hoeft niet te wachten tot ‘ie eindelijk scherpgesteld is en geklikt heeft. Ik heb op vakantie echt tientallen foto’s van de bergen en het meer op onze camping genomen en je zult zien dat er dan echt pareltjes bij zitten, maar ook een aantal minder goede. Als je maar één foto maakt, dan moet je echt geluk hebben dat dat het pareltje is!
  3. Licht is je beste vriend. Maar het is wel een experimentele vriend, dus voel je vrij om er lekker mee te spelen. Soms kan het een heel mooi effect opleveren om de zon op je foto te zetten, dat hoeft helemaal niet verblindend te zijn: een subtiele zonnestraal kan bijvoorbeeld al heel veel doen, en een stukje zon in de hoek van een straatfoto is bijvoorbeeld ook heel mooi. Je moet zelf een beetje kijken wat je mooi vindt en dan je positie daarop aanpassen: hoeveel zonlicht je op je foto wilt, kun je regelen door op een bepaalde plek te gaan staan waar de zon goed of juist minder goed zichtbaar is.
  4. Speel met je hoeken. Foto’s die kaarsrecht zijn genomen, zien er natuurlijk het meest professioneel uit. Maar tenzij je er echt naar streeft om professioneel fotograaf te worden, hoeft dat echt niet altijd! Je kunt lekker speelse foto’s creëren door je camera niet recht, maar juist een beetje scheef te houden. Niet teveel, want dan ziet het er weer amateuristisch uit. Maar als je bijvoorbeeld de architectuur van een straat wilt kieken zonder mensen of voertuigen erop, kan het helpen om je camera hoog en een beetje scheef te houden, zodat je precies de juiste punten erop hebt. Oefenen maar!
  5. Experimenteer met je timing. Een vervolg op punt 2: de mooiste foto’s zijn momentopnames óf foto’s waarop het lijkt alsof de wereld van jou is. Om het balkonnetje van het Casa di Giulietta mooi op de foto te zetten, heeft mijn vader heel lang gewacht – tot er geen toeristen meer op stonden. Sowieso is het natuurlijk het beste om zo min mogelijk organismen en projectielen op je foto te hebben, maar op hele drukke pleinen zoals in Venetië is dat vrijwel onmogelijk. Dan moet je wachten en timen: maak foto’s op momenten dat er minder mensen in je blikveld staan. Ga desnoods vroeg of juist laat op de dag naar je gewenste locatie zodat het dan minder druk is en het lijkt alsof de kerk of het paleis of wat het dan ook is er alleen voor jou staat: daarmee stop je een soort magie in je foto die ook nog eens professioneel oogt! Aan de andere kant is het ook weer grappig om toevallige momentopnames te maken: kijk bijvoorbeeld naar de foto van het Piazza Duomo in Milaan, waarop je een duif onderaan voorbij ziet vliegen. De scherpte van een camera kan dan heel mooi uitkomen, maar het resulteert sowieso in een uniek beeld als je veel verschillende foto’s maakt!

  1. Gebruik de zoom! Dit vind ik echt een fantastische uitvinding in de wereld van e fotografie. Zoomen is heel erg simpel (op de meeste camera’s althans) en het kan je foto maken of breken. Door te zoomen, kom je af van die lastige voorbijgangers en voorbijrijdende auto’s, ga je voorbij de dranghekken en veiligheidstralies en kun je een mooie foto creëren door dat ene mooie stukje spectaculair uit te vergroten en scherper te krijgen. Gebruik het!
  2. Kijk uit met de flitser. Uit ervaring weet ik dat de flitser erg aanlokkelijk lijkt wanneer het wat donkerder is, maar ik weet ook dat het vaak meer kwaad dan goed doet. Soms werkt het als je heel erg last hebt van het zonlicht, maar ’s avonds, wanneer je bijvoorbeeld een berg wilt fotograferen, doet het je foto’s nep lijken en worden ze juist overbelicht. Speel er een beetje mee, flits foto’s wanneer je wilt, maar zorg dat je ze ook altijd zonder flits hebt; dan kan het nooit misgaan.
  3. Let op de batterij! Veel foto’s maken is leuk en handig, maar het vreet ook aan de batterij van je camera, zeker als je je telefoon gebruikt en daar ondertussen ook andere dingen mee doet, zoals internetten en bellen. Dan gaat het erg hard, en het zou zonde zijn als je ineens op een mooie plek komt waar je foto’s móet maken, maar je batterij dan leeg blijkt te zijn… dus laad hem zo vaak mogelijk op, zet hem uit als je hem even niet gebruikt en probeer zo min mogelijk andere dingen te doen als je nog van plan bent veel foto’s te maken. Je weet maar nooit op welke schoonheden je onverwachts kunt stuiten!
  4. Kijk uit voor de video-instelling. Het is mij helaas al meermalen overkomen dat mijn telefoon op video stond en dus geen foto’s, maar video’s maakte. Die switch maak je snel per ongeluk als je het schermpje aanraakt, althans op de iPhone. Op zich is het niet erg want je kunt altijd de video op pauze zetten, dat printscreenen en dan de boel knippen zodat er gewoon een foto overblijft, maar een beetje onhandig is het wel. Tenzij je echt video’s wilt maken (kan natuurlijk ook leuk zijn!) moet je daar dus voor opletten.
  5. Bewerken is geen zonde! Soms zijn foto’s nu eenmaal niet zo mooi, wilde het gewoon niet lukken met de juiste hoek of was het licht niet goed. Dat geeft helemaal niets, we hoeven tenslotte echt geen experts te zijn. Er zijn zat gratis apps voor Android en Apple waarmee je je foto’s kunt bewerken, foutjes kunt wegmoffelen en ze wat sprankelender kunt maken. Zo zijn A Beautiful Mess, PhotoLab en VintageHD hartstikke leuk. Met Photoshop kan het ook, maar dat is niet gratis. Waar het om gaat, is dat je gewoon niet bang moet zijn om een beetje te knutselen, want het zijn jouw foto’s en daar mag je mee doen wat je wilt!

Als je nog meer wilt weten, vraag het dan gerust in een reactie – geen idee of ik het antwoord weet haha, maar vragen staat vrij!

You may also like...

6 Comments

  1. Wat een goede tips. Hier ga ik zeker eens mee aan de slag 🙂

  2. Hihi, erg leuk! Wel beetje de basisbeginselen van de professionele fotografie ;)!
    Alleen dat zoomen… daar moet je niet altijd te enthousiast over zijn hoor 😛 Waar het kan bij voorkeur toch zelf dichterbij gaan staan. Soms zorgt zoomen voor een beetje een vervormd perspectief 😉
    Maar een erg leuk artikeltje!!!!

    1. Haha, het zijn inderdaad dingen waar professionele fotografen hun hand niet voor omdraaien, maar ik als amateuristische fotograaf heb wel ontdekt dat mijn foto’s hier mooier door worden! Wat het zoomen betreft heb je ook zeker gelijk, het werkt niet altijd!

      1. Hihi. Maar idd voor de amateur is het wel leuk 😉 Mocht je ooit eens meer info willen of feedback ofzo… je roept maar 😛 K ben nu stiekem wel benieuwd naar wat van je werk O:)

        1. Je kunt veel zelfgemaakte foto’s vinden in de blogposts hiervoor, alles waar Bella Italia voor staat!

  3. Wauw, wat een gaaf artikeltje! Mooie tips! Kan niet anders zeggen!
    Erg leuk om te lezen en te weten hoe iemand zoals jij nu Vivian, zich daar zo leuk mee bezig kan houden! 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]