Geen wifi

Bron beeld: Picjumbo

Stel je even dit ontzettend herkenbare scenario voor: je wordt wakker, voelt je lekker in je vel zitten, doorloopt heel relaxed en toch energiek je ochtendritueel en installeert je aan je bureau. Je maakt een takenlijstje in je bullet journal, versiert deze met washitape, stickers en markeerstiften en vult alvast de waterkoker voor je eerste kop thee straks. Dan start je de laptop op en wilt je mail checken… je sociale media-accounts bekijken… en ten slotte aan het werk gaan met je blog of je studie of wat dan ook. Maar er is één probleempje. Het internet doet het niet. Echt gewoon niet. En je kunt natuurlijk wel op je 4G alles gaan doen, maar dan ben je straks nogal duur uit. Dus… geen internet. Hoe doe je dat? Hoe overleef je dat? Wat ga je doen?

 1. Geniet van de rust

Oké, allereerst: geen internet hebben is niet het einde van de wereld. Echt niet. Oké, het is vervelend en lastig, maar het kan ook wel echt heel fijn en relaxed zijn. Het overkwam mij vorige week op de dag van mijn laatste tentamen (dat ik pas ’s avonds zou hebben) en natuurlijk is het een onaangename verrassing als je van alles had willen doen. Maar als je wél internet hebt, is er toch een soort voortdurende druk: je móet even Facebook checken, je móet even kijken of die en die al gereageerd heeft op je tweet, je móet even een foto op Instagram zetten, je móet even door je Bloglovin’-feed scrollen, je móet even dat opzoeken, je móet even een rondje maken langs je dagelijkse sites… en voor je het weet is er al weer aardig wat tijd verstreken. Zo zonder internet heb je die druk niet, want je kunt er niet aan toegeven: en dat is best wel chill. Een beetje alsof je op vakantie bent zonder internet. Geef daar dus gewoon even aan toe, want dat is oké! Fijn zelfs!

 1. Reorganiseer iets

Mest je boekenkast uit of deel de planken opnieuw in, ga eens grondig door je make-upvoorraad heen en gooi alles weg wat je niet meer gebruikt of niet meer gaat gebruiken, werp een kritische blik op je kleding en maak een ‘’kringloopwinkelstapel’’, zoek je oneindige voorraad stationery of telefoonhoesjes of sieraden of doucheproducten uit… verzin het zelf maar, ruim lekker op!

 1. Breng je administratie op orde

Ook altijd fijn: heb je nog talloze afbetaalde rekeningpapieren liggen? Ruim deze netjes op. Moet je huishoudboekje nodig bijgewerkt worden? Neem even de tijd om die inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en desnoods een spaarplan te maken. Verzamel alle rondslingerende paperassen en berg ze netjes op of houd een grote schoonmaak in je administratie: gooi alles weg wat verjaard of irrelevant is en maak schoon schip. Dat voelt zó fijn!

 1. Maak een echt haalbare planning

Oké, nu heb je even geen internet dus dat betekent dat je nu misschien even niet kunt werken zoals je had willen doen. Maar dat betekent juist dat dit de uitgelezen gelegenheid is om je takenlijst eens even onder handen te nemen! Pak pen en papier en maak een echt goeie, realistische planning voor álles wat je moet doen, compleet met deadlines en timelogging en hoogst motiverende versiersels. Dan kun je er helemaal voor gaan als dat weer lukt!

 1. Neem je blogplanning onder handen

Dit lukt misschien niet als je alles voor je blog online bijhoudt, maar dan kun je desnoods even je mobiele netwerk gebruiken om de gegevens op te halen die je nodig hebt. Maak een blogplanning waar je zo mee aan de slag kunt: plan in welke content er op welke dagen online moet komen (zorg wel dat je flexibel blijft) én plan ook wanneer je welke content wilt gaan schrijven! Zo is het helemaal compleet en weet je precies wat je graag wilt. Je kunt zelfs nog verder gaan door al je concepten kort uit te werken of een nieuwe ideeënlijst te maken.

 1. Houd een lees- of kijkmarathon

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan me nooit compleet focussen op het lezen als ik ook mijn telefoon, tablet of laptop in de buurt heb. Wanneer je geen internet hebt, is die concentratie dus veel hoger! Installeer je lekker op bed of op de bank met een goed boek en verdiep je dar helemaal in gedurende een aantal uurtjes. Of kijk eindelijk die film die je al zolang geleden hebt opgenomen of pluis Uitzending Gemist uit als je dat op je tv hebt. Netflixen wordt een beetje lastig zonder wifi, maar wat dacht je van je stof vergarende dvd-collectie? O ja, er bestaat nog zoiets als een dvd-speler en sterker nog: die heb ik!

 1. Werk eindelijk eens écht ongestoord

Laten we even eerlijk zijn: hoeveel van wat je moet doen speelt zich nou eigenlijk écht online af? Kijk, als je te maken hebt met iets als een online database of werkomgeving is het niet anders. Maar in de wereld van computers die kunnen vastlopen en crashende internetverbindingen moet je toch ook wel wat dingen offline kunnen doen. Zit je tegen tentamens aan? Gebruik deze tijd zonder internet dan om alvast samenvattingen te maken of oefeningen voor jezelf te maken. Heb je opdrachten gekregen, moet je een essay schrijven of iets dergelijks? Begin daar gewoon mee en kijk hoe ver je komt: alles waar je het internet voor nodig hebt, laat je open of werk je slechts als concept uit. Kijk gewoon wat je wél kunt doen zonder internet. En ook hier geldt weer: je kunt het ongestoord doen omdat sociale media je niet afleiden!

 1. Geef een miniconcert voor jezelf

We hadden het al over dvd’s, maar er bestaan ook nog cd’s. Of muziek die je hebt gekocht en die dus offline beschikbaar is op je computer. Ja, echt: het leven is niet alleen maar Apple Music en Spotify tegenwoordig, ook al lijkt dat wel zo. De schoonheid en kracht van muziek worden echt onderschat: we luisteren er vaak naar terwijl we met andere dingen bezig zijn terwijl het juist ook zo magisch is om gewoon alleen maar naar muziek te luisteren. Zet je favoriete cd’s op en beluister die van het eerste tot het laatste nummer. Luidkeels meezingen niet verplicht, wel mogelijk.

 1. Spreek af met leuke mensen

Of minder leuke mensen, dat kan natuurlijk ook als je dat wilt. Maar hé, het gaat erom dat je echt niet per se thuis moet blijven zitten als je geen internet hebt en je weet niet meer wat je moet doen. bel iemand op en ga samen iets drinken, ga wandelen, ga sporten, ga naar een museum of de dierentuin of maak voor mijn part een road trip. Of ga gewoon lekker in je eentje iets doen: wie weet wat voor mooie dingen er kunnen voortkomen uit die dagen waarop je geen internet hebt.

 1. Werk aan jezelf

Dit is bij uitstek iets wat je kunt doen zonder internet, want afleidingen kun je hier echt niet bij gebruiken. Ook al denk je dat alle wijsheden van het internet over dankbaarheid en mindfulness en selfimprovement essentieel zijn: uiteindelijk gaat het om wat goed voelt voor jou. Pak gewoon een notitieboekje en ga schrijven. Over wat er in je omgaat, wat je graag zou willen, waar je bang voor bent, je dromen en wensen, je goede en minder goede punten, wat je graag zou willen veranderen… of ga gewoon mediteren. Of ga yoga doen. Zou het niet fijn zijn als zo’n internetloze dag ertoe leidt dat je een beter mens wordt? Ja toch?

Wat doe jij als je geen internet hebt?

You may also like...

8 Comments

 1. Oh ik vind het soms echt heerlijk om even geen internet of m’n mobiel niet op zak te hebben. Meestal ga ik dan lezen, schrijven of tekenen en dat brengt me inderdaad wel wat meer tot rust dan alle social media. Dat miniconcert vind ik ook best wel een heel goed idee Vivian, haha!
  Kirsten onlangs geplaatst…DIY jouw vakantie in houten polaroid framesMy Profile

 2. Ik heb eigenlijk altijd wel internet, maar gebruik het bewust heel vaak niet. Ik vind het heerlijk om gewoon op de bank of in de vensterbank te zitten en mijn kopje thee even in rust op te drinken terwijl ik naar buiten kijk.
  Als ik naar mijn oma ging had ik nooit internet (woont in het buitenland + ze is oma en weet niet hoe internet werkt en zo), dat vond ik altijd heel fijn.
  Dina onlangs geplaatst…BlogplannerMy Profile

 3. Ik vond het heel leuk om deze blog te lezen maar moet eerlijk toegeven dat ik geen inspiratie nodig heb voor een internet-vrije dag. Eigenlijk zou ik zelfs wat vaker zo’n dagje moeten inplannen want dan kom ik eindelijk toe aan al die andere zaken. Ik merk immers steeds meer op dat de tijd lijkt voorbij te vliegen wanneer ik achter de laptop zit. Nog snel even iets uitschrijven, nakijken of iemand een mailtje sturen en plots zijn we twee uur verder. Wanneer ik die sociale media en het internet in het algemeen even een dagje laat voor wat het is kan ik veel meer lezen, knutselen, oprommelen, vooruitplannen, …
  zwartraafje onlangs geplaatst…Found on the Web #2My Profile

  1. Heel erg herkenbaar inderdaad 🙂

 4. Lezen! 🙂 En dat probeer ik ook vaker te doen.
  Anouk onlangs geplaatst…6x verrassende ValentijnscadeausMy Profile

 5. Goede tips! Ik denk dat bij mij een leesmarathon op één staat!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Natuur of stad?My Profile

 6. Ja heerlijk offline-tijd! Ik lees dan vaak een boek, kijk een serie.. Knuffel met poezen, ga wandelen buiten of lekker rommelen in huis.
  Sas onlangs geplaatst…Vraag-Maar-RaakMy Profile

 7. Oh ik vind het echt heerlijk om als ik geen internet heb mijn muziek keihard op te zetten en al dansend, zingend en blerend mijn kamer op te ruimen. Te fijn!
  Irma onlangs geplaatst…12 dingen die ik leerde tijdens mijn eerste halfjaar stageMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]