Als je een boekenblog hebt, is de kans groot dat je je ook bezighoudt met het op de foto zetten van boeken. Zoveel stockfoto’s (rechtenvrije afbeeldingen) die te maken hebben met boeken zijn er immers niet, en het zelf maken van foto’s voor recensies maakt je content nog nét een stukje persoonlijker en levendiger. Maar het maken van die boekfoto’s kan nog best lastig zijn, want wat voor foto’s moet je dan maken en hoe zorg je ervoor dat ze er mooi uitzien? En wat voor foto’s maak je bij non-recensies? Hoe voorkom je dat je altijd maar dezelfde soort foto’s op je blog hebt staan? Ik geef tips!

Zoek inspiratie op Boekstagram

Heb je een Boekstagramaccount – Instagram voor kwijlwaardige boekfoto’s – dan heb je waarschijnlijk al wat ervaring met het maken van mooie foto’s. Je kunt dan voor je blogfoto’s voortborduren op je stijl van Instagram en zo ook een mooie continuïteit creëren, maar Boekstagram kan je ook helpen aan inspiratie voor jouw foto’s! Er zijn talloze accounts die elk op een geheel eigen wijze prachtige foto’s presenteren, en daar kun je veel ideeën van krijgen wat betreft filtertjes, compositie, perspectief, kleur enzovoorts. Datzelfde geldt voor buitenlandse boekenblogs: die bloggers maken vaak de meest bijzondere foto’s en daar kun je je hart bij ophalen! Een kijkje in mijn eigen account:

Ja jongens, ik ben er eindelijk aan begonnen… het laatste deel van de #dimilyseries! Dit boek stond al een paar maanden in mijn kast en nu vond ik het echt tijd om daar verandering in te brengen. Ik hoop ‘m vóór eind van de week uit te lezen en erachter te komen of ik gelijk heb dat ik het “ugly cry”kaartje erbij heb gelegd… tot nu toe heb ik alleen nog hoofdstuk 1 gelezen, dus ik ben benieuwd! #boekblogger #currentlyreading #leesexemplaar #boekstagram #boekenblog #estellemaskame

Een bericht gedeeld door The Book Review (@thebookreviewnl) op

Zorg voor goede fotobewerking

Mooie blogfoto’s houden niet op na het klikken van de camera. Ik maak zelf al mijn foto’s met een iPhone 5 en ik kan je vertellen dat de kwaliteit absoluut prima is, dus een dure camera is echt niet per se nodig. Wel is het altijd goed om ná het maken van de foto wat tijd te investeren in het bewerken. Ik gebruik daar Afterlight voor, een app waarvoor je één keer €2 betaalt en dan heb je tal van functies en filters. Ik stel de helderheid en belichting bij en speel wat met de scherpte en de kleuraccenten, wat erg mooie effecten oplevert bij foto’s van je boekenkast. Op de pc gebruik ik PhotoFiltre, dit is gratis te downloaden en ook erg handig als je bijvoorbeeld tekst of een watermerkje wilt toevoegen (zoals ik altijd op mijn foto’s heb staan) want daarin schiet Afterlight nog een beetje tekort.

Boeken met spulletjes

De meest gebruikte manier van boeken fotograferen is het combineren van een boek met spulletjes die er op de één of andere manier goed bij passen. Je kunt dan denken aan spullen die hetzelfde kleurenschema hebben of die je kunt linken aan de inhoud. Bij winkels als Xenos en de Action kun je voor weinig geld heel veel van dit soort dingen kopen: bloemen, schelpjes, confetti, tierelantijntjes, je kunt het zo gek niet bedenken.  Daarnaast kun je ook zelf kijken wat je allemaal hebt liggen: ik gebruik bijvoorbeeld vaak notitieboekjes, nagellak, sieraden, pennen, steentjes, washitape, boekenleggers… leef je uit!

Boeken met notities

In de begindagen van mijn blog maakte ik boekfoto’s door het boek te combineren met de notities die ik bijhield over wat ik ervan vond. Die notities hield ik bij in een boekje en dan had ik uiteindelijk een pagina vol met notities. Daar ben ik op zeker moment mee gestopt omdat het te veel tijd ging kosten om de notities steeds over te schrijven (ik hield ze op mijn telefoon bij zodat ik altijd iets kon noteren tijdens het lezen) en ik werd de eentonigheid een beetje zat. Maar het is wél een leuke en originele manier om foto’s te maken: je kunt het bijvoorbeeld ook doen met behulp van de Boekstagram-kaarten of sticky bookmarks van Spread the Booklove (van uitgeverij Blossom Books). Zo krijgen de foto’s een nét wat persoonlijker tintje en het staat heel leuk!

Poseer met het boek

Een andere leuke invalshoek is om bij elk boek dat je recenseert, een foto te maken van jou waarop je het boek aan het lezen bent. Het is misschien een béétje self-centered, maar ook wel heel leuk om te zien! Het lastige hiervan is dat je er wel aan moet denken om een foto te maken tijdens een leesmoment én dat je in de weer moet met een selfiestick, de zelfontspanner of iemand moet optrommelen die wel even een foto wil maken. Het gevaar bestaat ook dat dit eentonig wordt, tenzij je altijd op heel wisselende plekken leest. Leuk om te proberen in ieder geval!

Boeken met boeken

Iets wat ik zelf nog niet veel heb geprobeerd omdat je er genoeg ruimte voor moet hebben, is om boekfoto’s te maken door veel boeken samen op de foto te zetten. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je een boek uit een serie recenseert: dan zet je de andere delen ook op de foto. Bij non-recensies kan het ook heel leuk werken. Het is alleen vaak een gepuzzel: je moet er de ruimte voor hebben en je moet precies de goede compositie hebben om te zorgen dat het boek dat moet opvallen, dat ook doet zonder dat de andere boeken onzichtbaar worden. Oh ja, en je moet de boeken ook allemaal weer terugzetten. Een andere manier om dit te doen, is door recensiefoto’s te maken waarbij je het boek voor je kast houdt of op de plank fotografeert. Moet je wel goede hoeken en een vaste hand voor hebben.

Hoe fotografeer je ebooks?

Hier heb ik zelf heel lang mee geworsteld: ik lees regelmatig ebooks die ik niet als fysiek boek in de kast heb staan, en dan is het nog een hele kunst om die mooi op de foto te krijgen. Ik gebruik er mijn iPad voor, omdat op mijn ereader de kleuren van de cover niet worden weergegeven en dan wordt het zo’n saaie foto. Wat ik vooral doe, is spelen met de schermhelderheid van de iPad: hoe lager die staat, hoe minder weerkaatsing je hebt en hoe beter je de foto naderhand kunt bewerken. De camera focust namelijk vaak automatisch op het schermlicht en dan krijg je hele rare foto’s, dus wees hierop bedacht. Verder kun je soms wat minder kanten op met een ebook (omdat de flaptekst er vaak niet op staat bijvoorbeeld) dus dan moet je creatief zijn. Maar het kán wel!

Denk na over achtergrond en belichting

Als je foto’s maakt, wil je natuurlijk dat die er zo netjes mogelijk uitzien. Achtergrond en belichting kunnen daar veel aan bijdragen. Zo maak ik mijn recensiefoto’s altijd op mijn witte bureaublad, dat pal onder het raam staat. Op die manier heb ik een rustige achtergrond waardoor de foto-elementen mooi tot hun recht komen én ik heb goed daglicht. Daglicht verkleint namelijk de kans dat je foto er kunstmatig uit gaat zien: als je fotografeert onder lamplicht krijg je snel schaduwen en gaan de kleuren er heel anders uitzien. Dit kun je wel fiksen met bewerking, maar echt natuurlijk ziet het er niet uit: zorg dus dat je je achtergrond en fotomomenten strategisch kiest zodat je een egale en mooi belichte foto hebt.

Wees geduldig

Probeer het foto’s maken niet even snel in te passen als je eigenlijk geen tijd hebt: je moet er wel echt even een moment voor nemen en geduldig zijn. Zorg dat je je foto’s goed scherpstelt – anders heb je wazige boeken en dat is een deal breaker – en dat je kritisch kijkt of er geen schaduwen of stukjes van ongewenste achtergrondelementen te zien zijn. Maak verschillende foto’s als dat nodig is en neem ook de tijd voor het bewerken of het opnieuw maken van foto’s: beter een goede foto waar je veel tijd en moeite in hebt gestoken dan duidelijk vluchtig gemaakte foto’s.

Experimenteer!

In het begin wilde ik graag consistentie in mijn boekfoto’s en vond ik het stom dat ik veranderde van invalshoek, maar inmiddels weet ik dat het alleen maar leuk en afwisselend is als je durft te experimenteren met hoe je je foto’s maakt. Het duurt misschien even voordat je ontdekt wat voor jou goed werkt en voor je foto’s maakt die er precies zo uitzien als je graag wilt, maar hé: ook ik ontdek nog met elke fotosessie wat mogelijk mooi zou kunnen zijn en wat juist níet mooi is! Zo maak ik veel van mijn Boekstagram- en non-recensiefoto’s tegenwoordig op mijn bed, met een roze sprei als achtergrond: dat past goed bij mijn stijl en biedt ook fijne compositie- en perspectiefmogelijkheden.

Hoe maak jij mooie boekfoto’s?

You may also like...

12 Comments

 1. Ik heb de ideale manier gevonden om ebooks te fotograferen. Maar er komt wel wat photoshopwerk bij kijken. Ik maak namelijk een foto van… een zwart scherm! En daar plak ik later het omslag in. 🙂

  1. Oh, dat is slim inderdaad! Ik denk dat ik dat misschien ook nog wel eens kan proberen, als het echt niet lukt met de gewone foto’s 🙂

 2. Ik heb de ideale manier gevonden om ebooks te fotograferen. Maar er komt wel wat photoshopwerk bij kijken. Ik maak namelijk een foto van… een zwart scherm! En daar plak ik later het omslag in. 🙂

  1. Oh, dat is slim inderdaad! Ik denk dat ik dat misschien ook nog wel eens kan proberen, als het echt niet lukt met de gewone foto’s 🙂

 3. Ik ging een paar weken terug een intensieve boekenfotoshoot en dat was toch erg leuk om te doen! Oefening baart kunst 🙂

 4. Ik ging een paar weken terug een intensieve boekenfotoshoot en dat was toch erg leuk om te doen! Oefening baart kunst 🙂

 5. Ben geen boekenblogger, maar zet ze wel op instagram. Voor mezelf. En ik vind het leuk om een foto te fotoshoppen. Dus via een app die je kunt downloaden, het boekomslag plaatsen in een omgeving, wat er iets mee te maken heeft. Zo had ik De Dochter kunnen plaatsen in een meisjeshoofdje.

  1. Dat is ook een leuke invalshoek inderdaad!

 6. Ben geen boekenblogger, maar zet ze wel op instagram. Voor mezelf. En ik vind het leuk om een foto te fotoshoppen. Dus via een app die je kunt downloaden, het boekomslag plaatsen in een omgeving, wat er iets mee te maken heeft. Zo had ik De Dochter kunnen plaatsen in een meisjeshoofdje.

  1. Dat is ook een leuke invalshoek inderdaad!

 7. […] THE BOOK REVIEW >> 10 Tips voor het maken van mooie boekfoto’s […]

 8. […] THE BOOK REVIEW >> 10 Tips voor het maken van mooie boekfoto’s […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]