10 tips voor een briljante blogbrainstorm

Onder Bloggen op 7 mei 2016

Blogbrainstorm

Een blogbrainstorm kan je in allerlei situaties ontzettend helpen: als je inspiratie nodig hebt voor goede onderwerpen, als je in een blogdip zit en niet weet hoe je eruit moet komen en of je nog wel verder wilt bloggen, of juist als je nog helemaal in de beginfase zit en alles nog een beetje moet uitdokteren. Ik vind het zelf ook fijn om zo af en toe eens te doen, want het geeft je altijd weer wat fijne inzichten over hoe jij bent als blogger en over jouw blog en hoe je het allemaal eigenlijk ziet en wilt doen. Maar dat brainstormen kan ook best lastig zijn, dus daarom deel ik graag mijn tips!

  1. Trefwoorden

Ik ga niet zeggen dat je makkelijk moet beginnen, want vaak is dit juist al heel lastig. Maar het werkt wel goed: begin door je blognaam op een velletje papier te schrijven en noteer dan de trefwoorden die bij je opkomen. Die kunnen gaan over de inhoud van je blog, maar ook over het bloggen zelf: zo krijg je alvast een beeld van wat je in ieder geval belangrijk vindt!

  1. Focuspunt

Elke blog moet een focuspunt hebben zodat je weet vanuit welke invalshoek je werkt. Mijn focuspunt is ook de slogan van mijn blog: waar mijn hart vol van is, stroomt mijn toetsenbord van over. Dat is fijn, want daardoor weet ik: alles waar mijn hart vol van is, kan ik over schrijven én als ik ergens niet vol van ben, moet ik er misschien niet over willen schrijven. Denk niet te moeilijk, probeer gewoon te formuleren waar jouw blog voor moet staan!

  1. Blogdoelen

Wat wil je bereiken met je blog? Waar wil je naartoe werken, hoe zie je jouw blogtoekomst voor je? Maak het concreet en schrijf het op, dat motiveert!

  1. Categorieën en onderwerpen

Probeer te bedenken waarover je allemaal wilt gaan schrijven: je categorieën. Als je deze eenmaal hebt vastgelegd, moet je zorgen dat je goed weet wat wel en niet binnen die categorie valt en welke ideeën voor daadwerkelijke artikelen je daaraan kunt verbinden. Wat er maar in je opkomt!

  1. Verbeterpunten

Als je al een tijdje bezig bent met bloggen en je blog wilt verbeteren, kun je nadenken over waar je niet tevreden over bent en hoe je dat zou kunnen aanpakken: helpt erg goed tegen een blogdip! Ben je net of nog net niet begonnen met bloggen, dan kun je dit ook doen: welke dingen lijken jou lastig aan het bloggen en hoe zou je die hindernissen kunnen nemen? Zo voorkóm je een blogdip!

  1. Imago

Duur woord, maar het komt gewoon neer op wat voor soort blog je wilt hebben. Wat wil je uitdragen, wat is je niche? Is het een lifestyleblog waarop je vooral tips en adviezen wilt delen, een persoonlijke blog, een beetje van allebei? Dit is goed om te bedenken omdat je je dan bij je imago kunt houden en niet afdwaalt, want ook dat kan weer een blogdip veroorzaken.

  1. Toegevoegde waarde

Erg lastig als je net begint, maar het kan geen kwaad om erover na te denken: wat is de toegevoegde waarde van jouw blog, wat maakt jou speciaal? Je hoeft dit niet heel concreet te weten, als je er maar over nadenkt. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde insteek hanteren, een bepaalde fotografiestijl, freebies, een vast format – altijd een bepaald aantal lijstpunten bijvoorbeeld – of gewoon iets in je schrijfstijl. Elke blogger heeft wel iets!

  1. Inspiratie

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Welke bloggers vind jij tof en waarom? Wat voor blogposts lees je zelf graag en hoe kun je dat vertalen naar jouw eigen content? Dat geeft je een handige back-up als je inspiratieloos bent!

  1. Sociale media

Ook niet onbelangrijk: hoe kun je sociale media (beter) inzetten voor jouw blog? Welke accounts wil je aanmaken en wat wil je er precies gaan delen?

  1. En alle andere dingen

Natuurlijk is er nog veel meer om over te brainstormen, afhankelijk van wat je precies wilt. Je blognaam, de lay-out, de URL, schrijffrequentie, pagina’s enzovoorts. Ook als je al langer bezig bent kun je dit doen: kijk gewoon naar wat je hebt en hoe je dat zou kunnen verbeteren. En verder: alles wat jij maar belangrijk vindt en waar jij over wilt nadenken bij je blog, daar kun je over brainstormen!

Belangrijk bij dat brainstormen is ook dat je niet teveel regels voor jezelf maakt, maar uitgaat van wat jij goed vindt voelen: zeker als je een blogdip probeert te overwinnen is het belangrijk dat het vanuit jou komt en dat je niet iets gaat doen omdat je vindt dat je het zus of zo moet doen. jij bent de blogger, jij bent de baas en jouw blogbrainstorm is alleen briljant als het vanuit jou komt!

Brainstorm jij graag voor jouw blog?

Reacties
CommentLuv badge