Sinds ik volop thuis bezig ben met freelancewerk, bloggen en thuis studeren en ik nog best een carrière voor mezelf weggelegd zie als zelfstandig ondernemer, kan ik wel zeggen dat ik de fijne kneepjes van het thuiswerken steeds beter onder de knie krijg en het hele work from home-verhaal ook steeds fijner ga vinden. Zelf mijn tijd indelen, zelf bepalen wat en wanneer en hoe veel ik doe, allemaal op mijn eigen voorwaarden… dat is best wel heel erg lekker. Afgelopen november schreef ik al een artikel met inzichten over en tips voor thuiswerken, maar vandaag wil ik graag nog wat meer tips met jullie delen die voor mij heel waardevol zijn. Want dat er vet veel mensen zijn die vanuit huis werken en dat het ook echt heel goed kan zijn voor je productiviteit, heb ik inmiddels wel geleerd!

Werk met vaste uren

Thuiswerken is niet lanterfanten: thuiswerkers werken vaak écht van 9 tot 5, werd laatst in een artikel van het AD gezegd. En daar ben ik het helemaal mee eens: je kunt ontzettend veel gedaan krijgen als je thuis werkt en dat ook echt goed aanpakt. Iets wat voor mij heel fijn werkt, is het werken met vaste uren. Zodra ik opgestaan ben, besteed ik meestal het eerste uur aan stagewerk en daarna kijk ik of het lukt om elke twee uur van taak te wisselen. Zo kan ik bijvoorbeeld twee uur aan een studieopdracht werken en daarna twee uur aan een freelanceklus: dat houdt de afwisseling erin en het zorgt er ook voor dat ik lekker kan opschieten op een dag.

Werk buiten

Oké, steek je hand op als je – net als ik – met dit zomerse weer heel veel moeite hebt om aan het werk te blijven. De zon lonkt en je hebt veel meer zin om met een boek buiten te gaan luieren dan dat je duf en suf binnen wilt zitten werken. Buiten werken lijkt nooit fijn, want: de batterij van je laptop raakt leeg, de zon schijnt op je scherm, je hebt niet alles bij de hand… smoesjes! Zorg gewoon dat je laptop volledig opgeladen is, dat je ergens zit waar de wifi ook buiten goed bereik heeft, dat je ál je spullen bij de hand hebt – inclusief iets te drinken – en dat je een plek hebt waar permanent schaduw is, desnoods onder een parasol. Geloof me, buiten werken levert verrassend veel productiviteit op en het is heerlijk om even niet binnen te zitten terwijl de zon je afleidt!

Geef jezelf een dag vrij

We vergeten het wel eens, maar thuis werken betekent ook dat het helemaal aan jou is wanneer je wel en niet werkt. Tuurlijk, je hebt een hoop te doen en er rekenen opdrachtgevers op je, maar als je het goed aanpakt en jezelf genoeg tijd geeft voor je opdrachten, heb je de luxe om jezelf vrij te geven wanneer je daar behoefte aan hebt. Is het weer gewoon té fijn of misschien wel té warm om je te kunnen concentreren op je werk? Zit je niet zo lekker in je energie of heb je er gewoon even geen zin in? Of, wat ook goed kan: lukt het gewoon even een keer allemaal niet? Dan is een vrije dag juist heel goed voor je, omdat het je helpt om je motivatie en prioriteiten op peil te houden. Gewoon doen!

Houd een notitieboekje bij de hand

Altijd. Ook al weet je nog zo goed wat je moet doen, een notitieboek bij de hand houden terwijl je werkt is enorm fijn omdat het je helpt op een rij te zetten wat er moet gebeuren en hoe je dat wilt doen. Ook als je ideeën krijgt voor hoe je een bepaalde klus moet uitvoeren of als je orde wilt scheppen in de invalshoek die je wilt gebruiken, is het heerlijk om het gewoon even neer te pennen. Plus: ideeën en ingevingen meteen opschrijven helpt ook weer om afleidingen te voorkomen.

Plan voorbereidingssessies in

Onderschat nooit de kracht van een goede voorbereiding. Ik vind het altijd enorm belangrijk om de tijd te nemen om belangrijke schrijftaken uit te werken en ik maak er altijd een aparte taak van om me te oriënteren op wat een freelanceopdracht precies inhoudt. Maar ook voor studietaken geldt het: soms is een opdracht niet eens zo groot, maar vind ik het gewoon fijn om de hoofdlijnen of de criteria op papier te hebben staan. Voorbereidingssessies zijn net zo goed werk en kun je dus net zo goed in je planning opnemen: ze hoeven niet lang te duren en je kunt ze ook ’s avonds op de bank doen, maar het schept alvast orde in de omvang van wat je moet doen.

Laat niet alles draaien om werk

Als je thuis werkt, val je snel in de valkuil die ‘’het leven is één grote werkdag’’ heet, zo staat in dit artikel over thuiswerken van The Telegraph. En dat past heel goed bij hoe belangrijk ik het vind om in gedachten te houden dat er nog zo veel méér is in mijn leven dan alleen stage, studie en werk. Zorg er dus voor dat je elke dag dat je werkt ook genoeg tijd inruimt voor hobby’s en ontspanning. Maar let daarnaast ook op dat je je weekends vrijhoudt – ook hier geldt: geef jezelf genoeg tijd voor opdrachten om dit mogelijk te maken – en dat je voor jezelf bedenkt: wil ik echt elke doordeweekse dag werken of zit er ook een vrije dag tussen? Thuis werken is werken op jouw voorwaarden, en als het je lukt om dat te kaderen en vorm te geven zoals jij wilt… dat is ideaal!

Mix it up

Gebruik de flexibiliteit van het thuiswerken om te voorkomen dat je in een sleur terecht komt. Structuur is goed, maar afwisseling is misschien nog wel beter! Is je vrije dag altijd dinsdag? Verplaats dat eens naar vrijdag, zodat je weekend extra goed begint. Probeer eens of je misschien één keer in de week buitenshuis kunt gaan werken, bijvoorbeeld op een flexwerkplek of in een café. Pak één dag in de week dat je een uur eerder begint met werken en ook een uur eerder stopt, of nodig eens iemand uit die hetzelfde thuiswerk doet als jij om samen die dagelijkse taken te tackelen. Of schuif eens met wat je per dag doet… houd het avontuurlijk!

Maak de juiste playlist

Oké, als je niet houdt van muziek tijdens het werken kun je dit uiteraard overslaan, maar als dat wel zo is… de ervaring heeft mij geleerd dat de juiste muziek enorm kan helpen. Het zorgt ervoor dat je niet gek wordt van de stilte en het kan je ook precies de juiste motivatieboost geven. Ik vind het heerlijk om tijdens het studeren naar Ed Sheeran of naar rustige singer/songwriter-muziek te luisteren, maar als ik aan het bloggen ben zet ik mijn afspeellijst met favoriete nummers aan zodat ik lekker kan meezingen. Het is maar net waar je je productief door voelt en waar je van houdt!

Maak werkoverzichten

Zorg dat je een overzicht hebt van wat er allemaal per project gedaan moet worden en gebruik dat als basis voor je planning en takenlijst. Op die manier is het altijd duidelijk wat je aan het doen bent en welke kleine stappen je zet richting het behalen van een grotere doelstelling, en je weet ook altijd wat je moet doen. Zet ook de kleine taken in dat overzicht, zoals het maken van een opzet voor een opdracht, het mailen van persoon X of het doen van research voor schrijftaak Y.  En het helpt ook nog eens om wat meer ruimte te krijgen in je hoofd!

Houd bij wat je doet

Of je nou gedaan-lijstjes maakt, je gewerkte uren bijhoudt voor freelanceklussen of een logboek hebt waarin je alles noteert wat je per project doet… als je maar zorgt dat je te allen tijde inzicht hebt in wat je al hebt gedaan. We kennen allemaal die dagen waarop we het gevoel hebben niet te weten wat we nou eigenlijk gedaan hebben, en precies bijhouden wat je doet helpt daar enorm bij. Denk ook aan overzichten van inkomsten – scheelt straks een hoop werk als de volgende belastingaangifte er weer aankomt – en aan notities over opdrachten of projecten die zijn afgerond. Als je dit goed bijhoudt, weet je ook wanneer je toe bent aan een beloning of wanneer je een echt grote en goede stap hebt gezet met wat het dan ook is dat je doet!

Bonustip: haal eruit wat erin zit

Thuiswerken is ontzettend fijn, mits je de focus behoudt en profiteert van de vrijheden die het biedt. Neem het serieus en pak de tijd die je nodig hebt voor opdrachten en projecten, zodat je ook de ruimte hebt om af en toe vrij te nemen, het rustig aan te doen en te genieten van het thúis werken. Vergeet niet: je hebt de tijd aan jezelf, en het is aan jou hoe je die invult. Je bent immers niet voor niets een girlBOSS!

Hoe profiteer jij het meeste van thuiswerken?

You may also like...

6 Comments

 1. Ontzettend fijne tips! Je hebt een hele fijne schrijfstijl trouwens :). Ik werk drie dagen per week thuis en omdat ik met collega’s te maken heb, moet ik me vasthouden aan het 9-5 principe. En daar ben ik eigenlijk wel heel blij mee, want zo heb ik écht vrije avonden. En als het mooi weer is, werk ik óf sneller (kan gelukkig heel goed als redacteur, mits het nieuws mee zit) of verplaats ik mezelf inderdaad naar buiten.
  Johanne onlangs geplaatst…Zelfspot is fijn en mag er zijn – ‘Mijn rijmkunsten zijn net zo goed als die van Trump’My Profile

  1. Oh ja, de avonden vrij hebben is inderdaad ook heel lekker! Ik probeer altijd tussen 15-16u te stoppen en het is heerlijk om daarna gewoon te kunnen doen en laten wat ik wil.

 2. Wat een fijne tips! Ik heb vandaag toevallig een dagje thuisgewerkt voor mijn werk en vind dat op z’n tijd heerlijk. Even geen collega’s die voor allerlei verzoekjes aan je bureau staan, maar gewoon hard doorwerken en me goed kunnen focussen. Toch herken ik wel de valkuil die jij omschrijft dat de hele dag een werkdag lijkt. Ik vergeet nog weleens pauze te nemen en gun mezelf op een thuiswerkdag ook niet zo veel rust, terwijl dat juist zo belangrijk is. Je tip om buiten te werken en wat meer vrije tijd voor mezelf te pakken, zouden me zeker nog wel kunnen helpen 🙂

  1. Ik denk dat het ook een stukje bewustzijn is hoor, als je eenmaal weet dat dat je valkuil is ben je al een eind op weg om te voorkomen dat je erin valt!

 3. Wat een fijne tips! Ik werk (nog) niet fulltime thuis, maar het is inderdaad wel belangrijk om in alles wat je doet toch al een ritme te creëren. Toch vind ik het heerlijk, lekker voor mezelf werken en zelf kunnen doen wat ik wil zonder dat ik gestoord word! Ik vind echt dat jij zo’n leuke website hebt 🙂

  1. Ah wat lief, dankjewel! En ja, dat is zeker heel erg fijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]