Dat boeken mijn lust en mijn leven zijn en dat ik een passie heb voor bloggen, hoef ik jullie niet te vertellen. Zo af en toe zien jullie een persoonlijk stukje voorbij komen waarin ik wat meer vertel over mijn reading life, maar eigenlijk is mijn blog de laatste tijd wat minder persoonlijk geworden. En dat vind ik jammer, want naast recensies en artikelen over lezen vind ik het ook heel leuk om te schrijven over mijn eigen leven en doen en laten als lezer. Er bestaat namelijk een mooie spreuk van Edmund Wilson: No two persons ever read the same book. Oftewel: welke boeken iemand leest en op welke manier heeft heel veel te maken met zijn karakter en dagelijks leven. Daarom vind ik lezen ook zoiets interessants en ik ontdek vaak hele leuke dingen als ik ga nadenken over hoe ik zelf eigenlijk lees. Zoals deze tien dingen!

Ik lees soms non-fictie

In mijn boekenkast heb ik een speciale plank voor non-fictieboeken: deze lees ik niet supervaak, maar af en toe vind ik ze wel heel interessant en fijn om tussendoor te lezen. Sommige boekjes gaan over onderwijs, maar ik heb ook wat boeken over schrijven en bloggen, een paar levensverhalen en wat lifestyleboeken, bijvoorbeeld Altijd een Parisienne en #Girlboss. Ik vind het leuk om die boeken te lezen omdat ik er iets van kan leren, het weer voor mijn blog kan gebruiken of omdat ik de afwisseling soms gewoon fijn vind.

Ik wissel slow reading en bingereading af

Ik ben een tijdje best pusherig geweest naar mezelf toe als het om lezen ging: ik wilde per se bepaalde boeken per maand lezen en dat ook heel precies bijhouden, ik wilde per se een boek binnen een x-aantal dagen uit hebben en ga zo maar door. Inmiddels ben ik daarvan afgestapt en heb ik een veel relaxtere manier van lezen. De ene keer doe ik rustig een paar weken over een boek en de andere keer lees ik er twee tot drie per week, omdat ik het dan heerlijk vind om in de leesflow te zitten. Bij slow reading vind ik het lezen vooral ontspannend en fijn, bij binge reading geniet ik er ook echt van om heel actief te lezen. En die balans bevalt prima!

Ik kijk soms de film voor ik het boek heb gelezen

Nog zoiets waar ik niet meer zo streng in ben: in principe wil ik graag ‘’het boek gelezen hebben voor ik de film ga kijken’’ maar het is niet (meer) zo dat ik niet naar een bioscoopfilm ga omdat-ie op een boek gebaseerd is en ik het boek nog niet heb gelezen. Soms spreekt het boek me niet per se aan, maar lijkt de film me wel heel tof en dan doe ik daar niet moeilijk over. Zo ben ik onlangs naar The Zookeeper’s Wife geweest: ik had uit principe het boek gekocht, maar heb die niet gelezen voor ik naar de film ging en ik vond de film prachtig. Ook The Circle wil ik graag zien (want Emma Watson en Tom Hanks!) maar het boek hoef ik niet zo nodig te lezen.

Ik ben een cover-judger

Yup! Dit werkt eigenlijk twee kanten op. Ik heb een paar boeken in mijn kast staan die ik echt prachtig vind en ook absoluut heb gekocht vanwege de cover, soms zelfs zonder te weten waar ze überhaupt over gaan. Tegelijkertijd heb ik een paar boeken die ik nog altijd niet heb gelezen omdat ik de omslag niet mooi vind en bang ben dat het verhaal ook tegen zal vallen. Eigenlijk heel oppervlakkig, maar ik heb wel gemerkt dat don’t judge a book by its cover vaak gewoon niet werkt.

Ik tel altijd de bladzijden en hoofdstukken

Dit doe ik niet alleen als ik met een nieuw boek begin – checken hoeveel bladzijden en hoofdstukken het heeft – maar ook per hoofdstuk. Ik tel standaard de hoeveelheid bladzijden, en vaak vind ik het fijn om met een soort doel te lezen, dus bijvoorbeeld dat ik graag 5 hoofdstukken of 50 bladzijden wil lezen zodat ik ook echt wat opgeschoten ben. Bij een ebook kijk ik soms ook vooruit in de inhoudsopgave zodat ik een idee heb van hoe lang de hoofdstukken zijn. En oh ja: lange hoofdstukken schrikken me vaak enorm af.

Ik reorganiseer regelmatig mijn boekenkast

Momenteel is mijn kast georganiseerd op genre: de meeste boeken zijn contemporary YA’s maar ik heb ook best wat dystopia/sciencefiction en een aantal romans. Het ziet er nu op zich best mooi uit, maar ik heb het ook een tijdje op uitgever gesorteerd gehad en dat vond ik ook echt een lust voor het oog omdat de boeken van één uitgeverij meestal qua formaat heel mooi bij elkaar passen. Alleen organisatorisch lukt dat niet echt, omdat ik van bepaalde uitgevers veel meer boeken heb. En dan kom je dus weer niet uit #booknerdproblems

Ik houd mijn recensienotities bij

Hier heb ik het volgens mij wel vaker over: als ik een boek lees, houd ik in de notities op mijn iPad en telefoon bij wat ik ervan vind. De laatste tijd doe ik dit wel wat minder, heb ik gemerkt: soms ben ik al halverwege met een boek en dan heb ik nog niets genoteerd of ik zet het pas op een rijtje als ik de recensie ga schrijven. Soms komt dat dan doordat ik er niet zo heel veel van vind en soms doordat het boek zodanig goed is dat het wel in mijn systeem blijft zitten wat ik ervan vind.

Ik heb veel complete en incomplete series in mijn kast

Ik heb heel veel eerste delen in mijn kast. Vooral omdat ik ze dan koop uit nieuwsgierigheid naar het verhaal, maar tegelijkertijd heb ik eigenlijk geen zin om weer aan een nieuwe serie ‘’vast te zitten’’ en dus blijf ik het uitstellen om dat eerste deel te lezen. Daarnaast heb ik ook aardig wat complete series op voorraad, waaronder De Selectie, De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, Touching Juliette, De 100, Divergent, De Hongerspelen en Twilight. Soms vind ik een serie bij het eerste deel al zo gaaf dat ik steevast het nieuwe deel koop, ook al ben ik daar met lezen nog niet aan toe.

Mijn leesgewoonten zijn heel onregelmatig

Momenteel lees ik vooral ’s avonds een uurtje voor ik ga slapen, maar dat is ook niet elke avond omdat ik soms meer zin heb om wat spelletjes te spelen ter ontspanning. Daarnaast heb ik altijd wel een boek mee als ik naar school ben en lees ik vaak veel in de taxi. Soms zijn er dagen dat ik in een opwelling ’s middags een boek pak en een poosje ga lezen omdat ik toe ben aan eventjes écht rust, maar er zijn ook dagen dat ik helemaal niet lees omdat ik er gewon geen tijd voor heb. En dat vind ik eigenlijk wel oké, want dan is het lezen des te leuker als ik er wél aan toekom!

Ik zoek mijn boekenleggers heel precies uit

Ik lees veel ebooks – dat kost minder energie, is makkelijker voor onderweg en vind ik vaak gewoon fijner lezen – dus ik gebruik lang niet altijd boekenleggers. Maar ik probeer wel regelmatig een fysiek boek te lezen: die lees ik dan soms deels fysiek en deels als ebook, en dan maak ik er een spelletje van om de boekenlegger te gebruiken die het beste bij het boek past. Soms is dat qua kleuren, soms is er iets aan het design van de bladwijzer dat ik goed bij het boek vind passen. En oh ja: ik vind boekenleggers die speciaal bij een bepaald boek horen echt heel tof, maar ik gebruik ze te weinig. Meestal omdat ik de boekenlegger pas krijg of koop als ik het boek al gelezen heb.

Heb jij bijzondere leesgewoonten?

You may also like...

6 Comments

  1. Ik herken er wel een aantal uit jouw lijstje. Tijdens het lezen van een recensieboek neem ik steeds notities. Dit helpt me ontzettend vermits mijn geheugen nogal rampzalig is. Qua non-fictie lees ik eigenlijk enkel kook -en knutselboeken. Ik heb al enkele films gezien zonder het boek te lezen (soms onbewust, maar af en toe ook bewust). Een cover trekt meteen mijn aandacht maar als de samenvatting me niet aanspreekt zal ik het boek niet aanschaffen. Mijn boekenkasten reorganiseren doe ik dan weer regelmatig. Onlangs heb ik zelfs een hele reorganisatie gedaan om mijn echtgenoot een extra plank te geven. Als dat geen liefdesbetuiging is dan weet ik het ook niet meer. 😉

    1. Ooohh, opoffering van boekenplanken! Dat is inderdaad wel heel liefdevol 🙂

  2. Ik herken er wel een aantal uit jouw lijstje. Tijdens het lezen van een recensieboek neem ik steeds notities. Dit helpt me ontzettend vermits mijn geheugen nogal rampzalig is. Qua non-fictie lees ik eigenlijk enkel kook -en knutselboeken. Ik heb al enkele films gezien zonder het boek te lezen (soms onbewust, maar af en toe ook bewust). Een cover trekt meteen mijn aandacht maar als de samenvatting me niet aanspreekt zal ik het boek niet aanschaffen. Mijn boekenkasten reorganiseren doe ik dan weer regelmatig. Onlangs heb ik zelfs een hele reorganisatie gedaan om mijn echtgenoot een extra plank te geven. Als dat geen liefdesbetuiging is dan weet ik het ook niet meer. 😉

    1. Ooohh, opoffering van boekenplanken! Dat is inderdaad wel heel liefdevol 🙂

  3. Het uitstellen van het lezen van een boek omdat het eerste deel is en je niet vast wel zitten aan een serie is heel herkenbaar. Ik heb zoveel eerste delen dat het een beetje eng is maar toch koop ik zo weer een nieuwe, haha.

  4. Het uitstellen van het lezen van een boek omdat het eerste deel is en je niet vast wel zitten aan een serie is heel herkenbaar. Ik heb zoveel eerste delen dat het een beetje eng is maar toch koop ik zo weer een nieuwe, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]