Bloggen

10 dingen die ik awesome vind aan het boekbloggen

Over boekbloggen kunnen we eindeloos veel vertellen: we kunnen het hebben over tips en tricks, over ins en outs, over de minder zonnige kanten van de ‘’business’’, over wat het inhoudt om een goede boekenblogger te zijn, over de emancipatie van boekbloggers… maar we kunnen ook bespreken wat er zo tof is aan het runnen van een boekenblog. Want juist de voordelen, alles wat er awesome aan is en alle toffe dingen die het met zich meebrengt, blijven vaak een beetje onderbelicht, zeker omdat er soms best wel eens sprake is van drama of concurrentie of controversie. Daarom volg ik vandaag het voorbeeld van een aantal andere bloggers en maak ik een lijstje van tien dingen die ik super vind aan het hebben van een boekenblog!

Recensie-exemplaren krijgen

Toch wel één van de tofste dingen: boeken gratis krijgen van uitgevers. Natuurlijk is het niet de voornaamste reden dat ik blog, maar ik word altijd weer heel enthousiast wanneer ik een mailtje krijg of ik boek X wil recenseren of wanneer een door mij aangevraagd boek op de deurmat valt: het is gewoon heel tof om te weten dat uitgevers vertrouwen in je stellen en dat ze je graag een boek cadeau doen in ruil voor een bespreking. Wordt ook nooit een vanzelfsprekendheid, vind ik.

Boekenbuzz creëren

Dit heeft veel te maken met het bovenstaande: als ik een boek gratis heb gekregen, vind ik het heel leuk om daar ook echt buzz voor te creëren. Dankbare reacties van uitgevers, stukjes uit je artikel die gedeeld worden in de catalogus, je recensie die op social media gepost wordt… maar ook gewoon het gevoel dat ik heb bijgedragen aan de aandacht rond een boek, de promotie en misschien wel de verkoop ervan… het is altijd zo tof wanneer bloglezers reageren met de woorden dat ze door mijn recensie een boek hebben gekocht of op hun TBR-lijst hebben gezet!

Mooie boekenfoto’s maken

Hier ben ik mettertijd ook echt beter in geworden en ik vind het supertof om te doen. Lekker klooien met spulletjes en compositie en bewerkingstools… het is ook zo tof om de gemaakte foto’s terug te zien en te weten dat het ook echt mooi past bij het boek. Zeker wanneer ik de foto op Boekstagram kan delen: nog zoiets wat ik, als ik er de tijd voor neem, heel leuk vind om te doen!

Persoonlijk contact met auteurs

Of het nou via Instagram is of op Twitter: heb je een boekenblog, dan is het helemaal niet onwaarschijnlijk dat een auteur reageert op een recensie of een foto. Je kunt met sommige auteurs echt een band opbouwen wanneer je een blog hebt, en dat is iets wat echt van mijn leven niet zou zijn gebeurd als ik niet was begonnen met boekbloggen. Want auteurs zijn toffe mensen en het is zo’n leuke ervaring om echt persoonlijk met hen te praten en te weten dat ze jouw recensie zien en waarderen… heel bijzonder!

Toffe events bijwonen

Niet alleen ben ik sinds ik blog veel meer naar auteursbezoeken en andersoortige events gegaan, het is ook al een paar keer voorgekomen dat ik als blogger speciaal werd uitgenodigd voor een event. Een bloggersbrainstorm bij uitgeverij Moon, een persconferentie met niemand minder dan Jojo Moyes, de uitnodiging om Sophie Jackson of Jennifer L. Armentrout te interviewen… dat is echt iets waar ik elke keer weer een enorme kick van krijg en wat echt heel erg awesome voelt. Want hoe vaak krijg je zo’n kans nou? Hoe veel mensen kunnen dat nou zeggen? Zo tof!

Belangrijke boekenthema’s bespreken

Dit is iets wat ik heel tof vind aan het schrijven van artikelen: dat ik meer te weten kom over bepaalde thema’s en er ook een beetje aan kan bijdragen dat meer mensen hierover gaan nadenken of schrijven. Sommige thema’s, zeker wat betreft YA, zijn namelijk zo belangrijk en kunnen echt helpen om het genre bekender te maken en meer jongeren aan het lezen te krijgen, en boeken zijn natuurlijk sowieso gewoon enorm belangrijk. Als ik er mijn steentje aan kan bijdragen dat de boekenwereld misschien wel een klein beetje verandert of anders bekeken wordt… dat heeft wel iets heel tofs, hoor.

De boekenblogcommunity

Ja, tuurlijk, er zijn af en toe conflicten en negatieve emoties. Maar sinds ik mijn blog run, heb ik een aantal medebloggers ontmoet en ook een aantal toffe nieuwe vrienden gemaakt, van wie ik een paar tot mijn meest hechte vrienden reken, en sowieso is de community tof. Er wordt goede content geschreven waardoor andere bloggers weer geïnspireerd kunnen worden, je kunt elkaar zien opklimmen en helpen en aanmoedigen bij van alles en nog wat, met elkaar fangirlen en kletsen en discussiëren en het is gewoon mooi. Het is echt een community en ik vond het destijds echt tof dat ik er zo snel in werd opgenomen: inmiddels ben ik bijna drie jaar verder en voelt het echt als één van mijn scenes, en dat is zo fijn!

Meedoen aan blogtours

Ik had eerst een nogal complexe relatie met blogtours – ik vond ze snel overkill – maar tegenwoordig doe ik er graag aan mee als ik de uitgeverij een warm hart toedraag en ze graag help om een boek een beetje aandacht te geven. Ik vind het dan fijn om één van de bloggers te zijn die een boek in de spotlight zetten, zeker als dat op een bijzondere manier kan zoals met een brief aan de hoofdpersoon of een soundtrack. Ik probeer dan altijd iets speciaalsd te doen, iets wat een beetje anders dan anders is, zodat het ook echt wat meer in de schijnwerpers staat en ik ook mijn eigen grenzen kan verkennen.

Jullie reacties

Want natuurlijk zijn jullie één van de redenen waarom ik het boekbloggen zo tof vind: als jullie me laten weten dat je het eens bent met een recensie, een boek gaat kopen door mijn recensie, als jullie met me discussiëren over een thema of me weer aan het denken zetten of simpelweg  laten weten wat jullie van mijn blog vinden… jullie zijn awesome. Altijd. Allemaal.

Mooie stukken schrijven over mooie boeken

En natuurlijk… de allerbelangrijkste reden waarom ik het boekbloggen zo tof vind. Elke keer weer doe ik mijn best om een stuk te schrijven waar ik oprecht trots op kan zijn, en elke keer weer vind ik het heerlijk om mijn mening te geven over een kwestie, zelf inzicht te krijgen in hoe iets werkt door erover te schrijven of recht te doen aan wat ik van een boek vond met een vlammende recensie. Ik geniet er intens van dat ik op deze manier een soort persoonlijk boekenmagazine kan bijhouden en ben nog steeds heel blij dat ik de stap naar een eigen boekenblog heb gezet – nu bijna drie jaar geleden. Want het is gewoon ontzettend gaaf om mee bezig te zijn, om erin te groeien en nieuwe dingen uit te proberen, en daar kan uiteindelijk niets tegenop.

Wat vinden jullie tof aan boekbloggen?

You may also like...

8 Comments

 1. Ik vind de reacties eigenlijk het leukst; ik vind het namelijk heerlijk om interactie met mijn lezers aan te gaan.

  1. Dat vind ik ook altijd het tofste inderdaad, ik word van elke reactie altijd weer blij!

 2. Ik vind de reacties eigenlijk het leukst; ik vind het namelijk heerlijk om interactie met mijn lezers aan te gaan.

  1. Dat vind ik ook altijd het tofste inderdaad, ik word van elke reactie altijd weer blij!

 3. De reacties en onderlinge interactie vind ik nog steeds het fijnste. Mijn blog telt geen groot aantal volgers en dat aantal lijkt ook niet enorm toe te nemen. Ik vind het echter heel fijn dat ik met een groot deel van die volgers echt kan communiceren. Waarschijnlijk mis ik ook gewoon het ambitieuze aspect dat nodig is om een blog te laten groeien. Onlangs ben ik daardoor beginnen twijfelen of ik wel goed bezig was maar op deze manier blijft het gewoon fijn om te doen én dat primeert nu eenmaal voor me.

  1. Helemaal met je eens! Bovendien: groei en succes betekent ook voor elke blogger weer iets andere 🙂

 4. De reacties en onderlinge interactie vind ik nog steeds het fijnste. Mijn blog telt geen groot aantal volgers en dat aantal lijkt ook niet enorm toe te nemen. Ik vind het echter heel fijn dat ik met een groot deel van die volgers echt kan communiceren. Waarschijnlijk mis ik ook gewoon het ambitieuze aspect dat nodig is om een blog te laten groeien. Onlangs ben ik daardoor beginnen twijfelen of ik wel goed bezig was maar op deze manier blijft het gewoon fijn om te doen én dat primeert nu eenmaal voor me.

  1. Helemaal met je eens! Bovendien: groei en succes betekent ook voor elke blogger weer iets andere 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]